• Economia
  • Alibaba i Felip VI, dos reis a Davos

Alibaba i Felip VI, dos reis a Davos

El discurs de Felip VI passa pel fòrum "sense pena ni glòria" segons Ganyet a diferència de la inspiracional conversa de Jack Ma, rei de l'ecommerce mundial

El rei Felip VI, durant el seu discurs a Davos | Creative Commons Flickr
El rei Felip VI, durant el seu discurs a Davos | Creative Commons Flickr
Davos / Barcelona
25 de Gener de 2018

El 24 de gener és dia dels periodistes (felicitats, per cert) i sembla que a Davos ens han fet homenatge. Una conferència sobre notícies falses, un programa d'entrevistes a primera hora del matí -en què el tema és Catalunya-, la presència d'un rei, Felip VI, que, entre altres coses, està casat amb una excol·lega de professió i el discurs d'un altre, en aquesta ocasió vingut d'Àsia muntat en una ecommerce. La selecció no la destaca VIA Empresa, són els punts més rellevants que posa sobre la taula Josep M. Ganyet en la nostra tercera conferència via Skype des del Fòrum Econòmic Mundial.

D'acord amb la tònica periodística, "les conferències que heu de veure si o si és la de Fake News versus Real Politics: s'ha parlat de Facebook, l'algorisme de Google, els wiki tribune, una col·laboració entre periodisme amateur i periodisme professional.. Tot per reflexionar fins on pots regular i no fer malbé el dret de premsa", enumera Ganyet, apassionat d'aquesta guerra que es lidia cada dia a la xarxa. En aquesta trobada hi ha participat Bilawal Bhutto Zardari, polític paquistaní; la bloguera russa Anna Belkina, el director de videos musicals Joseph Kahn, el cofundador de la Wikipedia, Jimmy Wales; i la periodista de la BBC, Zeinab Badawi.

El programa d’entrevistes al que fa referència Ganyet és el Davos Today, una emissió que produeix Reuters. Aquest dimecres el convidat ha estat el ministre d’Afers Estrangers i Cooperació, Alfonso Dastis, que ha acompanyat a Felip VI al fòrum de Davos. “L’entrevista l’han feta a les 7:51 hores del matí i en cinc minuts, cinc preguntes: Quant de temps podeu mantenir el 155 a Catalunya? Com pot evitar que Puigdemont sigui president? Quin suport té Espanya de la Unió Europea?”, explica Ganyet amb sorna. El Brexit i si el seu maldecap és Catalunya han estat les següents qüestions que ha hagut de digerir Dastis.

"En cinc minuts, cinc preguntes a Dastis: què passa en Catalunya? ha estat la primera" 

La situació política ha centrat bona part del discurs del rei Felip VI, apunta el nostre etnògraf digital de capçalera. "Ha fet un discurs de què bonic què és Espanya, 40 anys de la Constitució i ens hi ha fotut canya als catalans, bàsicament...", qualifica Ganyet. En la seva opinió, el cap d'Estat ha passat "sense pena ni glòria, ja que els discursos dels grans líders s'emeten per totes les xarxes socials i aquest només s'ha tirat per la pàgina del fòrum en espanyol, que no és la que més visites té. Ha estat de segona divisió", afegeix. A més, el també marit de la periodista competia en presència mediàtica amb la cancellera alemanya, Àngela Merkel i el president de França, Emmanuel Macron.

Alibaba, l'altre rei

No obstant això, apunta que s'ha notat que la conferència -programada per les 11.15 hores- l'han col·locat "amb calçador" en el programa perquè ha generat un retard en la conferència següent, la de les 11.30 hores dedicada a l'ecommerce, Enabling eCommerce: Small Enterprises, Global Players, "i això, a Suïssa, és molt estrany". En aquesta hi ha participat Jack Ma, fundador d'Alibaba, el segon rei que ha passat aquest dimecres per Davos.

 

 

"Ma ha deixat els grans titulars de la jornada, com que a la seva companyia primer és el client, l'empleat va segon i l'accionista, tercer", recorda. Fundador de la primera ecommerce mundial, Ganyet destaca les reflexions sobre la globalització i la riquesa que ha deixat caure a Davos: "Ha dit que la globalització no es pot parar, i que quan s'atura el comerç global, llavors és quan comencen les guerres; també m'ha cridat l'atenció que ha dit que la gent es pensa que és ric... quan en realitat ell valora la seva situació com una responsabilitat: 'Si tens un milió, és teu; si tens 20, tens molts problemes; però si tens 20.000 milions, tens una responsabilitat". Chapeau.