Amsterdam s'ha imposat aquest dilluns com a guanyadora de la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA) per sorteig, després d'empatar en la final amb Milà, segons han informat a Europa Press fonts europees. Barcelona ha caigut en la primera volta, en la qual ha quedat en cinquè lloc amb 13 punts, per darrere de Milà (25 punts), Amsterdam i Copenhaguen (20 punts tots dos) i Bratislava (15 punts).
"Amsterdam acollirà la nova seu de l'Agència Europea del Medicament", ha informat a través de Twitter la presidència de torn de la UE, que ocupa aquest semestre Estònia. Fonts europees han explicat que Milà i Amsterdam han empatat en la tercera i última ronda de votació, la qual cosa ha obligat a la presidència estonia a prendre la decisió per sorteig entre les dues.
Les regles per triar les noves seus de la EMA i de l'Autoritat Bancària Europea (EBA) -ambdues deixaran Londres com a conseqüència del Brexital març de 2019- estableixen que en cas d'empat en l'última ronda, la decisió es prendrà "per sorteig", introduint les paperetes de les finalistes en l'urna i traient una d'elles.
El Consell d'Assumptes Generals de la Unió Europea ha decidit així en amb prou feines dues hores el lloc al que es mudarà la EMA i ho ha fet esgotant les tres rondes de votació previstes. Tot el procés ha estat conduït per la presidència de torn i supervisat pels serveis legals del Consell.
Reaccions a la decisió
Entre les primeres reaccions a la decisió d'apartar Barcelona, la de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, qui ha dit que l'eliminació de Barcelona és "un dels danys directes de l'independentisme a Catalunya". En declaracions a la premsa, Montserrat ha dit que Barcelona "era la millor candidatura tècnica. El Govern d'Espanya ha remat amb molta força i en la mateixa direcció, potser d'altres no han remat amb la mateixa força i direcció", ha dit, advertint que "la divisió i la segregació no porten enlloc" com "avui hem vist. A ningú se li escapa que ens han preguntat per activa i per passiva pel tema de Catalunya", ha dit.
Per la seva part, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reconegut que l'actual situació política no ha afavorit la candidatura de la ciutat per acollir la seu de l'Agència Europa del Medicament, però alhora ha criticat que alguns dirigents polítics de Catalunya i de l'Estat es dediquin ara a culpar-se els uns als altres. Després de l'eliminació en primera ronda, Colau ha constatat via Twitter que "ni la DUI ni el 155 hi han ajudat", però ha afegit: "Menys hi ajudarà que ara els uns acusin els altres". En aquest sentit, ha insistit que la de la capital catalana era la millor candidatura a nivell tècnic i ha donat les gràcies per la feina realitzada per la ministra Dolors Montserrat, pel consell Toni Comín i per l'extinent d'alcaldia Jaume Collboni.
"Fins l'#1Oct, BCN era la favorita. Amb violència, retrocés democràtic i el 155, l'Estat l'ha sentenciat", ha afirmat Carles Puigdemont a través del seu compte de Twitter. Des de Cs i PP s'atribueix directament el procés d'independència al fet que Barcelona no hagi estat escollida.
L'EBA a París
Així mateix, l'Autoritat Bancària Europea es traslladarà a París, després que la capital francesa hagi estat escollida aquest dilluns pels 27 estats de la Unió Europea com a nou destí de l'agència. L'EBA, com l'Agència Europea dels Medicaments, buscava nova seu per culpa del Brexit. París competia amb altres ciutats com Frankfurt, on hi ha el Banc Central Europeu, Dublín, Brussel·les, Praga o Luxemburg, entre d'altres. L'Autoritat Bancària Europea és més petita que l'EMA, compta amb uns 200, que finalment es traslladaran de Londres a França.