La plataforma de lloguer d'allotjament entre particulars lamenta, a més, que el consistori hagi fet pública aquesta i altres mesures tan sols tres setmanes després que la Generalitat anunciés una proposta per permetre compartir la mateixa casa i acceptar "fórmules innovadores de turisme".
En un comunicat, Airbnb assenyala que les persones que lloguen les seves cases o alguna habitació estan disposades a seguir les normes i fins i tot a fer front al pagament de la taxa turística, encara que les regles per compartir la pròpia llar a Barcelona "van ser dissenyades per a una indústria diferent en una era diferent i no encaixen amb aquesta nova realitat".
L'empresa assegura que els veïns que decideixen compartir les seves cases "utilitzen els diners que guanyen per fer front a les seves despeses" i que cap d'ells disposa d'equips d'advocats o assessors legals que els ajudin a navegar pel complex marc normatiu de la ciutat. "Creiem que Barcelona hauria de disposar de normatives clares i senzilles que recolzessin aquests veïns i no actuar contra ells", subratlla Airbnb.
La plataforma recorda també que ciutats com Amsterdam, Londres o París han introduït marcs legals "senzills i raonables" per compartir casa. Per això, s'ha mostrat disposada a treballar amb les administracions catalana i barcelonina "per posar fi a aquesta confusió" i aconseguir "regles simples i adaptades a la realitat d'avui".
L'objectiu de l'Ajuntament és multar a partir de setembre les plataformes digitals que ofereixin allotjament turístic a la capital catalana si mantenen en oferta apartaments que no estiguin registrats oficialment per a ús turístic.
Revisar el registre d'apartaments
El consistori emplaçarà de forma immediata a les plataformes digitals, entre elles Airbnb o Booking -que concentren el 80% de l'oferta-, perquè facilitin les dades identificatives de les persones que posen de lloguer habitatges turístics a través d'aquests serveis, per comprovar si estan registrades per la Generalitat per a ús turístic.
Amb les dades obtingudes, el consistori requerirà a les plataformes perquè retirin de les seves webs els allotjaments il·legals i, en cas de no atendre la petició, a partir de setembre els sancionaran amb una multa per a cada una dels habitatges que ofereixin sense el número de registre de la Generalitat, emparant-se a la Llei de Turisme de Catalunya, vigent des de 2002, que estableix sancions d'entre 3.000, 30.000 i 600.000 euros.
Si les plataformes no cedeixen les dades a l'Ajuntament sobre els apartaments que ofereixen sense permís, iniciaran una investigació interna i també els multarien, segons ha aclarit la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin.