• Afterwork
  • 'Smart city', la infraestructura que no es veu

'Smart city', la infraestructura que no es veu

La imparable digitalització de l'espai públic és una oportunitat per posar la tecnologia al servei dels ciutadans

Tota la infraestructura al darrere de les 'smart cities' genera un valor poc reconegut pel gran públic
Tota la infraestructura al darrere de les 'smart cities' genera un valor poc reconegut pel gran públic
Pau Garcia Fuster
15 de Novembre de 2016
Act. 16 de Novembre de 2016
"Al ciutadà li costa entendre el concepte smart city". Pedro Lisbona, soci-director de Doxa, reconeix a VIA Empresa que el concepte de ciutats intel·ligents encara no gaudeix de la popularitat que el seu potencial mereixeria. Aquest dimarts Barcelona ha viscut la inauguració de la sisena edició de l'Smart City Expo World Congress, un congrés que permet a la capital catalana reivindicar-se com un referent en aquest àmbit.

Aconseguir que la ciutadania entengui les oportunitats que això suposa és un dels reptes d'enguany per a consultores com Doxa, que participa a la fira per tercera vegada. "Treballem amb ciutats per poder fer programes de participació ciutadana on se'ls pugui incloure en aquesta estratègia i conscienciar tothom dels beneficis de la transformació digital de la ciutat", diu Lisbona; que s'anima a definir la smart city com "una infraestructura que encara no es veu". Enguany, concretament, presenten un model de smart city per una ciutat mitjana mediterrània com Cambrils, així com l'estratègia de l'Observatori SmartCat.

El fanal que il·lumina un nou mobiliari urbà
Aquesta edició de l'Smart City Expo és la primera on hi és present Siarq, una companyia catalana de disseny i concepció de mobiliari urbà amb 15 anys de vida. Especialitzats en l'energia solar, la seva cofundadora, Axelle Vergés, confessa a VIA Empresa que "l'smart city és nou per a nosaltres". Tot i que la tecnologia i la gestió intel·ligent sempre han format part del seu dia a dia, en un moment on l'energia, les comunicacions i les dades ja van de la mà, els obliga a "trobar solucions conjuntes".

Precisament buscar solucions entre tots i acostar les oportunitats tecnològiques a la ciutadania és la part bàsica de SHOC, el programa que Siaq presenta aquesta setmana a la fira. SHOC són les sigles de Solar Hub Open Collaboration i la idea que hi ha al darrere és "convidar ciutadans, empreses i administracions a repensar l'espai al qual va destinat el fanal solar que hem creat".

Perquè el Solar Hub en si és un fanal rodó que funciona amb energia solar, però va més enllà. "Tenen zero emissions de CO2 i un sistema d'intel·ligència per gestionar les bateries i l'energia", explica Vergés. Ara bé, el que realment el fa interessant és que la forma rodona permet oferir "un espai per ubicar tots els devices que les ciutats necessiten per captar dades". És a dir, el fanal pot ser el suport on recollir dades que millorin la seguretat, el medi ambient, o la mobilitat.

"Hi ha un món de possibilitats", diu la dirigent de Siarq. La gràcia és que cada comunitat decideixi quines dades vol prioritzar en els seus fanals. "Volem adaptar aquesta tecnologia segons el lloc on va", insisteix Vergés. Conjuntament podran decidir les solucions smart que es poden incloure dins del suport del fanal solar. "Així podran repensar l'espai i co crear una nova generació de mobiliari urbà", afegeix.

El fanal solar de Siarq també és una plataforma per captar les dades que decideixi la comunitat. Cedida


Amb el suport tecnològic de Cellnex i amb Sant Cugat com un dels primers municipis a apuntar-s'hi, Axelle Vergés explica que en aquesta Smart City Expo volen trobar "més partners de tecnologia i municipis d'arreu del món que vulguin posar en marxa un SHOC a les seves ciutats.

Dades més segures
"Hi ha d'haver una molt bona comunicació entre les administracions i la ciutadania". Montserrat Delgado, responsable de vendes i màrqueting de Bit4id, fixa la difusió d'aquesta idea com un dels principals objectius de la seva presència a l'Smart City Expo.

"Avui les comunicacions són àgils i econòmiques. Les administracions han d'aprofitar aquesta via per implicar el ciutadà en la presa de decisions proporcionant transparència, eficiència i confiança", insisteix la responsable d'aquesta companyia especialista en seguretat i identitat digital a través de tecnologies PKI. Un exemple més de com la tecnologia de les ciutats intel·ligents es pot enfocar cap al servei a la ciutadania.

"Tenim una agenda preparada amb reunions amb empreses molt relacionades amb la gestió de documentació, fluxos de treball o factura electrònica", explica Delgado. Però Bit4id també aprofitarà l'Smart City Expo per reunir-se amb diverses administracions oferint el que millor saben fer: ciberseguretat en les comunicacions.

La capital de les ciutats intel·ligents
Pot semblar una obvietat, però el fet que l'Smart City Expo se celebri a Barcelona és un clar avantatge per a les diverses empreses catalanes que hi participen, la gran majoria als pavellons d'Acció o de l'Ajuntament de la capital catalana. "És el punt de trobada de ciutats i tecnologia, molt més que el Mobile World Congress", assegura Pedro Lisbona.

El responsable de Doxa remarca que "Barcelona a escala internacional té una projecció molt bona associada a la innovació i la tecnologia". Ser de Barcelona i haver treballat per a la ciutat i el país, reconeix, els ajuda a l'hora d'explorar nous mercats associant-se a aquests valors. "Tenim programades visites amb més de 20 delegacions: des de Hong Kong o Nova York fins a París. Volen conèixer el que hem fet a Barcelona i Catalunya", indica Lisbona.

Des de Siarq també celebren que al món Barcelona s'associï amb innovació i tecnologia. Per Axelle Vergés, "el gran repte de ser smart és saber captar la intel·ligència de les persones. Barcelona està més ben posicionada que cap altra ciutat per fer front a aquest repte".