L'objectiu de la jornada és "acostar el món de la programació a la gent", explica el Campus Manager d'Ironhack a Barcelona, Marc Collado. En només 8 hores, prop de 300 assistents d'edats i perfils diversos, i sense experiència prèvia, podran aprendre a dissenyar i programar una pàgina web.
"Volem arribar a la gent que és reticent i alhora té curiositat i ganes de provar", continua Collado, qui reflexiona a VIA Empresa sobre l'aplicació de la programació en l'àmbit professional, universitari i personal.
La paraula 'programar' fa una mica de por. Això és pel fet de veure la tecnologia com massa complicat o perquè no es té clar què és la programació?
Hi ha una mica de tot. El problema que hi ha bàsicament és que la programació sempre s'ha vist com una cosa que es fa tancat en una habitació o en unes oficines, que és totalment independent de la resta de l'organització, i que quan hi ha un error només pots anar a preguntar als informàtics. Això està canviant a una velocitat increïble, s'està democratitzant i cada vegada està impregnant més la societat i les companyies. Moltes empreses que estaven orientades als serveis, i que usaven un software per treballar, ara han passat a tenir el software com el seu core-business. Per tant, la programació ja no és només cosa d'uns quants, està arribant a molts sectors.
Aleshores, serà una font important de llocs de treball.
No només de futur, ja ho és de present. Avui dia és possiblement la capacitat més demandada en el mercat laboral per dos motius. El primer, perquè el software és barat i cada cop és més fàcil de treballar, de replicar, de distribuir... És, en general, accessible. Tot el que pugui ser software, tard o d'hora ho serà, i si has de prendre la decisió de tenir un producte que treballi amb hardware o amb software, les probabilitats de tenir èxit amb el segon són més altes, el hardware no té les mateixes facilitats. El segon motiu és que les universitats no estan produint aquest tipus de perfils professionals que necessita el mercat, encara ensenyen d'una manera molt tradicional i els joves que surten no tenen ni idea de per on començar. Jo sóc enginyer industrial i era inútil en programació, perquè tal com vaig sortir de la carrera sabia un munt de coses sobre física, materials o electricitat, que són coneixements que avui no generen un valor afegit dins les empreses. Estem massa acostumats a treballar en el món físic de les coses i no hi ha força laboral per les empreses que estan creixent a un ritme accelerat gràcies als productes tecnològics.
Si es tracta d'una branca que s'està estenent a altres àmbits, la programació no s'hauria d'ensenyar més enllà de les carreres d'enginyeria?
S'ha mitificat el món de la tecnologia i sembla que només sigui cosa d'uns quants, però és fals, aprendre a programar és tan fàcil com aprendre una nova llengua. Per això cal tenir clar que tothom pot aprendre a programar i que no es tracta només d'un coneixement complementari, és horitzontal. Per posar un exemple, la biomèdica té un punt de programació en el camp de la recerca, com en qualsevol tipus de vertical científica. Abans treballaven amb components físics, ara treballen amb softwares i és aquest canvi el que fa que la indústria s'impregni. Facis el que facis, molt possiblement et trobaràs la programació al llarg de la teva carrera professional.
Prenent l'exemple dels idiomes. La programació és un llenguatge de futur en l'alfabetització digital?
La programació és un llenguatge, això és prou clar, però també és cert que igual que no cal saber alemany o francès per tirar endavant amb la teva carrera, no tothom necessitarà saber programar. No obstant això, és important comprendre que la programació s'està construint com una base comuna que està afectant moltes més disciplines que van més lluny que el de la mateixa programació.
Activitats com el We/Code serveixen per pal·liar la mancança actual de les universitats i de professionals qualificats?
No pretenem formar programadors en un sol dia, però sí volem donar una formació diferent i donar uns coneixements bàsics per entendre què és la programació i despertar l'interès. Tant aquesta jornada com els bootcamps que oferim a Ironhack trenquen tres paradigmes tradicionals: la formació unidireccional on el professor té un rol i l'alumne un altre, el que suposa una barrera; acostem l'empresa a l'aula per veure com és la realitat amb professionals de la indústria que coneixen l'ecosistema start-up de Barcelona, Madrid o Miami; i defensem el coneixement social, perquè no es tracta d'una persona transmeti un coneixement a un altre i prou, sinó que els alumnes han d'aprendre programant des del primer dia i treballant en equips.
Una classe dels cursos que ofereix Ironhack. Cedida. |
Consideres que en la informàtica l'autoaprenentatge és un element que marca la diferència entre professionals?
La programació és un camp absolutament meritocràtic. Nosaltres donem eines per aprendre, però cadascú ho aprofita de manera diferent. Hi ha qui camina i hi ha qui corre, perquè el ritme, la dedicació i l'interès és personal. Per això despunten els que més hores hi dediquen i els que més ganes tenen d'avançar. Possiblement hi ha gent que està més predisposada, però és la motivació i el fet que t'agradi el que al final afecta directament en el resultat.
En aquest sentit, Steve Jobs va dir que tothom hauria d'aprendre a programar perquè ajuda a pensar. Hi estàs d'acord?
Exactament. Nosaltres estem convençuts que és bo per al desenvolupament personal perquè t'ajuda a estructurar el cap, a treballar fent servir la lògica i a resoldre problemes. La programació et dóna eines per pensar, no és més que una eina que es pot aplicar en molts àmbits.