• Afterwork
  • Barcelona escollirà el 'xef del barri'

Barcelona escollirà el 'xef del barri'

El milió d'euros per a polítiques de promoció del sector de bars i restaurants vol frenar la polèmica per les terrasses

Collboni en la presentació del pla d'impuls a la restauració
Collboni en la presentació del pla d'impuls a la restauració
Redacció VIA Empresa
18 de Juliol de 2016
Act. 18 de Juliol de 2016
La primera mesura impulsada per Jaume Collboni, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, va destinada als prop de 7.000 bars i restaurants de la ciutat que ocupen a 63.000 treballadors. El paquet de mesures, dotada amb un milió d'euros, inclou la creació d'un observatori per identificar el sector i la implantació d'uns premis anuals per elegir el 'xef del barri' o les millors terrasses.

El jurat que s'encarregarà d'elegir els guardonats estarà integrat per persones de prestigi internacional i haurà d'elegir en la categoria del 'Xef del Barri', la millor terrassa que integri l'entorn urbà, a la sostenibilitat i a la innovació.

El Gremi de Restauració respon
Tanmateix, en la presentació del paquet de mesures a favor dels bars i restaurants, Collboni ha manifestat que amb aquesta política es vol superar la ''polèmica'' de les terrasses. De fet, el Gremi de Restauració considera que la mesura se suma a la represa del diàleg al voltant de l'ordenança de terrasses i obre la porta a la resolució del conflicte: "Som optimistes pel que fa a la revisió de l'Ordenança de terrasses", explica Roger Pallarols, director general del Gremi de Restauració. "Creiem que ara hi podrà haver un debat plural i constructiu amb el sector i que durant 2017 podrem disposar d'una nova i definitiva normativa sobre terrasses consensuada amb el Gremi".

Per la seva part, a la roda de premsa Collboni ha subratllat que aquest paquet de mesures, que és la primera actuació aprovada com a tinent d'alcalde, suposa un ''punt d'inflexió'' en la relació entre el govern municipal i el sector de la restauració. Des del Gremi de Restauració apunten "estem contents que per fi el consistori reconegui que la restauració és un actiu econòmic de primer ordre a Barcelona i s'hi refereixi a ella amb orgull", ha assenyalat Pallarols.

"Tenint en compte que arrosseguem una llarga polèmica vinculada a les terrasses, el fet que la primera mesura del PSC al Govern tingui a veure amb la restauració té un valor altament simbòlic: implica una voluntat de normalitzar les relacions amb un sector que durant el darrer any s'ha vist immers en una profunda incertesa i que, malgrat tot, ha continuat encapçalant la creació d'ocupació i la recuperació econòmica".

Aprovació al pròxim ple
El pla d'actuació, dotat en 1,076 milions d'euros, ha estat consensuat amb el Gremi i amb els agents econòmics i socials i es vol aprovar en el plenari municipal del divendres 22 de juliol.

Entre les mesures que l'Ajuntament desplegarà s'inclou la creació estable d'un observatori de la restauració que es crearà amb la participació del món universitari, els agents i institucions que puguin aportar valor afegit pel seu coneixement del sector. Un cop aquest observatori estigui en marxa es podrà disposar de dades acurades i actualitzades per poder fixar ''amb precisió'' les prioritats de l'actuació municipal.

L'Ajuntament també implementarà un ''segell de qualitat' dels establiments, la celebració d'unes jornades internacionals cada dos anys per millorar el coneixement qualitatiu de com està i cap a on avança aquesta activitat, i la potenciació de la restauració en els mercats municipals de la capital catalana.