Un país de ciutats intel·ligents

La iniciativa Catalonia SmartLab ofereix 28 municipis com a plataforma perquè les empreses més innovadores posin a prova els seus productes en el camp de les smart cities

Barcelona exerceix de model en la consolidació de més ciutats catalanes 'smart'
Barcelona exerceix de model en la consolidació de més ciutats catalanes 'smart'
Pau Garcia Fuster
17 de Novembre de 2015
Act. 19 de Novembre de 2015
La tecnologia avança ràpidament i les ciutats també se'n volen beneficiar. Les smart cities cada cop són més una realitat que una fantasia de futur, com demostra l'Smart City Expo World Congress que se celebra aquesta setmana a Barcelona. Justament la capital catalana és el punt de partida del Catalonia SmartLab, una iniciativa dins del projecte SmartCAT de la Generalitat de Catalunya per impulsar el desplegament de projectes de ciutats intel·ligents a Catalunya.

Figueres, Viella, Igualada o Vic són només alguns dels 28 municipis que integren la xarxa d'Urban Labs; les ciutats que s'obren a la comunitat empresarial per oferir un espai on provar solucions i productes tecnològics en la línia de les smart cities. D'aquesta manera es pretén impulsar el sector tecnològic oferint-li un marc real on demostrar l'eficàcia dels seus productes. Tot plegat mentre els municipis comencen a gaudir dels avantatges de ser una ciutat intel·ligent.

Aquest mapa recull els municipis integrats a l'Urban Labs. Cedida


Cambrils es posa en marxa

Un d'aquests municipis és el de Cambrils, que ja ha posat en marxa diverses iniciatives en aquesta línia. Josep Budí, cap de Noves Tecnologies de l'Ajuntament, explica a VIA Empresa que "primer vam inventariar tots els serveis possibles: rec, enllumenat, aparcament, etc. Hi ha tot un inventari de serveis que permeten testejar aquestes noves solucions".

A finals de 2014 van definir un conjunt de projectes pilot amb els quals començar a actuar. Alhora, explica, "intentem des de l'Ajuntament construir un model de governança que permeti gestionar el canvi també internament".

En col·laboració amb empreses del Camp de Tarragona, però també de Barcelona (Circutor) o de Terrassa (Ubime), Cambrils ha començat a experimentar què és ser una ciutat intel·ligent. "Hem fet una sensorització del pàrquing, que controla les entrades i les sortides i n'informa a temps real", exposa Josep Budí. També han implantat a les zones de càrrega i descàrrega uns indicadors amb llums Led que permeten veure de lluny si hi ha places lliures o no. "Quan aparques s'apaguen els llums, i quan superes el temps límit el Led es posa vermell i alerta a la sala de control de la policia", diu Budí. "Només això ha permès un ús més conscient d'aquestes zones", constata.

El responsable municipal indica que amb aquests tests "intentem abordar problemes reals, per tal que aportin solucions encara que siguin projectes pilot". Passos de vianants amb il·luminació Led que es veuen de molt lluny, aplicacions mòbils o proves amb els contenidors de residus són altres exemples de les actuacions a Cambrils.

Budí destaca la importància de donar "una oportunitat a empreses que tinguin productes precomercials o que necessitin demostració per accedir al mercat. Serveix de plataforma per a les empreses per mostrar que el seu producte ja està funcionant a Cambrils".

Endolls a la via pública
Més enllà dels projectes que ja hi ha en marxa, el Catalonia SmartLab també ofereix a les empreses innovadores la possibilitat d'oferir les seves solucions a la xarxa de municipis que hi participen. Un dels projectes més cridaners és el que proposa Simón, un fabricant històric d'endolls i interruptors.

Alejandro Valdovinos, responsable de nous negocis de l'empresa, recorda que també són fabricants de mobiliari urbà. Aquesta combinació és el que els ha conduït a fer un prototip de banc amb un endoll per poder ser utilitzat a la via pública. "La capacitat per fer-ho hi és, però el problema de posar un endoll a la via pública és veure qui i com pagaria l'energia elèctrica consumida, perquè al final seria una despesa pública", explica.

