Novela 'De lobos y corderos'

tiquet restaurant

Cinc llibres gastronòmics per regalar als cuiners de casa

Una selecció que sens dubte entretindrà qualsevol bon aficionat a la gastronomia i a la literatura

Si ets un aficionat a la gastronomia i a la literatura, aquest és el teu article. Una selecció de cinc llibres gastronòmics per regalar als cuiners de casa.

De lobos y corderos

Juan Carlos Iglesias. Tusitala 2020

En la gastronomia, com en la vida, l'amor, el sexe o la mort, res és el que sembla. L'original òpera primera de l'empresari de la restauració Juan Carlos Iglesias és un llibre ambiciós i desacomplexat. Xolla sense pietat les vides extravagants, desgraciades, novelesques i—en bona mesura— absurdes dels més extravagants personals que s'entremesclen sense aparent connexió. Cànids salvatges, presa d'arravataments lúbrics enmig d'una —de vegades— comicitat desquiciada. Un cuiner empresonat per un delicte de sang en un penal de nom impronunciable és l'eix sobre el qual pivota la novel·la que és, en realitat, un exercici d'encaix de boixets condensat del que podrien ser moltes novel·les diferents. L'absurda línia argumental traspassa les fronteres del centre carcerari i fins i tot la cronologia de diverses èpoques per anar i venir a explicar-nos la vida dels seus protagonistes o d'alguns extres d'altura. La gastronomia —és clar— explicada per algú que sap menjar i descriure-ho molt bé està present en tot el relat gairebé com un personatge més. El llibre desconcerta per moments i cal posar-li ganes. Com a aquests acudits llargs en què tens esperances de què, al final, hagi valgut la pena parar-se a escoltar. Sí senyors; quedin-se fins al final. Les expectatives seran premiades.

De lobos y corderos

Todo el pescado

Josh Niland. Planeta. 2020

El de Josh Niland va ser un dels llibres més esperats de l'any que deixem enrere, sobretot, en països com Austràlia, Anglaterra o Estats Units on va causar un gran enrenou. Virtuós de l'especejament com pocs grans mestres del tall japonès, aquest australià tracta el peix com si fos carn. Per com l'especeja i com el madura diríem de Miland que és un geni de l'aprofitament pisciforme. Que és un geni ho ha demostrat en el seu restaurant de Sydney, en la seva peixateria The Fhish Butchery i ara en aquest volum on, amb bellíssimes imatges a tot color, desvetlla tots els especejaments possibles, què fer amb les despulles, com ha de ser la curació, la maduració en càmera i altres mètodes de conservació i preparació normalment aplicats a les carns. Nilad procedeix del món anglosaxó, on el consum i la passió pel peix poc té a veure amb altres cultures com la japonesa o l'espanyola. El llibre és un manual complet capaç de servir de guia i obrir nous camins a cuiners habituats a bregar amb els peixos que no saben què fer amb els ulls, les freses o les espines. Pas a pas, neteja i tall són claus per especejar un animal, però, en aquest cas concret, són crucials. Destresa i precisió per usar aquest producte sobreexplotat de la forma més sostenible i aprofitable.

Todo el pescado

Lera: Gastronomia, Cultura i Caça

Luis Lera i Mikel Ponce Aparicio. Montagud Editors. 2020

Tema tabú per a molts aficionats a la gastronomia, encara que les més prestigioses editorials hagin dedicat un llibre (o varis) sobre aquesta tradició en minvament per les púdiques costums urbanites. Practicada des de les albors de la humanitat, la cuina de pura subsistència, la gastronomia cinegètica, és avui dia una disciplina en declivi. Els seus defensors i amants o els curiosos trobaran en aquestes pàgines contingut de rigor sobre una part essencial de la tradició i la cultura de l'Espanya rural. La diferència entre aquest volum i altres al mercat és el seu autor, Luis Lera. El famós cuiner, gran coneixedor de la cuina de caça, ha bolcat en ell tot el coneixement d'aquesta saviesa ancestral, pròpia d'aquesta Espanya buida que només ens importa quan pretenem buscar-nos una segona residència. Tradició intergeneracional, de boca en boca, de molts caçadors. Lera parla de tècniques culinàries per a la caça (de marinadas, de congelació, d'especejaments i de repòs), però també passa revista a les espècies de caça major i menor enmig de precioses fotografies que són un tribut a aquesta cultura i es recolza en el "pas a pas" didàctic.

Lera

Apericuentos

Alba García Marcos. Cercle Vermell Editorial. 2020

Aquest petit llibre és un aperitiu literari, un itinerari pels sis sabors (àcid, amarg, salat, dolç, picante i umami) amb el qual Alba García té l'excusa per explicar les seves receptes favorites, les seves memòries culinàries, els seus desitjos, els seus viatges (reals o inventats) en una col·lecció de brevíssims i frescos relats recolzats en la figura d'alguns dels cuiners més famosos del país. L'autora no els coneix. Tampoc s'ha assegut mai a la taula dels seus llorejats restaurants. Però això no és per a ella un problema. La cita de cadascun d'aquests personatges obre el capítol i li serveix com a punt de partida per a les seves digressions culinàries. En ocasions ni ve a parlar del restaurant, ni tampoc de l'obra i miracles del cuiner. El llibre barreja ficció i realitat de manera capritxosa i es converteix en un exercici entretingut que pot fer passar una bona estona (o unes quantes) a qualsevol bon afeccionat a la gastronomia i a la literatura.

Apericuentos

¿Por qué los espaguetis a la boloñesa no existen?

Arthur Li Caisne. Larousse. 2020

Un plantejament en el títol infantil que ens fa recordar com comença la frase preferida de qualsevol nen: "Per què...?". El llibre és un compendi de curiositats entorn la gastronomia editades i il·lustrades de forma molt atractiva tancant 700 d'aquests perquès. És fàcil que aprenguem moltes coses, que corroborem d'altres que intuïtivament potser ja sabíem o que ens sorprenguem amb respostes a preguntes que mai ens havíem plantejat. Cal notar que és un llibre de curiositats, no de divulgació científica. Alguns tenen pinta d'interrogants absurds, altres són preguntes que potser no ens havíem fet mai o no verbalment. No descobrirem el Sant Grial, però sí ens entretindrem i podrem descol·locar a més d'un cuñao en el nostre proper sopar de Nadal: Per què la mantega és groga si la llet és blanca?

¿Por qué los espaguetti a la boloñesa no existen?