Periodista i investigador: un tàndem de manual
El llibre ‘Faster than the Future. Facing the Digital Age’ posa nom als 10 grans reptes de la revolució digital amb articles escrits a quatre mans
Quins desafiaments comporta la transformació digital? El llibre Faster than the Future. Facing the Digital Age (Més ràpid que el futur. Afrontant l’era digital en català) posa nom als 10 reptes econòmics i socials principals que es deriven d’aquesta època a través de 10 articles escrits per 21 autors diferents. Cada text va a càrrec d’un tàndem format per un investigador i un periodista -excepte un que compta amb tres autors-; el primer hi posa el coneixement i el segon li dona forma i l’explica amb un llenguatge entenedor per a tota la societat. El llibre neix de les mans de la iniciativa Digital Future Society, impulsada pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital i el Mobile World Capital Barcelona.
“Aquest llibre mostra la llum enmig d’una pandèmia que ha mostrat com la tecnologia és vital per fer-hi front”, ha explicat Carlos Grau, CEO del Mobile World Capital Barcelona, durant la presentació virtual del llibre. Entre els temes que es tracten al volum, la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència artificial, Carme Artigas, destaca la ciberseguretat, la intel·ligència artificial, els drets digitals i les fake news. “Aprendrem com s’ha d’utilitzar la digitalització per construir un món més sostenible, per exemple”, indica. I afegeix: “Són preguntes complexes que requereixen respostes complexes”.
Normalment, la tecnologia s’avança a tot: a la legislació, a les implicacions ètiques i, fins i tot, a les necessitats de la societat. “M’agrada molt el títol, perquè segurament es pot anar més ràpid que el futur”, ha indicat Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center, durant la roda de premsa digital prèvia a la presentació del llibre. Valero, que ha participat en un dels textos, ha qualificat l’experiència de treballar colze a colze amb un periodista de “fabulosa” i ha destacat que les noves tecnologies sempre poden ser molt perilloses. En la mateixa línia, Grau ha assegurat que “d’una banda, aporta la flexibilitat necessària per treballar des de qualsevol lloc, experiències immersives, etc. Però la revolució digital també és font de desigualtats i riscos”.
"Què hem de fer per preservar la nostra capacitat de triar el futur que ens beneficiï a tots?", és una de les preguntes que intenta respondre el llibre
És per això que iniciatives com aquest llibre, segons el CEO del MWCapital Barcelona, són necessàries per debatre i posar remei als reptes que es presenten amb la revolució tecnològica. La desigualtat n’és un –“en accés, utilització, impacte i coneixement de la tecnologia”-, però també ho són el seu impacte mediambiental i els dilemes ètics que fan aparèixer les eines que ja no es poden considerar del futur, sinó que marquen el present. La ministra d’Economia i Transformació Digital del Govern espanyol, Nadia Calviño, ha intervingut a la presentació del llibre i ha parlat de la destinació d’un terç dels fons europeus per a la recuperació a projectes de digitalització. “És una inversió que ha d’estar alineada amb els nostres valors i drets constitucionals perquè aquest procés generi benestar a la societat i ens permeti tancar bretxes digitals”, ha indicat.
Les parelles de ball
Cada capítol és independent i té identitat pròpia. El primer tàndem que hi trobem és el format per Carlota Pérez, investigadora especialitzada en l’impacte socioeconòmic dels canvis tecnològics, i el periodista d’El Estímulo (Veneçuela) Andrés Schäfer. El seu article es titula “L’edat d’or truca a la porta” i versa sobre un creixement intel·ligent, sostenible i global. La professora d’ètica i tecnologia de laHertie School (Alemanya) Joanna Bryson, és l’aturoa, juntament amb l’editor en cap del departament digital del Bild alemany, Martin Eisenlauer. Bryson ha intervingut a la presentació del llibre i ha explicat que l’episodi que ha anat al seu càrrec tracta sobre “com la tecnologia altera la manera com ens tractem els uns als altres”. El text intenta respondre a la pregunta “què hem de fer per preservar la nostra capacitat de triar el futur que ens beneficiï a tots?”.
La nova societat vigilant i les dades, una guerra freda digital, la supercomputació -article gestat per Valero i el periodista especialitzat en tecnologia Robin Wauters-, el paper dels humans a la societat digital i els cotxes autònoms són alguns dels altres temes que centren Faster than the Future. De moment, el llibre està disponible en format digital de manera gratuïta i com a audiollibre en anglès, tot i que la directora de Digital Future Society, Cristina Colom, ha anunciat durant la presentació que d’aquí poc hi haurà una edició en castellà. Volen utilitzar les pròpies eines digitals per fer difusió dels reptes que 10 tàndems han desgranat; per fer difusió d'allò necessari perquè la tecnologia es posi al servei de les persones i no respongui als interessos de les grans corporacions.