• Economia
  • Aixecar la persiana al carrer més car d'Espanya

Aixecar la persiana al carrer més car d'Espanya

Comerços com Cottet o Planelles Donat conviuen al Portal de l'Àngel amb les grans multinacionals, que ja estan disposades a pagar més de 3.000 euros pel metre quadrat de lloguer

Portal de l'Àngel, principal eix comercial de la ciutat de Barcelona
Portal de l'Àngel, principal eix comercial de la ciutat de Barcelona
Pau Garcia Fuster / Neus Navarro
19 de Novembre de 2014
Act. 19 de Novembre de 2014
Un estudi de la consultora immobiliària Cushman & Wakefield ha presentat avui els carrers més cars del món per obrir-hi una botiga. Segons les seves dades, a dia d'avui obrir una botiga a la Cinquena Avinguda de Nova York requereix 29.822 euros mensuals per metre quadrat, el carrer més car del món.

Alguns carrers de Barcelona també formen part d'aquesta llista, entre ells el que la consultora situa com el més car d'Espanya, el del Portal de l'Àngel. Segons Cushman & Wakefield, ocupa el lloc 63 amb una cotització de 3.240 euros per metre quadrat. El Passeig de Gràcia (2.700), Pelai (2.100) i Portaferrissa (1.860), completen la llista dels carrers més cars de Catalunya per obrir-hi un negoci actualment.

Aquests preus, desorbitats per a la gran majoria de la població, han convertit les principals artèries comercials del món en territori exclusiu dels gegants mundials del retail. Sigui moda, restauració o joieria; de ben segur que a tothom li vénen ràpidament al cap les principals marques que poblen i homogeneïtzen tots aquests carrers.

Tots? No. Com si d'un petit poble de la Gàl·lia d'Astèrix es tractés, botigues tradicionals, de les de tota la vida, resisteixen el pas del temps gràcies a mantenir la propietat dels locals o a contractes de lloguer de renda antiga o negociats ja fa anys.

"Conec nou locals amb un lloguer molt per sota d'aquest"
Un d'aquests últims és Cottet, tot un símbol d'aquest cèntric carrer barceloní. Entrevistat per VIAempresa, el seu director general, Javier Cottet, es mostra molest amb l'aparició d'aquestes dades. Puntualitza que es tracta només de l'últim lloguer de local que s'ha produït en aquest carrer. "És evident que és un carrer car, però conec vuit o nou locals, entre ells el nostre, dels 45 que hi ha a Portal de l'Àngel; que estan molt per sota d'aquesta xifra".

Cottet argumenta que "si aquest informe l'hagués fet una universitat independent, cap problema. Però tant Cushman & Wakefield com d'altres són part interessada". El motiu? "Els API's volen cobrar el 5 o el 4% d'una operació immobiliària d'aquest tipus", sentencia.

"Els API's volen que hi hagi moviment al mercat"
Segons Cottet, "si ets propietari d'un local i reps aquest informe, diràs: com pot ser que estigui cobrant 20.000 euros al mes quan en podria treure 90.000? I trucaràs al teu advocat a veure si fa fora el llogater perquè pagui més. Això és el que pretenen els API's, volen que hi hagi moviment al mercat".

Javier Cottet, que també presideix Barnacentre, l'associació de comerciants del Barri Gòtic, assegura que l'objectiu és que "el propietari o l'inquilí es posi nerviós", i aclareix que les xifres publicades no s'acosten ni a la mitjana del que es paga de lloguer realment al Portal de l'Àngel.



"No parlen dels dos o tres locals que encara hi ha a Portal de l'Àngel de renda antiga que acaba d'aquí poc, ni parlen dels que van negociar un contracte de lloguer fa 20 anys", lamenta. A més, Javier Cottet deixa clar que "com a empresa que està a Portal de l'Àngel de lloguer, que vinguin a dir-me que he de pagar més lloguer perquè volen cobrar una comissió, m'emprenya". I afegeix, "em diuen que he d'estar orgullós de tenir el local al carrer més car d'Espanya. Orgullós de què? Com a comerciant, el que he de fer és vendre molt i pagar poc. A ningú li fa il·lusió pagar un lloguer alt".

Javier Cottet també lamenta que el Portal de l'Àngel sigui notícia per aquest tema, i no per altres de més positius. "Quan surti que Portal de l'Àngel torna a ser el millor carrer d'Espanya en vendes per visitant, aleshores sí que estarem contents", assegura. La situació, però, la relata de forma molt diferent: "el tiquet mitjà no para de baixar pel tipus d'empreses que arriben i perquè cada vegada tenim més turistes que no tenen un tiquet mitjà alt. Aquests van al Passeig de Gràcia o a la Roca Village".

"Rebem ofertes però no en fem cas, no és possible la venda"
Un altre negoci 'de tota la vida' al carrer del Portal de l'Àngel és la torroneria Planelles Donat. Antoni Planelles, propietari, explica a VIAempresa que "a aquesta botiga van venir l'any 1927, primer en un portal aquí al costat (número 25) i hem anat ampliant en aquests 87 anys".

El cas de Planelles Donat es diferencia de Cottet en el fet que són propietaris del local. "En aquests 87 anys l'hem pogut comprar", celebra Antoni Planelles. Aquests torroners, però, sí que lloguen l'establiment proper del carrer Cucurulla, 9, des del 1868.

El fet de gaudir de la propietat del local del Portal de l'Àngel permet a Planelles Donat viure al marge de les controvèrsies pels preus dels lloguers. "Nosaltres som torronaires i a Portal de l'Àngel no n'hi ha gaires; tot i que ara hi ha més competència de tot", diu Antoni Planelles.

Del que no s'escapen és de les ofertes per fer-se amb una de les ubicacions més desitjades de Barcelona. Tot i així, Planelles ho té clar: "rebem ofertes però no en fem cas. Alguna vegada ens arriben però com que és una empresa familiar no les tenim en compte, nosaltres continuarem sempre aquí. No és possible la venda".