• Economia
  • 70 anys amb els mateixos horaris laborals

70 anys amb els mateixos horaris laborals

Experts i directius aposten per una racionalització de la jornada de treball com eina clau per al foment de la conciliació familiar 

L'adequació dels horaris segueix sent una necessitat
L'adequació dels horaris segueix sent una necessitat
Pau Garcia Fuster
19 de Juny de 2014
Act. 19 de Juny de 2014
"Ara és l'hora de la tercera generació dels drets: el de la solidaritat, al temps o la conciliació", ha assegurat Irma Rognoni, regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats de l'Ajuntament de Barcelona durant la presentació del Pacte del Temps. Un acord del propi Ajuntament amb entitats, associacions, organitzacions socials i econòmiques per tal de promoure la qualitat de vida personal, familiar i laboral; fent-ho a través d'una millor gestió del temps.

Aquest acord pretén ser "l'inici de tot el que el hem de fer per construir un futur que millori la qualitat de vida dels ciutadans", segons Rognoni. I es planteja objectius com ara treballar conjuntament amb les empreses de la ciutat per fer compatible el temps de treball amb el de la vida quotidiana.

A la feina, el temps necessari
Precisament el temps laboral, que configura l'eix central de l'activitat de les persones, és un dels principals objectius de canvi i transformació per assolir aquesta desitjada conciliació. Sense anar més lluny, actualment el 40% de la ciutadania té la sensació de disposar de poc temps lliure.

"La racionalització dels horaris és un repte inajornable per a la millora de les nostres organitzacions", afirma Toni Codina, director general de la Taula del Tercer Sector. Al seu entendre, la racionalització del temps laboral "també ha de servir per aprofundir la participació en la vida associativa". Més temps lliure ajudaria a fomentar el treball comunitari, que "serà un benefici impagable d'aquesta nova cultura horària".

Mireia Recio, de Foment del Treball, ha reclamat "un sistema més flexible que beneficiï empresa i treballadors". Al seu parer, "no es tracta d'incrementar o reduir la jornada, sinó de flexibilitzar-la aprofitant totes les eines possibles".

Des dels sindicats, David Papiol, d'UGT, ha assegurat que "avui conciliar vol dir tenir feina, i aquesta determina l'horari familiar. S'han perdut molts avenços, i una societat que vol ser un país modèlic i modern ha de tractar aquest tema com a primordial".

Per la seva banda, Vicens Tarrats, de CCOO, ha assegurat que "l'ús del temps afecta al model de ciutat que volem, on tothom hi ha de cabre amb l'exercici dels drets i la garantia dels serveis".

El paper de la dona
Anna Mercadé, directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Catalunya, destaca que "tenim els mateixos horaris que fa 70 anys i això no pot ser en un moment on ja treballem tantes dones com homes". Mercadé també lamenta que "som el país que treballa més hores i menys eficaces"; i assegura que "el dèficit de dones a les cúpules directives i socials té a veure amb aquests horaris i repartiment de tasques injust".

La responsable de l'Observatori Dona, Empresa i Economia també ha posat de manifest la pèrdua de talent que es produeix "quan les dones han d'abandonar el mercat laboral per tenir fills". En aquest sentit, proposa "un nou contracte social on tots ens repartim de manera justa les responsabilitats, especialment la cura dels nens i de les persones dependents".

Per la seva part, Mònica Sánchez, directora general de Criteria Recursos Humans, en representació de la Xarxa Nust, ha assegurat que "repartir el temps és un repte empresarial". A més, ha afegit que "hi ha un gran camí per fer de conscienciació, amb una implicació empresarial que ha de ser de dalt a baix".

Sánchez lamenta que sovint s'associï la conciliació al paper de la dona, i que "cal trencar aquests estereotips i corresponsabilitzar homes i dones". La dirigent de Criteria anima a utilitzar "eines innovadores més enllà de les reduccions de jornada". Ara, diu, "el salari emocional pren gran rellevància i les empreses han de gestionar bé el temps dels treballadors".

Els horaris comercials
Alexandre Goñi, president de Pimec Comerç, ha recordat que "la majoria de comerciants són autònoms". Per això, reclama que "quan es parla d'horaris comercials hem de visualitzar que darrere del taulell hi ha un veí o veïna com qualsevol altre".