Calçotada (sense sortir de Barcelona) per rematar la temporada
Tres opcions per sucar el bulb en romesco sense sortir de la ciutat
S'acaba la curta temporada de calçotades. Potser hem estat afortunats i hem pogut gaudir d'una calçotada en alguna masia als afores de Barcelona, a Tarragona o, fins i tot, a Valls, el bressol originari del calçot. També, per què no, hi haurà qui ho hagi fet a Madrid -els calçots poden menjar-se cada vegada a més llocs insospitats-. Les calçotades tradicionals, amb la seva salsa romesco, la seva carn a la brasa i la seva crema catalana per a postres acabada de cremar són tan bones ambaixadores de la tradició catalana com el tió, la sardana o el pa amb tomàquet. Per fortuna i, sense sortir de Barcelona, és cada vegada més comú que restaurants i hotels comencin a reivindicar aquesta bonica tradició tarragonina que ens convida a tacar-nos les mans i a fer ús d'aquest meravellós producte de curta temporada. No sols en format de calçotada urbana, sinó també ideant plats on el calçot és més que benvingut i, fins i tot, una mica protagonista.
Masia Canaletes, calçots en plena Rambla
Si parléssim de Barcelona amb un guiri, la Rambla seria un dels carrers marcats amb vermell al seu mapa de visitant ocasional. Molts restaurants en aquesta artèria i els seus carrers confrontants són prescindibles, encara que hi ha honroses excepcions. Sota el concepte de ”masia urbana”, el restaurant Canaletes explota un interiorisme rústic que no s'espera quan un passa per la porta: Atuells en les parets, catifes d'espart enrotllades en el sostre per a crear ambients, cadires de raten, rajoles… Però, més enllà de la impostura estètica que pugui atrapar al visitant, la seva cuina respira autenticitat casolana. En la calçotada que estrenen enguany, els calçots venen en teula fins a la taula, el pa amb tomàquet torrat al moment ja refregat, l'allioli en el seu morter en miniatura i el porró de vi negre amb el seu tap de suro preparat. Hi ha per part de la direcció de cuina una voluntat evident en l'elecció del producte. “Els calçots són del Parc Agrari i, en general, tot el producte que toquem intentem que sigui de proximitat”, detallen. De segon, a la graellada per persona que es proposa destaca una saborosa cuixa de pollastre desossada, premsada i macerada amb herbes diverses hores, una botifarra i unes costelles de porc, patata al caliu i mongetes de Santa Pau. Beguda, inclosa. Per a postres, recuit de drap o un flam de nata que és una genialitat. (37 euros per persona, el menú complet). Podeu, a més, portar-vos el pitet de tela a casa amb el logo del restaurant.
Ca la Nuri, arròs de calçot i altres delícies
L'arròs de calçots és un gran invent. Aquest és el reclam d'aquest famós restaurant davant de la platja de la Barceloneta de la Família Nuri. Fa ja alguns anys que Ca la Nuri treu profit a la temporada calçotaire oferint saboroses combinacions per a gaudir-ho amb el que millor saben fer en aquest restaurant: els arrossos. En aquest cas, presenten un de cuixa de xai i romesco fumat (21,50 euros) i un altre de brandada de bacallà i calçots amb romesco (21 euros). A més, ideen plats entorn del calçot com les pakoras de calçot, espinacs i salsa tàrtara (8,50 euros), les croquetes (9 euros) o l'humus de calçot. Gelat de calçot, de moment, no n’hi ha. (Cada plat té un preu. Telèfon: 932 21 37 75)
Belbo Terrenal, calçotada amb pitet en un hotel 5 estrelles
Pocs locals tenen una terrassa a la seva disposició per a fer els calçots a la flama en directe, com si es tractés d'una casa de pagés. En aquest cas, Belbo Terrenal, el restaurant de l'hotel ME del carrer Casp –insígnia de Melià a Barcelona– té un pati que és gaudible si fa bon temps. I, si no, el menjador és acollidor i preciós. Els calçots es fan a la flama de llenya (no de sarments) i es presenten en una teula en la taula. Prèviament, es gaudeix d'un vermut de la marca “El Bandarra Vermut” amb les seves patates, olives arbequines i secallona que ja està disposat quan arriba el comensal. El menú que han ideat contempla l'opció de calçots il·limitats. Li segueix un segon que inclou botifarra, costelletes de xai, mongetes de Santa Pau, allioli d'all rostit i, per a postres, la tradicional crema catalana amb carquiñolis i una copa de cava, també incloses en el preu. (41 euros la calçotada per persona. Dissabtes i diumenges de 13 h a 16 h. Reserves en el +34 931 60 00 64).
Sants fa olor de calçot
Un any més, Sants torna a omplir-se d’olor de calçots amb l'11a edició de les Jornades Gastronòmiques del Calçot de la D.O. Sants (del 12 al 26 de març).
Un total de 20 bars i restaurants de la D.O. Sants posen tota la seva creativitat i bona cuina al servei del bulb més apreciat. Plats com ara els Tacos de botifarra de pagès amb calçots i romesco de xiles del restaurant Revoltosa, el Caneló tebi de carabassó farcit de brandada de bacallà i calçots amb vinagreta de crudités de Mucho Cielo, l’Empanada de calçots amb xoriç crioll de La Carota, la Bomba de calçots amb romesco picant de la Bodega Montferry, l’Escuma de calçots amb carpaccio de papada de porc o el Hotdog de botifarra del perol amb kimchi de calçots de Sants Es Crema.
Receptes per transformar-los cada dia i fer-los brillar entre les seves propostes de primer, segon i qui sap si també per postres!
20 locals de la D.O. Sants que participaran en aquestes Jornades Gastronòmiques del Calçot, entre ells, Bodega Montferry, Cuina Mametora, El Celler del Nou Priorat, El Cullerot de Sants, Entre Tablas o Homo Sibaris.