• Afterwork
  • Els videojocs catalans facturen 70 milions d'euros

Els videojocs catalans facturen 70 milions d'euros

Catalunya, amb 89 empreses en el sector, és la segona comunitat autònoma amb millors resultats 

Espai per a la trobada professional i la mostra de projectes, al Gamelab
Espai per a la trobada professional i la mostra de projectes, al Gamelab
Europa Press
05 d'Abril de 2015
Act. 05 d'Abril de 2015

El sector dels videojocs català ha facturat 70 milions d'euros el 2014 i ha aglutinat 89 empreses que han donat feina a 983 treballadors, segons el Pla de Cultura Digital 2014-2016 de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, consultat per Europa Press.

A Espanya, la facturació ha estat de 413 milions amb 330 empreses, que es concentren majoritàriament a Madrid (29,8%), Catalunya (27,1%) i València (10,5%), segons un informe de l'Associació Espanyola d'Empreses Desenvolupadores de Videojocs i Programari d'Entreteniment (DEV), cerca per l'agència. La previsió de l'associació és que el 2017 la facturació assoleixi els 723 milions d'euros, i de treball a 5.271 persones.

Es tracta d'un sector en que el 78% de la seva facturació és en línia, un 55% d'aquesta prové de l'estranger, i el 45% dels seus treballadors té menys de 30 anys.

El cas català
L'informe, El llibre blanc del desenvolupament espanyol dels videojocs, destaca que els últims anys, Catalunya i, més concretament Barcelona, s'ha convertit en "un viver d'empreses de videojocs i social games amb empreses líders en el sector espanyol com King, Social Point i Akamon.

Posa en valor el suport de l'administració autonòmica per iniciatives com que l'Institut Català de les Empreses Culturals(Icec) inclogués al sector del videojoc com àmbit de la seva competència en 2012, amb l'objectiu de "crear un clúster en la seva regió".

També assenyala altres iniciatives com la fira Gamelab, que se celebra a Barcelona des de 2011 i en la seva última edició ha rebut més de 1.000 assistents, de 600 empreses i organitzacions, amb 36 expositors i 62 ponents internacionals, segons fonts de l'organització.

Els desenvolupadors de videojocs catalans van decidir associar-se en 2012, creant Devicat (Desenvolupadors i Editors de Videojocs de Catalunya) per ser l'interlocutor del sector amb la Generalitat i amb l'objectiu de convertir Barcelona en el centre de producció de videojocs d'Europa.

Oferta educativa
Els últims anys, les universitats catalanes han incrementat l'oferta de màsters relacionats amb el sector, i fins i tot s'ha creat un grau sobre videojocs, impulsat per l'Escola de Noves Tecnologies Interactives (Enti), com a centre adscrit a la Universitat de Barcelona.

El director acadèmic d'Enti, Oscar García, ha explicat a Europa Press que Barcelona concentra molt talent i que no és "casual" que grans estudis del sector decideixin establir-se a Barcelona, i ha destacat la nova incubadora de startups de videojocs GameBCN.

GameBCN és un projecte impulsat per Incubio, la Generalitat, Caixa Capital Risc, Barcelona Activa i Osborne Clark, que ha seleccionat vuit projectes de 42 perquè es desenvolupin com a empreses i es posin en contacte amb inversors, amb formació durant quatre mesos.