La darrera Festa del Cine ha evidenciat l'interès del gran públic per la reducció de preus

Afterwork

Expectants perquè l'entrada del cinema costi menys de 6 euros

Incessants rumors sobre la possible decisió del Govern espanyol de reduir l'IVA cultural del 21% al 10% motiva indústria i consumidors a reclamar una cultura més assequible

Quant costa avui dia veure una pel·lícula en pantalla gran a qualsevol cinema de Barcelona? Dissabte, diumenge o festiu, no menys de 9 euros i si es vol veure en 3D, el preu se situa en els 10,08 euros. De fet, Barcelona és la ciutat més cara per anar al cinema en cap de setmana. Ho afirma un recent estudi sobre el preu dels cinemes de 52 ciutats espanyoles elaborat per FACUA-Consumidors en Acció que situa Barcelona, la Corunya, Madrid i Alacant com les ciutats amb els preus més elevats dissabtes, diumenges i festius.

En el preu té molt a veure l'IVA, que ara podria reduir-se d'acomplir-se els rumors que circulen arran la publicació del diari ABC, que assegurava aquest dilluns que el Govern espanyol podria reduir l'impost del 21% al 10%. Des de la decisió presa fa dos anys i mig d'augmentar l'impost (passant del 8% al 21%) han estat moltes les veus que han reclamat una reducció en benefici d'una indústria contínuament empobrida i d'uns consumidors que, amb la butxaca cada cop més afectada arran la crisi, prefereixen gastar els diners en altres serveis i béns de consum. O, per contra, abusar de la pirateria. Segons un estudi de la Coalició de creadors d'indústries i continguts l'impacte de la pirateria sobre la indústria cultural va ser de 1.700 milions d'euros durant el 2014, el que hauria permès al sector incrementar la seva facturació en un 53%.

Ara, però, amb la "possible" reducció en l'aire, empresaris, artistes i consumidors anhelen la reducció. En la memòria, sempre, les llargues cues a les portes del cinema durant les celebracions de la Festa del Cine, jornades on els preus reduïts han deixat desenes d'espectadors a les sales espanyoles. La darrera Festa del Cine, celebrada a l'octubre passat, ha venut 2.196.101 entrades, un 15% més que en l'anterior edició, que es va fer a l'abril; i un 38% més que la que es va fer a l'octubre del 2013. Durant aquests tres dies, 364 cinemes, 80 d'ells catalans, s'han sumat a la promoció que venia les entrades a 2,9 euros.

Amb tot, el president Rajoy ha negat aquest dilluns que el seu executiu es plantegi aprovar amb caràcter imminent, o a curt termini, una reducció de l'IVA cultural. "Avui no és possible, però no és quelcom que es descarti en el futur", ha dit. El president espanyol ha insistit que el seu executiu ja ha adoptat mesures de suport a les indústries culturals amb mesures fiscals per a la producció de pel·lícules i muntatges teatrals i la captació de rodatges de productores estrangeres. Però, ha afegit que "si a Espanya continua el procés de recuperació, continuem creixent i creant ocupació, podrem fer més coses en matèria fiscal". Rajoy ha recordat a més que "no tot l'IVA de la cultura" està al 21% i ha destacat els exemples dels llibres i les entrades a museus i biblioteques, que estan gravades al 4%.

Tanmateix, la qüestió continua generant debat. Les xarxes socials són un bon termòmetre per testar l'impacte d'algunes notícies i des d'aquest dilluns el hastag #ivacultural recull a Twitter nombrosos comentaris sobre la proposta de rebaixa que, a hores d'ara, només està en l'aire. Les constants al·lusions a França i Alemanya també destaquen en els tuits, ja que en ambdues economies –recordem, les més enfortides d'Europa- l'impost que grava aquestes indústries culturals se situa en el 5,5% i el 7%, respectivament. Espanya, per la seva part, comparteix pòdium amb Letònia i Lituània.

"És una aberració"
No és només l'entrada del cinema la que es veuria afectada, a la baixa, per la mesura. També el sector del teatre entra en joc. Les petites companyies, i també les grans, denuncien sovint la situació, tot i que algunes, com Círcol Maldà, ja han après a viure entre la precarietat. "Nosaltres ja vam nàixer amb aquestes condicions. Sabem que és una aberració que no es dóna en cap lloc d'Europa, ni tan sols en aquells països que la Troika ha rescatat, per tant, no té cap sentit que en Espanya l'IVA sigui aquest", declara Marina Marcos, productora d'aquesta companyia amb seu a Barcelona.

Sala del Círcol Maldà, jove companyia de Barcelona . Cedida 

En opinió de Marcos, la reducció implicaria una ajuda, "perquè serà un 10% més d'ingressos, però no és una solució per la situació en què està el sector". Una situació complicada, tal com la descriu aquesta gestora. "Estem en un sector que ha hagut de reduir el poder adquisitiu d'una manera brutal, la capacitat de producció, de generació de negoci... perquè la pujada de l'IVA va anar paral·lelament a una crisi que, en un país que no té molta cultura d'anar al cinema ni al teatre, la despesa de les famílies en aquestes partides pressupostàries s'ha reduït dràsticament". Sabent, per tant, on es movien Círcol Maldà va plantejar el seu pla de negoci assumint que bona part de la despesa l'hauríen d'assumir en treball voluntari. "Els nostres sous són baixos, dintre del que és, i mirem d'alguna manera de ser el més justos possibles amb el que paguem a tothom", reconeix Marina Marcos.

Des de Madrid, Jesús Cimarro, director del Teatre Bellas Artes, està exercint de portaveu de la Unió d'Indústries Culturals (on també entra l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya) per defensar la reducció de l'IVA. En una carta feta pública fa uns mesos, Cimarro assegurava que als empresaris culturals no els surten els números, "volem una resposta, volem saber quan es va a fer efectiva aquesta baixada, en la qual ja descartem tornar al 8% en el qual estàvem, però almenys quedar-nos en el 10%. En cap concepte ens conformem amb el 21% actual".

La música pren mesures
L'Associació de Promotors Musicals i altres entitats musicals catalanes van anunciar fa uns dies que el pròxim 20 de maig faran vaga contra la pervivència de l'IVA cultural al 21%. Si res no canvia abans, el 'Dia sense música' serà el pròxim 20 de maig, quan totes les sales adherides no programaran concerts i promouran una sèrie d'accions per donar visibilitat la protesta.

Una jornada que hauria de ser històrica, en paraules de Xavi Manresa, promotor de Cap-Cap i membre de l'APM. "T'imagines un país on en 24 hores no sonés ni una nota musical? Doncs això és el que hauríem d'aconseguir", declara en la seva conversa amb VIAempresa. Manresa, emprenyat amb l'IVA al que està sotmès el seu sector, apunta les diferències que existeixen entre la música i altres sectors, com el de l'automòbil, amb estímuls com l'anomenat Pla PIVE. "Si incentivaren les activitats culturals es desenvoluparia una indústria que fins no fa poc era el 4% del PIB. El sector de l'automòbil no arriba al 2% i ells sí que tenen ajudes perquè és molt maco dir que creen 1.000 llocs de treball nous a Martorell...".

Manresa denuncia la gran quantitat de gent, autònoms, empresaris, treballadors, que han quedat sense feina en aquests anys. "No és possible que els que governen no s'adonin del que han arribat a fer al món de la cultura en els últims dos anys. És inadmissible", sosté. Manresa afegeix al seu emocionat discurs que un país culte, "es un país que no es deixa enganyar".