Vinton Cerf: "No volem predir el futur, volem inventar-lo"
Vinton Cerf, considerat un dels pares d'Internet i actual vicepresident mundial de Google conversa sobre innovació i tecnologia amb el català Andreu Veà, president de la Internet Society a Espanya
Cerf és el responsable, juntament amb Robert Kahn, d'un dels avanços tecnològics més importants de la humanitat: Internet. "Ja fa 40 anys que vam crear Internet. Quan vam ensenyar el que es podia fer amb aquesta nova tecnologia de seguida van voler més serveis. Quan ensenyes a la gent les possibilitats d'un producte o servei, sense voler-ho t'ajuden a accelerar-lo i escalar-lo més ràpidament", recorda Cerf.
Cerf, qui aquest dimarts serà investit Doctor Honoris causa per la Universitat Ramon Llull, i que també participa aquesta setmana com a ponent de la primera edició del In(3D)ustry, el saló sobre la impressió 3D, ha repassat la història d'Internet juntament amb Veà, i han donat algunes claus per entendre el futur de la tecnologia.
Amb la mirada el passat, Cerf ha reconegut que ni en somnis haurien esperat l'impacte que ha tingut Internet en aquests 40 anys. "Cada minut es pugen a Youtube 500 hores de vídeo, fa 40 anys això era impensable", ha comentat.
L'actual vicepresident mundial de Google ha remarcat la feina de tots els emprenedors tecnològics que han fet d'Internet el que és avui. "És com un castell humà dels que he vist aquests dies a Catalunya, la clau és la col·laboració".
Vinton Cerf i Andreu Veà en un acte a La Salle Barcelona. Cedida
Tendències de futur que ja són present
Durant la xerrada també hi va hagut temps per analitzar algunes de les tendències actuals del sector, com ara l'Internet de les Coses, en el desenvolupament del qual Cerf està molt involucrat. L'Internet of Things, que tal com recorda Andreu Veà "no és cosa del futur, sinó d'avui mateix"; ja permet, per exemple, mesurar amb un rellotge intel·ligent les nostres pulsacions o el nivell de glucosa en sang. O fins i tot permet controlar des del mòbil la temperatura, humitat i llum que hi ha en un celler a l'altra punta del món. Tal com fa el mateix Vinton Cerf amb el de casa seva.
Per la seva part, Veà és dels que creu que "acabarem portant Internet a l'orella". Serà un pírcing sense fils quan estiguis a l'oficina, un GSM (Global System for Mobile) quan surtis al carrer i un sistema satèl·lit quan estiguis al desert. En definitiva, anirà integrat a l'orella.
Pel que fa al futur, Cerf ha destacat la intel·ligència artificial com una de les tecnologies clau que han de venir. "En certa manera, ja estem vivint aquest fenòmen de manera primigènia amb tecnologies com el traductor de Google i les cerques intel·ligents al buscador; però, les seves possibilitats seran moltes més en el futur immediat", ha explicat. Només uns mesos enrere, per exemple, el programa AlphaGo de Google va batre el campió mundial de Go en una partida de la màquina contra l'home.
En relació als cotxes amb conducció autònoma Cerf creu que aniran a més. "Al final hi haurà carrers i carreteres per on només podran circular els cotxes sense conductor o que et portaran d'un punt a un altre concret", ha assegurat.