Kim Basinger, el somni de construir un nou Hollywood
L'actriu va invertir 20 milions de dòlars en el remot poble de Braselton, on planejava crear un parc temàtic i una rèplica de la meca del cinema
Al cinquè capítol de la desena temporada de The Simpsons, Homer coneix en una excursió a la parella d'estrelles del cinema Alec Baldwin i Kim Basinger. La trama incloïa un projecte boig del pare de la família Simpson, consistent en la creació d'un museu de les estrelles al més pur estil Hollywood, però al jardí de la casa dels seus nous amics. Un gir de guió que, en realitat, era una referència satírica a una de les excentricitats menys conegudes en la biografia de l'actriu.
Kim Basinger era una icona dels Estats Units a finals dels anys '80 gràcies a la seva aparició en pel·lícules com Mai diguis mai més o Nou setmanes i mitja, a més de protagonitzar portades de revistes com Playboy. El 1989, centraria els seus esforços en dos fronts: la preparació del paper de Vicky Vale a Batman i la compra del poble de Braselton, a la Georgia que la va veure néixer. "Actress buys town a place on the map". Així titulava The New York Times el 31 de març de 1989 la notícia en què s'explicava com Basinger havia invertit 20 milions de dòlars (més de 16 milions d'euros) en un poble d'unes 2.000 hectàrees. Amb aquesta inversió, el poble trobava una magnífica forma de promoció i l'actriu tenia el terreny necessari per complir un dels seus somnis, com era la creació d'un parc temàtic sobre Hollywood amb estudis de gravació per atraure també a la indústria cinematogràfica. L'article recull l'opinió del moment d'alguns dels 500 habitants del poble, dividits entre els quals esperaven que l'arribada de Basinger dinamitzés la zona i els que miraven amb escepticisme el canvi.
Qui no dubtava sobre la capacitat de l'actriu era la seva mare, Ann Basinger, que assegurava que la seva filla "té una gran mentalitat per als negocis". La realitat, però, sol ser tossuda. Només cinc anys després, l'actriu venia el seu capritx georgià per un milió d'euros i es declarava en bancarrota. Què va passar en aquest lustre? Amb el pas del temps es va conèixer el punt de partida d'aquesta incomprensible inversió en un poble de carretera d'una zona a centenars de quilòmetres de Hollywood. I, més que un moviment d'un cap privilegiat –com suggeria la seva mare-, es va tractar d'una il·luminació sense fonament.
Un any després de l'operació, l'actriu venia el seu capritx per un milió d'euros i es declarava en bancarrota
Tal com va explicar la mateixa actriu, la decisió de comprar el terreny la va prendre quan va creuar Braselton en un embús de trànsit i va llegir el cartell de l'entrada del poble: "Si visquessis aquí, ja series a casa". Basinger s'ho va prendre de forma literal i s'hi va instal·lar, 20 milions de dòlars després. El seu projecte per construir una rèplica de Hollywood va acabar en no-res, però sí que va aconseguir posar Braselton al mapa.
Avui, la ciutat té més de 2.000 habitants i acull a empreses de renom com Sears, Panoz Motor Sports Group o les prestigioses bodegues Chateau Elan Winery. Una inversió en la qual tothom va sortir guanyant... excepte la inversora.