Mario Draghi proposa una estratègia per actuar en deu sectors clau | iStock

Economia

10 sectors clau per al futur d’Europa i oportunitats per a Catalunya

L'informe Draghi assenyala que la combinació de l'impuls públic i la innovació privada és essencial per mantenir-se competitiu en un món cada cop més globalitzat

La contínua pèrdua de competitivitat d'Europa enfront dels Estats Units i la Xina justifica l'informe recent de Mario Draghi, expresident del Banc Central Europeu, sobre el futur de la competitivitat europea. Draghi proposa una estratègia per actuar en deu sectors clau. La necessitat d'una política industrial és un tema que genera visions diferents en els economistes. Per citar dos Premis Nobel, Joseph Stiglitz defensa que "la intervenció del govern pot ajudar a guiar els mercats cap a una innovació i un creixement més inclusiu", subratllant el paper fonamental del sector públic en la correcció de fallides de mercat. En canvi, Milton Friedman sosté que "el govern mai ha sabut gestionar cap indústria amb èxit", defensant que la millor solució és la mínima intervenció del govern. De tota manera, avui és majoritària la visió del paper fonamental dels governs per millorar la marxa de l’economia.

Més info: Quatre punts clau de l'Informe Draghi: Europa ja té un full de ruta

Catalunya, amb una economia diversificada i una presència significativa en molts dels sectors que Mario Draghi destaca com a claus, té una oportunitat única per avançar amb força. L’informe Draghi assenyala que la combinació de l'impuls públic i la innovació privada és essencial per mantenir-se competitiu en un món cada cop més globalitzat. A continuació, destaquem els deu sectors prioritaris que poden marcar la diferència:

  • Energia: La crisi energètica ha exposat la dependència europea dels alts costos energètics. L'informe insta a accelerar la transició cap a les energies renovables, la descarbonització i tecnologies com la captura de carboni, clau per mantenir la competitivitat energètica.
  • Matèries primeres crítiques: Europa depèn fortament de països tercers per materials essencials com el liti i el cobalt, necessaris per a bateries i tecnologies netes. Draghi subratlla la necessitat d'assegurar l'accés a aquestes matèries per evitar estrangulacions en sectors estratègics.

L'informe Draghi insta a accelerar la transició cap a les energies renovables i la descarbonització

  • Digitalització i tecnologies avançades: L'Europa digital va per darrere dels Estats Units i la Xina en àrees com la intel·ligència artificial i els semiconductors. L'informe reclama inversions ambicioses en aquest camp per assegurar la independència tecnològica i mantenir-se competitius a llarg termini.

 

Mario Draghi i Úrsula Von der Leyen a la presentació de l'informe sobre el futur de la competitivitat europea | Europa Press
  • Indústries intensives en energia: Sectors com la siderúrgia i el ciment estan fortament afectats pels costos energètics. Draghi proposa una inversió en tecnologies de descarbonització per assegurar la viabilitat d'aquestes indústries durant la transició energètica.

Calen inversions ambicioses en àrees com la intel·ligència artificial i els semiconductors

  • Tecnologies netes: Europa té la possibilitat de liderar l’economia verda amb tecnologies com les energies renovables. Aquest sector, a més de reduir les emissions, pot crear noves oportunitats empresarials i llocs de treball.
  • Automoció: Aquest sector estratègic per a Europa, especialment a països com Alemanya, afronta el desafiament de la transició cap als vehicles elèctrics. L'informe aposta per fomentar la fabricació de bateries i la recerca en tecnologies de propulsió sostenible.
  • Defensa: Per garantir la seva seguretat i reduir la dependència de proveïdors externs, Europa ha de reforçar la seva autonomia estratègica en defensa.
  • Espai: El sector espacial és fonamental tant per a la seguretat com per a la competitivitat tecnològica. L'informe Draghi defensa inversions en llançadores, satèl·lits i tecnologies disruptives com la computació quàntica.

Europa ha de reforçar la seva autonomia estratègica en defensa

  • Farmacèutic: La covid-19 va evidenciar la vulnerabilitat de dependre de cadenes globals per a la producció de medicaments i vacunes. Draghi recomana augmentar la capacitat de fabricació i promoure la recerca farmacèutica a Europa, fomentant la col·laboració entre indústria, universitats i centres de recerca.
  • Transport: La mobilitat europea s'està reorientant cap a solucions més sostenibles. L'informe aposta pel desenvolupament d'infraestructures per a vehicles elèctrics i un transport públic més verd, assegurant que Europa lideri aquesta transformació global.

 

Tots aquests sectors destacats per Draghi són fonamentals per a Europa, i Catalunya, amb una economia diversificada, té un pes important en molts d'ells, amb l’excepció de la defensa i l'espacial. En canvi, sectors com l'automoció, les tecnologies netes, el farmacèutic i la digitalització ofereixen grans oportunitats per a l’economia catalana. A part d’aquests, a Catalunya que compta amb un Pacte Nacional per la Indústria, molt alineat amb la visió que expressa Draghi, també hem d’incorporar altres sectors com són el turisme i l’agroalimentari, cabdals per a la nostra economia.

Més info: Bona recuperació i resiliència de les empreses catalanes

Carlos Solchaga, ministre espanyol d’Economia entre 1985 i 1993, va afirmar que "la millor política industrial és la que no existeix", però la realitat és que una política industrial activa és essencial per fomentar la innovació, garantir la sobirania tecnològica i crear llocs de treball de qualitat. Sense aquesta estratègia, un país perd competitivitat, es torna més dependent de l'exterior i es veu més exposat a crisis globals. No podem deixar escapar oportunitats per construir una economia més competitiva que contribueixi a un major benestar col·lectiu.