• Economia
  • Antoni M. Grau: "Ens hem passat 20 anys girant l'esquena a la indústria"

Antoni M. Grau: "Ens hem passat 20 anys girant l'esquena a la indústria"

El director general d'Indústria de la Generalitat, Antoni Maria Grau, insisteix en la necessitat d'una política industrial que tingui en compte la realitat de les petites i mitjanes empreses

Antoni M. Grau durant la conferència a Igualada
Antoni M. Grau durant la conferència a Igualada
Mª José Morcillo
24 de Març de 2015

Apostar per una política industrialcoherent amb la realitat d'un país de pimes i convertir la innovació en l'eina fonamental per millorar la competitivitat. Aquests són, a grans trets, els dos eixos vertebradors de l'estratègia industrial que la Generalitat vol promoure per tornar a convertir aquest sector en un dels principals motors econòmics del país. Així ho ha explicat a Igualada el director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, durant un dinar amb empresaris anoiencs organitzat per la Unió Empresarial de l'Anoia a Igualada.

Grau ha defensat la necessitat de convertir la política industrialcatalana en una política "de país", alineada amb el RIS3 que impulsa la Unió Europea, on tinguin veu les empreses del sector. Amb aquest objectiu, ha avançat que el proper 27 de març es donaran a conèixer els plans d'actuació i les accions concretes per impulsar el sector i identificar les prioritats de millora competitiva.

Aquestes propostes, un total de 189, estan orientades a set sectors industrials estratègics i són fruit del treball conjunt entre l'administració, 280 empreses —algunes igualadines com Curtidos Badia o Escorpión—, 87 clústers i diferents centres tecnològics. Grau ha animat les empreses a donar el primer pas, focalitzar-se en la seva estratègia i després, recórrer a l'administració per trobar recursos de suport. "La cultura de la subvenció s'ha acabat", ha afirmat.

Reivindicació del passat i present industrial
El director general d'Indústria ha aprofitat la ponència per reivindicar el passat industrial de Catalunya i la voluntat que aquesta herència tingui continuïtat. "Som un país industrial i volem continuar sent-ho", ha defensat. Tot i així, ha reconegut la responsabilitat de l'administració en la pèrdua de posicions del sector industrial: "Ens hem passat 20 anys girant l'esquena a la indústria".

Aquesta actitud s'ha traduït en una formació universitària i professional allunyada, en alguns casos, de les necessitats del sector. "Quan es parla de formació professional moltes vegades es parla del model alemany, però hem d'avançar molt: cal situar l'alumne i el professor a l'empresa", apunta Grau. Iniciatives com el Centre de Formació Professional d'Automoció a Martorell responen, segons el director general d'Indústria a la voluntat, per part de la Generalitat, de posar remei a aquestes mancances.

L'Eurecat, l'eina per acostar la innovació industrial a les pimes
Catalunya dins d'Europa Occidental no és una regió líder en innovació industrial i una de les raons, segons el director general d'Indústria, és que Catalunya té un sistema d'innovació poc orientat a les pimes. Per tal de sumar esforços i millorar la competitivitat, s'ha iniciat un procés, que finalitzarà el proper mes de juny, per reconvertir els centres tecnològics. El resultat és la creació del centre de referència d'innovació industrial Eurecat, sorgit arran de la integració de sis centres tecnològics avançats de Catalunya. L'Eurecat, en paraules del director general d'Indústria, ha de funcionar com un ens de transferència d'aquesta innovació i convertir-se en una mena de "finestreta única" per a petites i mitjanes empreses.

Indicis de recuperació al sector industrial català
Les dades de l'atur i de creixement de l'any passat amb xifres similars a les del 2008 demostren que la recuperació del sector industrial no és cap miratge. Des de principis de l'any 2013, l'atur al sector industrial ha baixat sostingudament mes rere mes fins situar-se a les 83.500 persones el 2014.

Segons les dades de finals d'aquest any, el sector donava feina a Catalunya a 568.400 persones amb un increment de gaire 50.000 persones respecte principis del 2014. "L'activitat industrial és la primera que cau quan hi ha una recessió, però també la primera que es recupera amb més força i embranzida", apunta Grau. En aquest sentit, afirma que les empreses que han superat la crisi es troben ara "en millors condicions competitives".

Abans de començar l'acte, el director general d'Indústria s'ha reunit amb representants de la Unió Empresarial de l'Anoia que, encapçalats pel seu president Blai Paco, li han fet arribar una sèrie de propostes sobre temes que preocupen els empresaris de la comarca. Una comarca especialment tocada per la crisi que, segons Paco, "encara n'està pagant les conseqüències".