Com detectar el frau a l'empresa
El Catedràtic d'Economia Oriol Amat explica a Empreses que menteixen com maquillen els comptes les companyies i com prevenir-ho
La informació financera de les empreses és un element bàsic per prendre decisions. El preu de les accions, l'accés al finançament o la capacitat per atreure talent poden dependre de com es troben (i es perceben) els comptes d'una companyia. "Per això és bàsic que els comptes siguin fiables", indica Oriol Amat a la introducció del llibre Empreses que menteixen (Profit, 2017). El catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la UPF repassa en aquesta publicació tot el que envolta l'engany en les finances de les empreses. Les seves causes, els maquillatges legals, els senyals que poden advertir-lo i fins i tot un repàs a la història del frau comptable.
La història del frau
Amat destaca que l'engany forma part de la condició humana. Ens agradi o no, la mentida forma part des de sempre de la societat; i també arriba a les empreses. En el llibre repassa els primers enganys comptables, segles enrere, però també casos com el del crac del 1929 o els darrers escàndols de la crisi del 2008.
Un dels conceptes clau del llibre és el de la Porta del Frau. Aquesta és la motivació o l'oportunitat que encoratgen els protagonistes de l'engany. Com més oportunitats hi hagi, constata Amat, més factible és que les empreses menteixin per aconseguir algun propòsit ocult.
Maquillatges legals i il·legals
Un altre punt interessant del llibre és la diferència entre la manipulació dels comptes que es pot fer de forma legal i la que es fa fora de la llei. En la primera hi poden haver, fins i tot, "bones raons", com la d'un empresari que manipuli els números per obtenir el crèdit bancari que li permeti pagar les nòmines. Sigui com sigui, en tots dos casos no deixa d'haver-hi engany.
Els senyals d'alerta
També és interessant conèixer els senyals que poden indicar que hi ha frau en una empresa. Amat mostra a través de nombroses exemples diferents casuístiques que ben sovint poden alertar que hi ha alguna cosa estranya.
Però no només podem trobar senyals un cop el frau s'ha produït. Segons Amat, són diverses les alertes que ens poden fer preveure que una empresa acabarà manipulant els seus comptes. Per exemple, l'excés d'endeutament o una venda a curt termini.