Una de les opcions que es plantegen és acompanyar la instal·lació d'alguna placa fotovoltaica que la convertís en autònoma. "D'aquesta manera ens estalviaríem l'obra civil, i l'energia que regalaries es generaria sense cap cost", proposa Valdovinos.

Aquest, però, no és el primer projecte d'smart city de Simón; que ja ha posat en marxa la iniciativa Charge&Ride de la mà dels Ferrocarrils de la Generalitat i amb el clúster de ferrocarrils. "Hem posat cinc punts de recàrrega en estacions de rodalies per permetre anar-hi amb vehicle elèctric", explica el responsable de Simón.

La salut dels arbres controlada per satèl·lit
Laura Moreno, Business Development Manager d'Starlab, explica a VIA Empresa que el seu projecte iArbre va sorgir de "la necessitat de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona". Fa temps que l'empresa hi col·labora en el projecte de rec intel·ligent, i al ser especialistes en processar imatges de satèl·lit "ens van demanar a veure què es podia fer amb els arbres perquè els era difícil detectar la seva salut".

Moreno comenta que van realitzar una prova pilot "per demostrar que per satèl·lit es podia veure. Els va agradar i estem a l'espera de fer-ne el desplegament de cara al 2016". La plataforma iArbre que ha desenvolupat Starlab agafa les imatges de satèl·lits i les dades d'Open Data del tipus d'arbres que hi ha a la ciutat; i amb això processa les dades per analitzar-ne l'estat.

"Tenim la intenció de desplegar-ho també a altres ciutats. Ens permet detectar la salut dels arbres, però en l'àmbit urbanístic també pot servir per veure la distribució de les zones verdes", apunta Moreno. Aquesta altra utilitat permet "controlar la diversitat dels arbres". Per exemple, a Barcelona hi ha un 80% de plàtans. "L'any passat van patir una plaga. Si tens més diversitat tens més seguretat de no perdre tota la zona verda", indica la responsable d'Starlab; que vol aprofitar aquest Smart City Congress per "publicitar el producte i començar la seva escalabilitat".

L'aplicació per analitzar el comportament turístic
El turisme és un dels sectors que més estimula les smart cities. Ho exemplifica el projecte de Christmas Shopping a Barcelona. "Turisme de Barcelona estava buscant una manera de situar la ciutat dins la referència del shopping a Europa en la temporada de Nadal", explica Marc Correa, director d'Uniclau, empresa que es troba en procés de transformació cap a FederApps.

"Es feia una campanya a través d'Internet promocionant Barcelona que oferia un tracte preferencial a qui s'hi apuntés (descomptes en hotels, restaurants, botigues, etc.)", diu Correa. Quan els turistes arribaven a Barcelona, a l'hotel rebien una carpeta amb un mapa, amb tota la informació dels avantatges que rebien. "Es feia en paper fins que es va plantejar aprofitar les noves tecnologies i fer-ho virtual a través de l'smartphone", recorda Correa.

Van dissenyar una aplicació que el turista ja es podia baixar a casa seva, on havia d'introduir unes dades a un formulari i quedava registrat. "Per tant, abans de començar la campanya ja teníem molta informació sobre els usuaris", ressalta Marc Correa. Concursos diaris de gamificació, interacció amb les persones, però sobretot geolocalització en són els punts essencials. "Ens permetia, un cop el turista era a Barcelona, analitzar els seus moviments. Per quins carrers passa, a quines botigues i hotels va, etc. Aquesta informació és important per l'Ajuntament per saber en futures campanyes com enfocar-les".

Hi havia un detall, però, que dificultava la recopilació d'informació: "vam veure que molta gent desconnectava les dades, durant el dia no tenien activitat i quan connectaven el wifi a l'hotel enviaven la informació", explica Correa. Això els va fer evolucionar la informació cap a codis QR a les botigues que funcionin offline, i en el moment de tenir Internet poden compartir tota la informació acumulada.

Amb FederApps en fase embrionària després d'ajuntar-se amb altres empreses tecnològiques, Correa espera que el Catalonia SmartLab permeti posar a disposició de més municipis la seva aplicació. "Alguns ja s'hi han interessat i és moment de començar les converses", conclou amb optimisme.