El celler De Muller neix el 1851 de les mans d'En Augusto de Muller i Ruinart de Brimont, procedent d'una coneguda família de vinicultors alsacians, que van veure el potencial de la província de Tarragona, ja reconegut anteriorment pels grecs i pels romans a l'hora d'elaborar vins, amb la Tàrraco Imperial, capital de la Hispània Citerior. Durant quatre generacions dels De Muller, l'empresa es va convertir en una de les pioneres en l'àmbit comercial i tecnològic. Ja el 1925 van instal·lar la primera cambra frigorífica de l'Estat espanyol per a l'àmbit industrial i destinada principalment per a produir els vins de missa, producte que els ha fet internacionalment coneguts. De Muller ha estat proveïdor pontifici des de Pius X fins a Joan XXIII.
El 1995, De Muller canvia de propietaris i actualment pertany a la família Martorell que segueix amb la línia tradicional i preservant el patrimoni original de l'empresa. Aquests, l'any 99 van adquirir l'empresa Cochs S.A., fundada a Reus el 1946 i que era especialista en l'elaboració del tradicional vermut de Reus. Cal saber que aquesta ciutat és el paradís del vermut, podeu comprovar-ho amb els diversos establiments i les propostes vermutaires que s'hi donen cada setmana!
I com es fa un vermut? Doncs es parteix d'un vi base, fortificat amb alcohol, dolcejat amb sucre i avivat amb una infusió de plantes aromàtiques, arrels i herbes medicinals, totes elles típiques de la Mediterrània.
Jordi Benito, l'enòleg de De Muller, ens explica que la recepta original no s'ha canviat des dels inicis, i que a més, el seu Vermouth Reserva s'envelleix en foudres, petits recipients de fusta de roure, on abans ha passat el vi de missa De Muller. També s'utilitzen les bótes de roure francès i americà procedents dels cellers del Priorat que després de contenir els seus vins durant un període de 4-5 anys, s'aprofiten per madurar el vermut. És a dir, al vermut se'l tracta com si fos un vi negre, se l'envelleix durant un any en les bótes prèviament utilitzades, i això li aportarà més cos i suavitat en boca i no tant grau alcohòlic com els vermuts tradicionals.
A la vista, té un color marronós amb reflexos ambarins. Té una essència rica, un bouquet molt especiat amb unes aromes suaus i perfumades que ens recorden a les herbes i plantes mediterrànies com el romaní, la sàlvia, la regalèssia, i també destaquen les notes torrefactes i de fruits secs gràcies al seu envelliment. El seu pas per boca és d'entrada fresca, penseu que s'acostuma a consumir fred, entre 5 i 7°C. Aporta un joc de notes de caramel i el caràcter de les herbes aromàtiques que inicialment ens donen una sensació dolça, però acaba amb una suau amargor de les espècies i els torrefactes. Un vermut únic i distintiu a un preu popular que crea afició. I enguany, en el primer concurs de vermuts catalans, ha guanyat el Premi Vinari al Millor Vermut de Catalunya. No us vénen ganes de fer un vermut ben acompanyat?
Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi