• Economia
  • L’avet natural guanya terreny (de nou)

L’avet natural guanya terreny (de nou)

La consciència ecològica dels consumidors mostra un augment de la compra d'arbres i complements nadalencs naturals i reciclables en detriment dels artificials

La venda d'avets naturals creix aquest any per sobre de l'anterior | iStock
La venda d'avets naturals creix aquest any per sobre de l'anterior | iStock
Barcelona
14 de Desembre de 2018

Arbres de Nadal naturals, artificials, de llums, o fets a mà de qualsevol material que puguis trobar per casa. Les opcions per decorar la teva llar o empresa durant les festes nadalenques són diverses. Però per molta originalitat i imaginació que se li pugui posar a un arbre DIY, els avetsnaturals segueixen sent la principal opció. “Això respon a una major sensibilitat col·lectiva i consciència cap al medi ambient per part del comprador final, que fa que triï arbres i complements nadalencs ecològics, reciclables o biodegradables”, assenyala el responsable de Mercabarna-flor, Xavier Calvo

 

Les xifres ho demostren: si l’any passat els productors associats a Mercabarna-flor van vendre uns 6.000 avets, la previsió per aquest any és incrementar les vendes entre un 10% i un 20%, assolint les 7.000 o 8.000 unitats d’arbres, segons informen des de l'entitat majorista a VIA Empresa. Així mateix, en el cas de la flor típica de Nadal, la ponsètia, es preveu un increment del 40% de les vendes, superant les 100.000 unitats.

 

La Fira d’Espinelves, una de les cites més rellevants dins del calendari nadalenc del país, encara no ha fet balanç de l'edició d'enguany, però preveu haver venut uns 4.000 avets, unes 1.000 unitats més que el 2017. La trobada, que cada any reuneix una gran quantitat de visitants provinents d'arreu de Catalunya, espera superar els 70.000 visitants després de la bona acollida del primer cap de setmana de fira. 

Decoracions nadalenques i ecològiques

Clarament, els arbres naturals tenen el terreny guanyat. I és que, per a Calvo, “s’està notant una tendència cap a productes reciclables i ecològics, gràcies a la cada cop més present consciència cap a medi ambient i la natura, cosa que fa perdre atracció a l’arbre artificial”. Segons el responsable de Mercabarna-flor, l’oferta d’arbres artificials sempre hi és, però en aquest cas s'està apostant més per llogar que per comprar. I és que molts cops el comprador no sap on guardar l'arbre o què fer amb ell un cop han passat les dates tan senyalades, pel que llogar-lo és una alternativa que està creixent en detriment de la compra. 

Calvo recomana que tota persona o empresa que vulgui oferir productes nadalencs aposti cap a l’ecològic, “perquè sembla una tendència que s’està notant ja en molts altres sectors i també està arribant als arbres i ornaments de Nadal”. Una aposta per la sostenibilitat a la qual Mercabarna s’hi ha volgut sumar amb l’estrena del primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Espanya.

Més optimisme i alegria per Nadal

Precisament aquesta tendència cada vegada més gran dels consumidors cap als ornaments naturals en detriment dels de plàstic és un dels factors que expliquen l’increment de vendes que es preveu per aquest any. A més a més, des de Mercabarna-flor detecten un major optimisme i alegria dels professionals a comprar decoracions nadalenques. “Aquell professional que l’any passat comprava 20 arbres, ara n’està comprant 50”, exemplifica Calvo, qui destaca també que hi ha més empreses que veuen com a element atractiu posar un arbre de Nadal a la seva oficina. Una cosa que fins ara era més propi d'empreses com hotels o comerços. 

Es preveu vendre entre 7.000 i 8.000 avets aquest any, un 20% més que el 2017

Però no solament la bona acceptació de la demanda està afavorint els bons resultats que esperen obtenir els productors d’avets aquest 2018. Per l’altre costat, el responsable de Mercabarna-flor atribueix les bones previsions a una millor i més gran oferta d’avets. I és que la climatologia ha estat un factor clau que ha permès incrementar la producció d’arbres d’entre 1,75 i 2,25 metres d’alçada.

Uns factors que han permès que els productors, els quals la majoria provenen de la zona de Sant Hilari Sacalm, hagin mantingut els mateixos preus que l’any anterior. Igual que en el cas de la ponsètia, on s’espera un considerable augment de vendes d’una flor que procedeix principalment del Maresme. “El 2017 va ser un any una mica estrany, hi havia força crispació social, segurament a causa de temes polítics, i això no va ajudar gaire a què hi hagués una bona campanya”, confessa Calvo.

Fotografia de la Fira de l'Avet d'Espinelves
La Fira de l'Avet d'Espinelves | ACN

Fires nadalenques arreu de Catalunya

La Fira de l’Avet d’Espinelves és una de les cites més importants de la temporada nadalenca. Durant 9 dies, la fira reuneix 90 parades amb productors d’arreu del territori. D’aquestes, set seran d’avets, una menys que l’any passat perquè un dels paradistes s’ha jubilat. A més, també s’hi poden trobar tota mena de productes naturals i artesans com embotits, formatges o torrons i una mostra d’oficis artesans.

Els carrers d’Espinelves són aparador d’una gran varietat d’avets durant aquests dies de fira, tot i que la varietat autòctona, el Masjonais, és la que té més sortida. A més, en funció de la varietat i també de la mida el preu d’un avet natural que es pot trobar a la fira pot anar des dels 6 euros els més petits fins als 100 euros els arbres més grans. No obstant això, la mida estàndard, d’1 metre d’alçada, costa uns 25 euros.

La Fira de l’Avet, nascuda el 1918, és una de les clàssiques parades del mes de desembre, però no l’única. També pren un fort protagonisme la Fira Medieval de Vic -que ha rebut prop de 250.000 visitants aquest any- o la de Santa Llúcia de Barcelona. I és que Nadal és època de què els firaires surtin al carrer per exposar els avets, tions tapats amb mantes, figures de pessebre o altres tipus d’artesania.

I un cop passat Nadal, què fem amb l’avet?

Una de les grans preocupacions i dubtes a l’hora de triar un arbre de Nadal natural o artificial és què fem amb ell un cop hagi passat l’època nadalenca. En el cas de Barcelona, l’Ajuntament posa a disposició dels ciutadans espais per a la recollida dels avets. Aquest any, la ciutat catalana tindrà més de 224 punts de recollida entre el 7 i el 17 de gener de 2019. L'objectiu és evitar que els arbres acabin abandonats de forma incívica a la via pública i alhora aprofitar-los per millorar el manteniment dels espais enjardinats de la ciutat. D'aquesta manera, es recullen els arbres i es porten al viver municipal, on els trituren i en deixen madurar les restes, que després serviran per fer encoixinament.

Les passades festes, l’Ajuntament va recollir un total de 9.233 arbres de Nadal, cosa que va suposar uns 98 metres cúbics de material per fer encoixinament, segons informen en un comunicat.

Calvo, de Mercabarna-flor: "Hi ha una tendència creixent cap a la compra d'arbres naturals i ecològics. En el cas dels artificials, es prefereix llogar-los"

Ara bé, tampoc és fàcil mantenir-lo viu i en bon estat tot Nadal si s’adquireix a principi de desembre. És per això que els venedors de les paradetes de la Fira d’Espinelves recomanen regar-lo sovint, sigui amb aigua cada dos o tres dies, polvoritzar l’arbre o col·locar glaçons a la torratxa i que es vagin desfent.

Sigui com sigui, tot i les dificultats que pot tenir mantenir un arbre de Nadal natural i desfer-se d'ell després, els avets segueixen sent l'opció preferida pels consumidors per decorar les llars o les empreses durant aquestes dates. Tant és així que fins i tot el gegant de l'ecommerce Amazon va anunciar el passat mes de setembre que aquest any també vendria arbres de Nadal naturals a través de la seva plataforma. D'opcions on comprar un avet que no en faltin.