• Economia
  • Baixa l'atur: oasi o tendència?

Baixa l'atur: oasi o tendència?

Govern, patronal, sindicats i especialistes analitzen el descens de la desocupació al mes de maig

El nombre d'aturats es redueix el segon trimestre a Catalunya
El nombre d'aturats es redueix el segon trimestre a Catalunya
Sergi Quitian
04 de Juny de 2013
Act. 06 de Juny de 2013

Catalunya ha creat aquest mes de maig gairebé 15.000 llocs de feina per a persones que estaven a l'atur. Un descens de la desocupació respecte el mes anterior del 2,26% que ha obert la veda a tot tipus d'interpretacions: dades per a l'esperança o simple estacionalitat, aquesta és la qüestió.

El Govern espanyol ha presentat les dades traient pit de la reforma laboral i cridant a l'optimisme. La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha explicat que "són dades clarament positives que mostren que tenim motius per a l'esperança i que entre tots podem sortir de la crisi". Amb tot, Báñez també ha advertit que l'executiu "no es conforma i seguirà treballant per donar oportunitats a tots els espanyols que encara avui no tenen feina ja que l'ocupació és el gran objectiu del Govern i el país". 

Un canvi de tendència
La patronal també s'ha mostrat molt satisfeta pel descens de les dades d'atur. El president de la CEOE, Joan Rosell, exposa que aquestes xifres detallen que la situació "comença a estar plana" després d'una destrucció d'ocupació "grandíssima". Rosell demana optimisme i confiança perquè "tot sigui més fàcil" i demana al Govern que "no se surti del carril de la recuperació". El vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, afegeix que aquestes dades suposen "una molt bona notícia, un pas endavant i un canvi de tendència". Fernández ha conclòs amb un missatge per l'esperança: "Això comença a millorar, l'economia té signes de recuperació". 
 

 

Oasi estival
Sota l'aparent bondat de les dades sobre l'atur al maig, però, s'amaguen un conjunt d'aspectes que li treuen part de brillantor. En aquest sentit, apareixen dos factors clau a tenir en compte: l'estacionalitat i la contractació temporal.

El professor d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Sergi Jiménez detalla que "l'estacionalitat pot tenir una rellevància important en aquest repunt. Comença l'estiu i també és temps de collita, per tant, s'afavoreix la contractació". Aquest argument el comparteix també UGT Catalunya, que vincula directament el descens de l'atur a l'estacionalitat. Pimec, per la seva banda, valora positivament les dades, però també admet que "el mes de maig és un mes tradicionalment positiu pel que fa a l'atur".

La majoria dels nous contractes, amb tot, són temporals. El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, assumeix que "la temporalitat és un problema, de cada deu nous contractes, nou són temporals i només un indefinit". Així, ha demanat un canvi de polítiques econòmiques per intentar consolidar la contractació que sorgirà aquest estiu. Amb tot, Bonastre creu que les dades –és el tercer mes consecutiu que baixa l'atur a Catalunya– són "encoratjadores" i dibuixen un "horitzó positiu".

La lletra petita
Malgrat tot, hi ha una xifra que UGT Catalunya ha volgut posar en relleu: tot i el tercer mes consecutiu de descens de l'atur, aquest mes de maig hi ha 11.234 més persones desocupades que ara fa un any. La patronal Pimec també destaca aquest aspecte i explica que "el creixement d'aturats en termes interanuals demostra la necessitat i la urgència d'activar la creació de llocs de treball i obrir el crèdit a les empreses". En tot cas, el professor Jiménez recalca que "l'augment interanual del nombre d'aturats no vol dir que les dades d'aquest mes de maig siguin una mala notícia, s'han de situar en context".
 

Sergi Jiménez posa en quarantena qualsevol sentència definitiva. El docent de la UPF raona que "les dades d'un sol mes s'han de mirar amb cautela, que millori respecte el mes d'abril és positiu, però pot ser circumstancial. És difícil de dir si a partir d'ara anirem cap a millor, no depèn tant del mercat interior com la situació d'Europa". Per parlar realment de millora global de la situació, Jiménez analitza que "s'han de consolidar les dades durant els propers tres-quatre mesos".