La clau del procés és picar l'arròs amb el mètode tradicional

Afterwork

El Delta de l'Ebre aposta per 'l'Arrosvolució'

Arròs sostenible, tradicional i de qualitat, el nou projecte turístic de la reserva de Riet Vell

L'entitat SEO/Bird Life, amb la col·laboració de l'empresa Delta Polet, ha engegat a la reserva natural de Riet Vell, al terme municipal d'Amposta, el projecte Arrosvolució 000, una iniciativa per al cultiu de l'arròs a la manera tradicional en què es pretén involucrar els turistes i visitants. L'objectiu d'aquest projecte és demostrar que es pot combinar el cultiu ecològic amb el tradicional per fer arribar al mercat un producte especial, un arròs integral però absorbent que conserva totes les propietats de la fibra i les vitamines i que serveix per cuinar qualsevol tipus de plats.

Amb un jornal dedicat al projecte es preveu produir entre 800 i 1.000 quilograms d'aquest arròs, que s'envasaran en saquets de cotó i es vendran només al territori.

L'arròs d'Arrosvolució 000 es cultivarà sota els criteris ecològics, sense utilitzar cap tipus de productes químics ni combustibles i la seva distribució i venda es farà a la mateixa finca fent-ne, un comerç de quilòmetre zero. De les 52 hectàrees de les reserva ornitològica de Riet Vell se n'ha destinat 1 al cultiu d'aquest nou arròs.

Actiu turístic
La viabilitat d'aquesta activitat, segons ha apuntat Ignasi Ripoll, responsable de la reserva de Riet Vell, està en reconduir tota l'activitat a l'arrossar com a un actiu turístic "de futur" com a exemple de desenvolupament sostenible al Delta de l'Ebre, seguint els criteris de la Carta Europea de Turisme Sostenible i apostant per la recent estrenada declaració del territori ebrenc com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO. Bertomeu també creu que el seu èxit turístic i la seva rendibilitat estan assegurats. "Puc demostrar la quantitat de gent que s'interessa per això", ha destacat el guia turístic.

Com ha destacat Ripoll, es faria complicat que tots els arrossaires del Delta de l'Ebre poguessin cultivar l'arròs amb aquest mètode tradicional, perquè s'ha de dedicar més temps i potser més mà d'obra que amb els mètodes de cultiu i producció actuals. Tot i així, creuen que alguns dels procediments fets a mà es podrien incorporar en la producció ecològica d'arrossos especials, sempre que el producte "es pugui valoritzar", és a dir, vendre a un preu més elevat. "Si no, no sortirien els números", ha conclòs Ripoll.