Friedman reflexiona a 'Gracias por llegar tarde' sobre les conseqüències de la tecnologia en la nostra societat

Afterwork

Gràcies per arribar tard

La tecnologia, el canvi climàtic i la globalització són els motors de transformació del món els pròxims anys

Hem entrat en una era d’acceleració vertiginosa. Gràcies als darrers avenços tecnològics, els alpinistes de l’Everest gaudeixen d’un excel·lent servei de telefonia mòbil i els automòbils que es condueixen sols ja es troben en les nostres carreteres. En el llibre Gracias por llegar tarde (Ediciones Deusto, 2018), Thomas L. Friedman aborda tota aquesta revolució, on també esmenta tres forces acceleradores que han canviat el nostre planeta: la llei de Moore (tecnologia), el mercat (globalització) i la mare naturalesa (canvi climàtic i biodiversitat).

-Participa en el SORTEIG d'aquest llibre al final de l'article-

El lloc de treball, la política, la geopolítica, l’ètica i la comunitat són els cinc principals eixos que més s’han capgirat pel context en el qual vivim. L’autor mostra que podem superar les múltiples tensions d’una era d’acceleracions, si disminuïm la velocitat, si ens atrevim a arribar tard i usem el temps per reimaginar la feina, la política i la comunitat. Aquest llibre es presenta com una guia essencial per entendre el present i el futur que ens espera.

Aturar-se i reflexionar

Friedman afirma que vivim un dels punts d’inflexió per importants de la història. Creu que més que l’arribada de la impremta a Europa per part de Gutenberg. Precisament els culpables són les tres forces que esmentàvem prèviament: tecnologia, globalització i medi ambient. Per això considera vital fer una pausa i reflexionar “en lloc d’entrar en pànic o replegar-se [...] per augmentar les probabilitats d’entendre millor el món que ens envolta i interactuar de forma productiva amb ell”.

Aquest és el motiu pel qual va escollir aquest títol per al llibre, Gracias por llegar tarde. En les primeres pàgines explica que va ser en l’espera d’un conegut, amb qui havia quedat però arribava tard, que va aconseguir per a ell mateix i per seure a pensar.

Tecnologia

La primera vegada que es van introduir materials no basats en silici va ser en el transistor, el que va contribuir que la llei de Moore –l’expectativa que la potència de microxips es dupliquen aproximadament cada dos anys- continués amb la previsió del creixement exponencial de la capacitat de processament.

Friedman: "Moore va predir l’ordinador personal, el telèfon mòbil, els cotxes sense conductor, l’iPad, el big data i l’Apple Watch"

“Es pot dir que Moore va predir l’ordinador personal, el telèfon mòbil, els cotxes sense conductor, l’iPad, el big data i l’Apple Watch. L’únic que no va ser predir van ser les crispetes per al microones”, explica l’autor del llibre, permetent-se alguna llicència a fer broma. Tot i això, està convençut que algun dia aquest creixement exponencial s’aturarà, encara que no se sap quan.

Un altre tema que toca en aquest breu guia sobre el futur és la revolució dels mòbils. AT&T va ser un dels primers actors que van intervenir, quan va arribar a un acord amb Steve Jobs perquè l’empresa fos proveïdor exlcusiva als Estats Units de la novetat anomenada iPhone.

Per entendre per què va ser important aquesta col·laboració, l’autor recorda que si una persona pot veure Joc de Trons al seu telèfon no és perquè Apple fes un smartphone millor, sinó perquè Qualcomm i AT&T i altres van invertir milers de miions de dòlars en fer més eficients la xarxa sense fils i els telèfons.

La següent bogeria que es viurà en l’àmbit tecnològic és el 5G. “Els enginyers de Qualcomm el descriuen com l’etapa en què els pronoms ‘tu’ o ‘jo’ desapareixen i el telèfon sap qui ets i què vols visitar i amb qui vols connectar-se i després anticipar-se a tot i fer-ho per tu”, comenta Friedman.

Malgrat que ens sembli que tot avança a passes de gegant, insisteix en el fet que no tota la humanitat disposa d’un telèfon o una tauleta i assegura que el dia que això passi, el progrés serà de debò exponencial.

El mercat

Igual que els rius van ser en el moment font de vida per a les civilitzacions, avui Amazon Web Services o Azure de Microsoft són “connectors gegants que et permeten obtenir accés a totes les aplicacions informàtiques de la supernova, on pots unir-te a qualsevol fluxe en què vulguis participar”.

Singapur ha invertit a formar els ciutadans en tecnologia, mentre que als EUA es veuen desbordats pels avenços

Friedman posa com a exemple Singapur i els Estats Units. Del primer diu que han invertit en infraestructures per assegurar-se que els seus futurs treballadors estiguin preparats per al canvi tecnològic i no es quedin obsolets. Del segon, afirma que els ciutadans se senten desbordats per la globalització perquè les tecnologies físiques han evolucionat molt més que les tecnologies socials, les quals amplifiquen l’opinió pública sense permetre pair els continguts que roden a les xarxes.

El medi ambient

 “Som la primera generació per a la qual el ‘més tard’ serà el moment en què s’hagin esgotat tots els esmorteïdors, rodes de recanvi, ardits de la professió i eines d’adaptació i recuperació de la Mare Naturalesa per adaptar-se i recuperar-se”, critica l’autor del llibre.

Friedman: “Som la primera generació per a la qual el ‘més tard’ serà el moment en què s’hagin esgotat tots els esmorteïdors"

La Xina, l’Índia i el Brasil són tres dels països que esmenta com a societats que han de vigilar el seu creixement. Estan experimentant ara el mateix que ja van viure els països més desenvolupats, pel que no és només culpa d’uns, sinó de tots.

Vols un exemplar del llibre? Entra al sorteig i participa-hi, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa.