Moià, capital del Moianès, té 6.690 habitants | iStock

Economia

Els 10 anys de vida del Moianès: els "reis" del camp i la copa amb un passat històric

La nova comarca de la Catalunya Central té 199 empreses, un volum de negoci de 315 milions d'euros i 1.644 treballadors

Recórrer l'economia i el teixit empresarial de les 42 comarques de Catalunya -43 entitats si es té en compte el Consell General d'Aran- és una autèntica caixa de sorpreses. Si fa uns mesos detallàvem el dia a dia del Lluçanès, la comarca més jove del territori, ara és el torn del Moianès, nascuda el 2015. Envoltada de "pesos pesants" com el Bages, el Lluçanès, Osona, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, la nova comarca té 14.568 habitants i una singularitat única: té el teixit empresarial més reduït de la província de Barcelona, mentre que, al mateix temps, és la "reina" de les empreses històriques.

El Moianès té la major concentració sectorial de la província de Barcelona a causa de la importància de la indústria de productes alimentaris i begudes

Quines són les principals característiques d'una comarca de tan sols 337,9 km²? En primer lloc, el teixit empresarial del Moianès consta de 199 empreses que generen un volum de negoci consolidat de 315 milions d’euros i ocupa 1.644 treballadors, segons dades de l’informe Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona, elaborat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa. El 3% de les empreses de la comarca van ser fundades abans de l’any 1975; el percentatge més elevat de la província barcelonina.

Més info: La Moianesa, més de 140 anys elaborant pasta catalana des de Moià

A més, el Moianès és la comarca amb la major concentració sectorial de la província de Barcelona a causa de la importància de la indústria de productes alimentaris i begudes, que genera un volum de negoci de 192 milions d’euros que representa el 61% de la facturació comarcal. Destaca, amb diferència, el comerç al detall de combustibles per a l’automoció (8,4%, 26 milions d’euros) i comerç a l’engròs d’alimentació i begudes (4,4% i 14 milions d’euros).

Com a curiositat, la pandèmia no va suposar un "terratrèmol" a la comarca, si es compara amb la resta de Catalunya. Del 2019 al 2020 la facturació va augmentar un 0,8%, mentre que al conjunt de la província de Barcelona es va reduir un 11%.

El 2015: el naixement d'una comarca de 10 municipis

Collsuspina, de 339 habitants, pertany al Moianès | iStock

Durant el maig del 2015, la nova comarca del Moianès va ser integrada per cinc municipis que procedien de la comarca del Bages (Moià, Santa Maria d’Oló, Calders, Monistrol de Calders i l’Estany); quatre que procedien de la comarca del Vallès Oriental (Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja i Granera) i un que formava part de la comarca d’Osona (Collsuspina). Aquesta nova organització naixia fruit d’una llarga voluntat expressada per la societat del territori, que aspirava a restaurar el vell país que, fins a l’ocupació borbònica de 1714, havia estat articulat per la sotsvegueria del Moianès.

Durant el 2015, el sí va guanyar a la consulta del Moianès amb el 80% dels vots

I, d'aquesta forma, ho van expressar els municipis durant una consulta que es va dur a terme uns mesos abans: el sí va guanyar al Moianès amb el 80% dels vots, enfront un 16,35% de vots en contra i un 1,8% de vots en blanc. La participació total va ser del 47,38%, el que significa que van votar 5.146 de les 10.861 persones cridades a les urnes.

Més info: Ciutats que bateguen: la nova força empresarial de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià

Durant els últims mesos, el Moianès ha registrat un important dinamisme en relació amb la població, amb el segon creixement més destacat entre les comarques barcelonines els darrers anys, gràcies a un increment de la població gran i adulta i un moderat descens de la població jove. A més, un motiu que els fa sentir "orgullosos" darrerament: el Moianès ha reduït l'atur en un 22,8% els últims tres anys.

El municipi de més facturació per càpita és Granera, amb 34.960 euros, seguit de la capital, Moià (31.002) i Castellterçol (26.165). A continuació, un recull de les principals companyies de la comarca, per ordre de facturació.

1. El "rei" del podi: l'Escorxador Comarcal del Moianès

L'Escorxador Comarcal del Moianès és una empresa familiar amb gran tradició en el sector carni | Cedida

L'Escorxador Comarcal del Moianès, fundat el 1992 per la família Mas a Moià, està concebut per subministrar carn a la comarca i al voltant. Recentment, ha renovat completament les seves instal·lacions per augmentar la "capacitat de sacrifici de diferents espècies". Amb el creixement de la demanda del sector porcí, el 2015 es va especialitzar exclusivament en porcs, passant de 76.000 el 2004 a més de mig milió actualment.

Des del 2016, s'ha centrat en la raça Duroc, amb especial atenció al procés productiu. Es tracta d'una empresa familiar amb gran tradició en el sector carni i tenen més de 150 treballadors directes. A més, reinverteixen el 7% de la facturació a la inversió i la innovació. Facturen 76,1 milions anuals, segons les últimes xifres aportades per la Diputació de Barcelona

2. Sosa Ingredients i la innovació culinària

Sosa Ingredients és una empresa dedicada a la producció i distribució d'ingredients alimentaris especialitzats per a la gastronomia, la pastisseria i la indústria de la restauració. Fundada l'any 1967, inicialment com un negoci familiar que produïa productes tradicionals de confiteria i fruits secs, l'empresa ha evolucionat cap al subministrament d'ingredients innovadors per a xefs i professionals culinaris.

A Sosa Ingredients exporten els seus productes a més de 80 països

El seu catàleg de productes supera les 3.000 referències, entre les quals destaquen texturitzants, liofilitzats, pastes concentrades i fruits secs. Disposen de tres plantes productives a Catalunya i dues delegacions pròpies a Madrid i València, a més de nombrosos distribuïdors oficials, tant nacionals com internacionals. Exporten els seus productes a més de 80 països, repartits pels 5 continents. El 2018 van traslladar les plantes de producció a unes noves instal·lacions a Navarcles. Facturen 37,9 milions.

3. Casa Mas i l'ex comercial de Casa Tarradellas que va iniciar "una aventura"

Així era la primera cuina industrial de Casa Mas, el 1996, amb el fundador Sebastià Mas (segon per l’esquerra en la fila superior) | Twitter | @platoscasamas

Sense cap mena de dubte, un dels grans emblemes de la comarca és Casa Mas. Recentment, però, Casa Mas ha traslladat la producció a una nova planta de Sallent (Bages) que quintuplica la superfície de les seves actuals instal·lacions de Castellterçol (Moianès). L’objectiu és el d'incrementar la producció, però mantenint-se fidel als plats de cuina tradicional amb els quals ha triomfat als lineals dels supermercats. L’empresa fundada per Sebastià Mas Puig ha fet recentment un salt empresarial: amb una inversió de 33 milions d’euros que introduirà noves línies de producció, però també les últimes tecnologies per garantir la sostenibilitat.

Casa Mas és una empresa familiar fundada per Sebastià Mas, un excomercial de Casa Tarradellas que va decidir muntar, el 1993, el seu propi negoci en la planta baixa de la seva residència

Casa Mas porta anys amb un increment de vendes sostingut. L’exercici de 2021 es va tancar amb una facturació de 46 milions d’euros, un 24% més que els 37 milions de 2020, que ja va ser un 26% superior als 29,25 milions de 2019. Com que no venen a través del canal horeca, no es van veure afectats pel tancament de la restauració durant la pandèmia de la covid-19. Tot el contrari, els seus plats frescos es van vendre més que mai en els supermercats. També fabriquen amb marca blanca per grans superfícies com Bon Preu o Mercadona.

Com a curiositat, Casa Mas és una empresa familiar fundada per Sebastià Mas. Aquest excomercial de Casa Tarradellas va decidir muntar, el 1993, el seu propi negoci en la planta baixa de la seva residència de Castellterçol. En els inicis, es va dedicar a la distribució de pernil i fuet de qualitat. Posteriorment, amb la col·laboració de la seva cosina, propietària d’un restaurant, va començar la producció de croquetes, que distribuïa personalment amb la seva furgoneta. En l’actualitat superen els 300 empleats i tenen una facturació de 37,1 milions.

4. Gasoils Rovira i l'expansió del gasoil per a tota Catalunya

Gasoils Rovira va néixer el 1984 | Cedida

Gasoil Rovira és una empresa ubicada a la comarca del Moianès i la quarta del llistat per ordre de facturació. Està especialitzada en la distribució i comercialització de gasoil a domicili, principalment gasoil per a calefacció, ús agrícola i automoció. Tot i que l'empresa està situada al Moianès, cobreix diverses zones de Catalunya, especialment les més properes a aquesta comarca. Gasoil Rovira va començar com un negoci petit, donant servei a les zones rurals i als agricultors locals, i amb el temps va anar expandint-se per cobrir una àrea més gran dins de Catalunya. Actualment factura 24,3 milions d'euros.

5. Vegetalia i l'impacte a Castellcir

Vegetalia és una de les empreses més conegudes dins de l’alimentació ecològica i vegetariana | EP

Midsona Ibérica és una filial del grup suec Midsona, dedicada a la producció i distribució de productes d'alimentació saludables i ecològics. Una de les marques més destacades d'aquesta empresa a Espanya és Vegetalia, que es troba a Castellcir. Vegetalia, fundada per Salvador Sala Druguet i amb més de 35 anys d'història, es dedica a la producció d'alternatives vegetals a la carn, com el tofu, tempeh i seitán, així com altres productes ecològics. Tenen 110 treballadors i facturen 13,9 milions d'euros anuals.

Finalment, completen la resta del top 10 del llistat, Formatgeries Montbru (8 milions), Natureco SL (7 milions), Panavi Ohayo SL (5,4 milions), Naturaliment Suquipa SL (4,1 milions) o Exclusivas Bcn SlL (3,7 milions).