Espanya és un dels països on més ha crescut la desigualtat

Economia

20 persones tenen tants diners com el 30% d'espanyols

Oxfam Intermón denuncia els "nivells insuportables" que està assolint la desigualtat al món

20 persones han assolit un patrimoni de 115.100 milions d'euros el 2015 a Espanya, fet que equival a la riquesa que concentra el 30% més pobre del país, segons l'estudi Una economia al servei de l'1% fet per Oxfam Intermón, en què es denuncien els "nivells insuportables" que està assolint la desigualtat al món.

El patrimoni d'aquestes grans fortunes espanyoles s'ha incrementat un 15% l'últim any, mentre que la riquesa del 99% restant ha caigut un 15% en el mateix període. Espanya, segons dades d'Eurostat, és dels països on més ha augmentat la desigualtat des del començament de la crisi, gairebé 10 vegades més que la mitjana europea.

Oxfam manifesta que la pobresa i l'exclusió social han augmentat de manera "alarmant" des del començament de la crisi a Espanya. Durant el 2015, l'1% més ric de la població va concentrar gairebé tanta riquesa com el 80% més pobre. A més, la fortuna del 5% més adinerat va superar la riquesa del 90% més pobre; és a dir, actualment hi ha 2,3 milions de persones a Espanya que posseeixen un patrimoni superior al de 42 milions de persones.

Segons l'organització, Espanya, que se situa entre els cinc països més desiguals de la Unió Europea només al darrere de Portugal, Itàlia i Grècia, ha vist com les llars més pobres han anat perdent poder adquisitiu a través dels salaris i d'un model fiscal "cada vegada més regressiu". "La concentració de riquesa i patrimoni en molt poques mans no ha trobat frens per seguir creixent", afirma.

Oxfam destaca que aquest ha estat un any "excepcional" en activitat per a les SICAV, ja que han assolit un mercat de 38.000 milions d'euros, segons el resum anual del BME del 2015. La confederació internacional apunta que el 2015 es van registrar un total de 126 noves SICAV a Espanya.

Segons l'informe, Espanya segueix tenint una de les pressions fiscals efectives més baixes de tot Europa, amb 8,2 punts per sota de la mitjana de l'eurozona, amb un disseny en el qual el 85% de l'esforç recau sobre les famílies.

"La bretxa fiscal a Espanya s'explica en gran mesura perquè recaptem molt menys del que hauríem; recaptem poc de qui té més, recaptem sense distribuir a penes i tenim un dels nivells d'evasió i elusió fiscal més elevats del nostre entorn europeu", apunta Oxfam.

Paradisos fiscals
En referència a la fuga cap a paradisos fiscals, l'organització internacional recorda que la inversió des d'Espanya cap a paradisos fiscals no ha contribuït a generar més que un estoc d'ocupació net de 296 llocs de treball.

En l'informe s'assenyala que Espanya és el segon país de la Unió Europea en què més ha crescut la distància entre el 20% amb rendes més elevades i el 20% més pobre des que va començar la crisi. Pel que fa al salari, es va produir una caiguda del 22,2% entre el 2007 i el 2014.

Segons Oxfam, el 82% dels ciutadans espanyols coincideix en la necessitat de reforçar els marcs reguladors i un 70% considera que l'enginyeria fiscal de grans transnacionals priva d'accés a l'educació i sanitat als països de desenvolupament.

Des d'Oxfam Intermón apunten que la lluita contra la desigualtat ha de tenir lloc en l'àmbit espanyol, europeu i global, i també a l'interior dels països en desenvolupament. Una altra de les recomanacions que es posen de manifest en l'informe és per aconseguir l'equitat en la població espanyola s'hauran de fer polítiques redistributives. Per a Oxfam, el primer pas que ha de donar Espanya és aprovar urgentment una llei contra l'evasió fiscal.