• Afterwork
  • Els estibadors ofereixen rebaixar-se un 6% el sou

Els estibadors ofereixen rebaixar-se un 6% el sou

Conclou sense acord la primera reunió de estibadores i Govern després del 'no' del Congrés a la reforma del sector

La negociació entre estibadors, Govern i patronals es preveu llarga
La negociació entre estibadors, Govern i patronals es preveu llarga
Europa Press
21 de Març de 2017
Act. 22 de Març de 2017

Els estibadores estan disposats a baixar una mitjana del 6% els seus salaris per contribuir a la consecució d'un acord laboral sobre la reforma del sector que promou el Govern per liberalitzar-ho i complir amb la normativa europea, sempre que aquest acord garanteixi els llocs de treball d'aquest col·lectiu.

Així ho ja assegurat Antolín Goya, el coordinador de Coordinadora de Treballadors del Mar, principal sindicat del sector, al final de la reunió a tres bandes que han mantingut aquest dimarts els sindicats del gremi, la patronal Anesco i el Govern.

La reunió, la primera que es s'ha celebrat després de l'històric rebuig que del Congrés al Decret Llei amb el qual el Govern pretenia modificar el règim legal del sector, ha conclòs després de més de cinc hores de negociació sense acord i amb postures enfrontades.

El principal escull ho constitueix la fórmula per garantir que les empreses d'estiba subrogaran després de la reforma al col·lectiu de estibadores, complint així el compromís que sobre aquest tema han adquirit la patronal del sector i el Govern.

Subrogació, el principal escull
Per als sindicats (Coordinadora, CC.OO. UGT, CIG i ÚS), "l'única forma de garantir" el manteniment de l'ocupació mitjançant la subrogació és fer-ho per llei, "bé a través del Decret Llei de reforma del sector o en una altra norma legal", ha explicat Goya.

"Qualsevol altra forma de garantia legal, encara que no sigui el Decret Llei, la podem veure i estudiar", ha dit. "Però és necessari que hi hagi una norma que reguli la garantia de l'ocupació", ha insistit. "És l'assumpte central", ha assegurat el dirigent de Coordinadora.

Del seu costat, el Govern manté que no es pot "imposar una subrogació per llei a les empreses perquè és contrari a la legislació i a la normativa europea", segons ha assegurat el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, a la conclusió de la reunió. "La reivindicació de la subrogació per llei constitueix una dificultat insalvable", ha remarcat.

No obstant això, el número dos de Foment ha reiterat la disposició del seu Departament a traslladar l'eventual acord laboral que aconseguissin patronal i sindicats a una "norma o disposició" que especifiqués els supòsits de subrogació i recollís les ajudes a la prejubilación.

Els estibadores han inclòs de nou la necessitat de garantir per llei la subrogació en la contrapoposta d'acord que han plantejat en la reunió d'aquest dimarts a partir de la prèviament plantejada pel Govern la passada setmana.

Malgrat això, al final de les cinc hores de negociació, els estibadores han lamentat la "posició immobilista del Govern", i el representant de l'Executiu que els sindicats "hagin tornat a plantejar antigues propostes que tenen difícil encaix". Entre elles ha citat la de comptar amb un règim laboral específic.

Baixar els sous per ajudar a l'acord
No obstant això, els sindicats han detallat que en el seu contrapropuesta inclouen la seva disposició a baixar una mitjana del 6% els seus salaris per contribuir a pactar sobre dos dels quatre punts de la proposta d'acord plantejada pel Govern, el de les ajudes a la prejubilación i el de la millora de la productivitat dels ports.

Així, en el seu contrapropuesta, els estibadores demanen modificar els termes de les ajudes a la prejubilación que ofereix el Govern, perquè encaixi amb les característiques del col·lectiu. A més, proposen que treballadors i empreses també contribueixin a aquestes ajudes, si escau amb una baixada de sou de l'1%.

D'igual forma, el col·lectiu està disposats a reduir un 5% addicional els seus salaris per contribuir a millorar la productivitat en els ports, tal com demanen la patronal i el Govern.

No obstant això, vinculen tot això al fet que s'aconsegueixi un acord sobre el manteniment de l'ocupació i la seva garantia per llei, principal reivindicació dels sindicats, segons ha subratllat Goya.

Del seu costat, el secretari d'Estat d'Infraestructures ha tornat a defensar la proposta d'acord original del Govern, en la qual es fa un "gran esforç" a ajudar al manteniment de l'ocupació. "Però si les altres dues parts no col·laboren, és difícil l'acord", ha lamentat. "I sobre el Regne d'Espanya segueix penjant un risc de multa de la UE", ha recordat.

La patronal i els sindicats tornaran a asseure's a la taula de negociació aquest dijous, per avançar en els temes laborals i de productivitat. La nova trobada a tres bandes amb el Govern queda pendent que l'Executiu analitzi la contrapropuesta dels sindicats.