• Afterwork
  • Formació dual: aprendre a l'alemanya

Formació dual: aprendre a l'alemanya

L'aprenentatge combinat d'un ofici a l'institut i l'empresa està a l'alça a Catalunya. La multinacional BASF ofereix ara l'opció de formar-se entre Tarragona i Ludwigshafen

Un operari a la planta de Tarragona
Un operari a la planta de Tarragona
Damià Bonmatí
16 de Juliol de 2013

Sergi Ayet, de 25 anys, estudiarà el seu segon cicle formatiu. Aquesta vegada, però, serà alumne d'un model creixent i elogiat: la formació professional dual. "Fins ara havia fet molta teoria i poca pràctica, però ara ho combinaré millor amb l'experiència a l'empresa", augura. La companyia a on aprendrà és la líder mundial en química, BASF, i la formació la farà a Catalunya i a Alemanya. La fórmula busca ser un pont directe entre els centres educatius i les empreses.

"Sortiran persones formades, amb idioma i amb opcions de contracte de feina a Alemanya", resumeix la directora de Recursos Humans de la multinacional BASF, Rosa Marsal. Cada vegada hi ha més centres i empreses que, a través de la Generalitat, fomenten aquest tipus bilateral de formació. La multinacional hi ha destinat 500.000 euros.

Un incentiu per a l'ocupació
Vistes les baixes taxes d'atur juvenil en països que apliquen convençuts aquest model, com Alemanya o Àustria, la Generalitat el contempla com una fórmula per "donar resposta a les necessitats del mercat laboral". La base és la col·laboració entre els centres de formació professional i les empreses.

Entre les virtuts de la formació dual, la Generalitat creu que recupera el model d'aprenent dels oficis, també la preparació de personal qualificat adaptat a les necessitats de l'empresa, l'aprenentatge en situacions reals i, fins i tot, una clara millora de l'ocupabilitat dels joves. Una cinquantena de companyies i entitats donen suport a inicitiaves d'aquest estil a Catalunya, incloses grans empreses com Borges, Bauhaus, Media Markt, Repsol i Seat, entre d'altres.

No totes les empreses són idònies
Malgrat les bones paraules que el model genera, la responsable de Recursos Humans de BASF destaca que no totes les empreses encaixen en la fórmula. "Els fa falta una necessitat realista de personal a curt termini", comenta, "per exemple, un relleu generacional en l'empresa en els següents quatre o cinc anys". A més, creu que per a moltes pimes una promoció d'alumnes de formació professional és inabsorbible. Com a solució, proposa agafar estudiants en pràctiques de forma coordinada amb altres membres de gremis i associacions empresarials

És una font de futurs treballadors
A la formació dual entre Catalunya i Alemanya convocada per BASF s'hi van presentar 600 aspirants i n'han seleccionat 20. Això sí, aquesta vintena tindrà feina garantida en acabar. "És una molt bona forma de reclutament", argumenta Marsal.

"Sempre que hi ha opció de contractar algú, és millor fer-ho amb una persona que ha estat treballant i aprenent amb tu. És una font d'informació molt més bona que una entrevista", assegura.

Creen professionals o treballadors?
Marsal no creu que la connexió directa amb l'empresa creïi treballadors només vàlids per a l'empresa en qüestió: "No limita en absolut a només treballar a BASF, els alumnes obtenen un títol homologat i només la part pràctica és la que varia". De fet, BASF col·lorabora amb altres cursos de formació dual a Catalunya, que els subministren personal per a les seves necessitats de laboratori, producció, manteniment i mecànica de la planta de Tarragona.

 


Un pas més enllà
La novetat del cicle en el que participaran alumnes com en Sergi Ayet és que és una formació dual hispano-alemanya. El país del nord és capdavanter en aquest model. De les 2.700 hores del cicle, 1.200 són de pràctica a l'empresa, tant a Catalunya com a Alemanya, i la resta d'hores es dediquen a la teoria i l'alemany. Durant els mesos de pràctiques cobren 600 euros.

A més, a Alemanya l'empresa els paga les dietes i l'allotjament, i els darrers quatre mesos a la planta de Ludwigshafen ja tenen contracte temporal de feina. "No hauran pas de competir per quedar-s'hi, nosaltres a Alemanya podem oferir feina a tots els alumnes", promet la directora de Recursos Humans de BASF a Espanya.