La piràmide invertida, l'estructura de narració que utilitzem en periodisme per situar els elements més importants al principi -mostrant una mena de desacceleració informativa- m'obliga a parlar d'una samarreta abans que tot. No és que la peça de roba en qüestió siga més important que la celebració de la VLC Startup Week, la presentació de l'informe sobre la plaça financera regional valenciana o la celebració de la Nit de l'Economia Valenciana de la Cambra de Comerç de València al Palau de Congressos amb més de 1.000 empreses presents. El que passa és que eixa samarreta blanca amb lletres verdes aiguamarines reivindica un finançament just per al País Valencià i això, informativament, ha d'estar dalt de tot. En les reivindicacions polítiques i en les notícies.
La samarreta la porten tots els participants de la cadena humana que s'ha creat aquest divendres des de la plaça del Temple de València fins a la dels Furs, davant de les Torres de Serrans. Organitza l'acte la Campanya per un finançament i unes inversions justes al País Valencià i darrere estan els sindicats UGT i CCOO així com els partits situats a l'esquerra política PSPV-PSOE, Compromís i Podem. També ha vingut Ciutadans, amb el síndic Toni Cantó i el regidor Fernando Giner al capdavant. Dels socialistes, bona representació amb la vicealcaldessa Sandra Gómez i el síndic Manolo Mata; de Compromís, el diputat al Congrés Joan Baldoví, l'exeurodiputat Jordi Sebastià, el conseller Vicent Soler, el síndic Fran Ferri i regidors com Sergi Campillo i Pere Fuset. Dels empresaris, el president de la CEV, Salvador Navarro, i la dirigent d'EVAP, Eva Blasco; també els secretaris d'UGT-PV, Ismael Sáez, i Arturo León, secretari general de CCOO-PV.
La cadena ha caminat cap a les torres quan tabal i dolçaina han començat a sonar en la cantonada de l'edifici de Delegació de Govern. Bon lloc per fer sonar la música valenciana. I de cop, tots a una veu, de la mà, han caminat units. Raons? En tenen moltes, perquè cada valencià rep 237 euros menys que la mitjana de l'Estat i segons les xifres, la discriminació econòmica a la qual estan (estem, m'he d'incloure com bé entendreu) sotmesos els valencians és enguany de 1.600 milions d'euros. No sé si hi ha raons per a la independència però sí per a l'enuig, per això jo també m'he vestit amb la samarreta.
La millora del finançament, si és que els polítics arriben a un acord per canviar els comptes que tant perjudiquen l'economia valenciana, també ajudarà a l'impuls de València com a plaça financera regional. Ja existeixen molts factors dinamitzadors, com ha explicat Isabel Giménez, directora de la Fundació d'Estudios Bursátiles y Financieros (FEBF), en un desdejuni amb representants de pimes i empreses familiars representades per IVEFA, l'Institut Valencià d'Estudi sobre l'Empresa Familiar. El fet de tenir al territori les seus de grans bancs com CaixaBank o Banc Sabadell també ha ajudat, explica Giménez, a dinamitzar el sector financer valencià, "tocado y hundido" després de la crisi de 2008. Així que entre café i croissant, li pregunte a l'experta si la fortalesa valenciana és "robusta" independentment de l'arribada d'aquests bancs, ja que recordem que el component polític també ha estat molt lligat a la seua decisió de trasllat, però Giménez és optimista i creu que les entitats estan a gust i no marxaran.
La trobada se celebra en l'edifici de la Borsa de València (sí, ací també tenim borsa de valors tot i que és un mercat secundari oficial) al Palau dels Boïl d'Arenós o Casa dels Barons de Bétera, immoble declarat Monument Històric Artístic en 1977. La Generalitat Valenciana n'és la propietària d'aquesta peça on, després de l'acte de la FEBF, esmorzen amb distensió Juan Gallur, de Caixa Popular, Manuel Illueca, de l'Institut Valencià de Finances, o Francisco Vallejo, de l'IVEFA, entre d'altres.
Altre dels impulsos que destaca Giménez en la seua ponència és la bona salut de l'ecosistema emprenedor. I d'això Javier Mateo, a qui em trobe a la pausa-café del VLC Digital Summit, en sap de bon tros. El subdirector general d'emprenedoria de València Activa, que celebra la VLC Startup Week des de diumenge, assegura que ara el que toca és apostar per la visibilitat dels nostres entrepeneurs. "Ho hem de potenciar, perquè han de començar a conéixer-nos cada vegada més. No hem de tenir només presència al 4YFN (que anirem, amb estand propi compartit amb Lanzadera), sinó que si volem jugar en primera, hem de semblar ser de primera i això implica tenir presència en Amsterdam, Berlín... El festival Webit ens ajudarà molt a ensenyar tot el que està passant ací", explica.
Mateo ve al VLC Digital Summit per donar suport institucional a un sector en el qual creu fortament i pel qual treballa des de l'Ajuntament i també reconeix que ja li va bé trobar menys cares conegudes que en altres ocasions perquè això significa que el sector s'està obrint.
Mateo: "Si volem jugar en primera, hem de semblar ser de primera i això implica tenir presència en Amsterdam, Berlín..."
També està fent coses noves, com la primera edició del FTalks Editions, que ha organitzat el hub d'alimentació KM Zero aquest dimarts a la Marina, amb participació de Vincent Rosso, cofundador de BlablaCar. L'empresari ha explicat el seu nou projecte, Consentio, una plataforma que pot revolucionar la venda de fruites i verdures, en una conversa amb Raúl Martín, director de KM Zero.
I és q a la seua manera, Rosso ha fet més per les reivindicacions del Corredor Mediterrani que molts polítics, dels que porten i dels que no porten samarreta. Perquè pujar i baixar per l'Arc mediterrani en cotxe compartit, per intentar guanyar-li diners (i diners) a l'Euromed, visibilitza que les nostres infraestructures, i el nostre finançament, no són les que mereixem. I això és per enutjar-se, sone el tabal, la dolçaina o la flauta travessera.