• Afterwork
  • Americana i camisa, els imprescindibles del directiu

Americana i camisa, els imprescindibles del directiu

El nou protocol d'etiqueta per alts càrrecs i executius permet un estil més casual, però manté els convencionalismes més clàssics respecte el vestit d'home i la corbata

L'americana i la camisa continuen sent els reis del 'vestir bé'
L'americana i la camisa continuen sent els reis del 'vestir bé'
Aida Corón
30 de Maig de 2014

"Vestir-se és adequar la roba a la identitat de la persona i de l'empresa. És una manera de crear un logotip i una marca personal". L'expert en comunicació i protocol Isidre Also mostra així la importància de la presència d'un professional en el seu entorn de treball. Justifica, també, el canvi d'estil que estan introduint les noves generacions d'executius i directius. Mentre que abans manava l'americana negra, impol·luta i de fins a quatre botons, avui ens trobem amb unes noves tendències d'etiqueta més casuals que posen en entredit l'estil clàssic i ortodox. No és incorrecte, tot rau en donar la imatge que pertoca, però sempre seguint unes normes bàsiques de protocol.

Esportiu sí, extravagant no
L'americana i la camisa són les dues peces de roba per excel·lència. Poden diferir els colors i els teixits, però sempre hi seran presents en el concepte de vestir bé.

El director de la cadena de roba per a home Señor, Josep Maria Ribas, plasma les últimes tendències del sector en els patrons que dissenya a diari. Defineix el clàssic vestit d'home de color fosc com l'elecció pels esdeveniments importants, mentre que la comoditat i els teixits de colors blavosos i grisos són el que es busca per a la feina. També està permès el beix i el marró, dos colors que són habituals a l'estiu.

Els clients busquen robes poc delicades i diferents, des de blazers llisos fins a quadres gal·lesos, barreges de llanes i de cotons, i microdibuixos", enumera Ribas. També es permeten les americanes més curtes i els pantalons més estrets i sense pinces. Pel que fa la llargada, les mànigues han d'anar als canells i poden ensenyar una mica la camisa; i els pantalons, sobre l'empenya. Així són els nous patrons que Señor fa per a directius i executius, responent a la demanda de, segons Ribas, "un look més entallat, contemporani i esportiu que vol el client més jove".

Malgrat les últimes tendències, la jaqueta i la camisa és un dels convencionalismes que no es pot trencar, fins i tot és acceptable combinar-ho amb un texà. Juntament amb aquesta norma, Isidre Also en marca una segona: "Mai es poden portar més de dos colors. La corbata, per exemple, sempre ha d'anar en consonància amb algun altre".

Pel que fa la camisa, l'expert desaconsella els estampats i els colors estridents. "El blau és un bon comodí, però la camisa blanca és la més agraïda. De fet, qualsevol executiu pot tenir entre 12 i 15 camises blanques al seu armari perquè sempre l'usarà, encara que canviïn les tendències", remarca.

La corbata no sempre es pot deixar a casa
L'ús de la corbata es pot posar en entredit. Hi ha qui no sap anar sense ella i qui la rebutja totalment i aconsegueix duu un estil elegant amb americana i camisa. No obstant això, per a Also, es tracta d'una peça "d'ús social i de certa exigència".

Alguns dels requisits a tenir en compte és no dur estampats agosarats, comprar-la pensant en el vestit amb el qual portar-la i no dur-la més de dues temporades, ja que queda desfasada amb facilitat.

Les sabates i el pentinat, els dos oblidats
Les sabates tipus mocassí mai s'han de portar amb un vestit d'home; tampoc el marró si no es duu cap roba de color que hi combini bé. "El calçat negre sempre és el recurs més apropiat i caldria tenir-ne dos parells", determina Also.

En el cas de la dona, es concedeixen més tonalitats perquè, d'entrada, sol dur més varietat de colors. El que es pot posar en dubte és l'alçada del taló, el qual no pot ser massa alt, ja que resta credibilitat a la professional.

I dels peus cal passar al cabell. Tot i que no hi ha una norma establerta, cal un tallat i color modest i poc cridaner, un detall que sovint queda oblidat per posar massa atenció a l'estil de la roba.

Els errors més comuns
"L'elegància ha de ser discreta o no serà elegància". La sentència és ferma i serveix per qüestionar les pràctiques més habituals que enumera Also:

  1. "Pots dur una jaqueta de teixit molt bo i de qualitat i treure-t'ho en públic, quan realment no pots fer-ho". En els sopars, convits o situacions en les quals s'està reunit, un professional ha de dur l'americana posada.
  2. Les sabates són un dels punts més importants. Si estan brutes, gastades o mal combinades, és la imatge que queda d'una persona. "És en el calçat on es detecta la major deixadesa".
  3. Els complements són un perill, sempre que no es duguin amb moderació. Els punys de camisa han quedat relegats a un estil més clàssic, tot i que es continuen duent. Els rellotges, braçalets i altre tipus de bijuteria és correcte si no és ostentós.
  4. En les dones no hi ha una norma entre pantalons, faldilla i americana o vestit. "Tot és correcte i és una elecció personal o de moda, en funció del que aquella temporada es porti. Només es pot qüestionar l'escot: no pot ser exagerat, ja que l'adulació i persuasió ha de venir donada per la capacitat personal".
  5. Més enllà de la roba, els modals també parlen. Si un professional no sap gestionar les seves reaccions i els gestos delaten una falta d'actitud respectuosa, cap imatge elegant crearà una bona marca personal.