• Economia
  • Andorra, el negoci dels Pirineus

Andorra, el negoci dels Pirineus

El país veí s'obre a la inversió estrangera per explotar les oportunitats més enllà dels sectors tradicionals: turisme i comerç

Andorra la Vella
Andorra la Vella
Pau Garcia Fuster
26 de Setembre de 2014
Avui es parlarà d'Andorra al Parlament de Catalunya amb la compareixença de Jordi Pujol. El país dels Pirineus, però, ja fa temps que defuig la seva associació només amb el sector financer (el 2009 va aconseguir sortir de la llista de paradisos fiscals), així com amb el del turisme, el comerç i la construcció. Aquests han estat els quatre pilars bàsics de la seva economia, quelcom que es vol començar a canviar.

Pilar Escaler, directora de la Cambra de Comerç d'Andorra, explica a VIAempresa que "hem estat immersos en una recessió, i ara en una baixada d'activitat, com en tot l'entorn europeu". Destaca que "venim molt marcats pel que faci l'economia espanyola i en menor mesura la francesa"; tot i que adverteix que en "aquests darrers anys s'està recuperant bastant el mercat francès tant en nombre de visitants com en importacions".

Aquest petit país, situat enmig dels Pirineus i amb un acord comercial amb la Comunitat Europea com a país tercer, concentra el 90% de les seves importacions en aquest continent, de les quals un 62,1% provenen d'Espanya, la gran majoria de Catalunya.

Escaler admet que els dos principals sectors de l'economia andorrana segueixen sent el turisme i el comerç, on "hi ha oportunitats tant per exportacions com amb l'establiment d'empreses, gràcies a l'obertura econòmica".

La llei d'inversió estrangera
La voluntat d'obertura econòmica andorrana es va traduir el 2012 en la Llei d'Inversió Estrangera, que elimina el topall del 49% del qual podien disposar les empreses. Des d'aleshores, i amb excepcions com les provinents de països no cooperatius en la lluita contra el blanqueig de capitals, es permet una inversió estrangera del 100% prèvia autorització del govern andorrà.

Josep Maria Missé, Secretari d'Estat per a la Diversificació Econòmica d'Andorra, explica a VIAempresa que "fa dos anys que vam decidir fer aquest canvi de model perquè més enllà de la crisi internacional, ja ens vam adonar que el model econòmic s'estava esgotant".

Missé admet que l'impacte del turisme en el PIB andorrà segueix sent molt elevat, i que l'obertura econòmica ha de permetre "diversificar per reduir-ne l'impacte i generar noves activitats".

A principis de mes l'executiu del Principat feia balançdels resultats d'aquesta legislació, que ha rebut des de la seva entrada en vigor 965 sol·licituds d'inversió, de les quals se n'han aprovat 862 per un valor total de 63 milions d'euros.

La iniciativa Actua
Per facilitar aquesta obertura econòmica el govern andorrà ha engegat la iniciativa Actua, que acompanya les empreses en el procés d'establiment al Principat. Segons Missé, el seu principal avantatge "és el coneixement que tenim de l'administració. Tot el procés i passos que s'han de seguir fem que siguin el més ràpid possible".

Tot plegat ha permès fomentar noves activitats, que en un inici s'han centrat en quatre eixos: salut, benestar, noves tecnologies i educació. "Buscàvem sectors amb un component en comú, que els poguéssim recolzar en un actiu que ja tenim: el turisme", relata Josep Maria Missé. D'aquí ha sorgit l'aposta ferma pel turisme de salut, o la de les noves tecnologies relacionades amb l'activitat turística.

El dirigent andorrà, però, afegeix que ara s'han originat dos nous nínxols: el clúster e-health i el de cosmètica i bellesa. "Treballem amb noves tecnologies i salut de la gent gran, per millorar la seva qualitat de vida", destaca. Pel que fa a la cosmètica i la bellesa, "l'objectiu és agrupar les empreses andorranes del sector perquè puguin comercialitzar en un mateix paraigua cap a fora i ser més competitives".

Al cap de dos anys, segons Missé, el que més resultat està donant és el de salut i benestar, "on estem aconseguint vertebrar que diversos operadors mèdics s'estableixin a Andorra". Un d'ells, que començarà a operar aquesta tardor, és Dermandtek. Impulsat pel doctor Francesc López Gil, director de la Unitat de Dermatologia de la Clínica Teknon, serà el primer centre privat de dermatologia d'Andorra.

"Vam tenir notícies a final de l'any passat que s'havia produït un canvi legislatiu molt important a Andorra", explica el doctor López Gil. Després d'explorar com estava el negoci sanitari a Andorra, "vam veure que hi havia una mancança molt significativa de la nostra especialitat".

El doctor López Gil destaca "la resposta molt favorable del govern d'Andorra, acollint-nos amb grans facilitats". Sobre l'actuació de la Iniciativa Actua, explica que "sobretot et posa en contacte amb tot el món del negoci dins del Principat, i va ser decisiva per obrir un camí enorme de contactes i possibilitats perquè el teu negoci pugui arrelar i prosperar a Andorra".

"És un repte veure com acollirà la població andorrana la novetat dels centres de salut privats", reconeix el doctor. A més, indica que "també serà un centre atractiu per a la població del nord de Catalunya, que tindrà més fàcil venir a Andorra que anar a Barcelona". Per tant, Dermandtek se sumarà al potencial de captació del turisme sanitari.

Voluntat d'obertura
"Hi ha hagut una obertura de l'economia andorrana els darrers anys i s'ha fet un esforç molt important per a l'adaptació d'estàndards internacionals", explica Pilar Escaler. I afegeix: "potser ens mancava el sistema fiscal, però amb l'aprovació de l'impost de la renda ja estem en les mateixes condicions perquè les empreses que s'instal·lin al país puguin competir amb igualtat de condicions".

Perquè realment sigui així, són de vital importància els convenis de doble imposició que ja s'han tancat amb França, així com el que s'està negociant amb Espanya. "Això donarà possibilitats al país sobretot per poder treballar d'aquí cap a fora", diu Escaler.