• Economia
  • Báñez vol recentralitzar les ajudes als aturats

Báñez vol recentralitzar les ajudes als aturats

La ministra proposa que les CCAA cedeixin de manera temporal a l’Estat la gestió del pla de prestacions als desocupats sense atur

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez
ACN
Madrid
30 d'Agost de 2017
Act. 30 d'Agost de 2017

La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, ha assegurat al Congrés dels Diputats que “l’única opció” que veu per reactivar de manera immediata el pla PREPARA d’ajudes als desocupats que han esgotat les prestacions és “assolir un acord per unanimitat amb les Comunitats Autònomes (CCAA) a la Conferència Sectorial d’Ocupació” on “s’encomani per part de les CCAA al Serveu Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) la gestió de manera extraordinària i limitada en el temps del pla PREPARA”. Per això, segons Báñez, aquest mateix matí el Ministeri ha enviat el primer esborrany “d’acord” a les Comunitats Autònomes per fer la pròrroga “fins que es produeixi la renovació de tots els programes de protecció dels aturats de llarga durada que es farà a la Mesa de Diàleg Social”.

La ministra ha assegurat que el seu equip analitzarà en els pròxims dies “totes les observacions de les Comunitats Autònomes” i les tindrà en compte perquè “tan aviat com sigui possible” la Conferència Sectorial “decideixi per unanimitat posar en marxa de manera immediata aquest programa”. “Que ningú dubti, el govern no deixarà ningú enrere, perquè per al govern el primer són les persones més vulnerables”, ha sentenciat. 

Báñez ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença a la Comissió d’Ocupació i Seguretat Social del Congrés dels Diputats. La compareixença s’ha produït després que el Consell de Ministres de la setmana passada no va prorrogar les ajudes, malgrat que el pla es va esgotar el passat 15 d’agost.

La ministra ha justificat la decisió de no prorrogar en el fet que l'acord estipulava que el pla es renovava automàticament mentre la taxa d'atur no baixi del 18% i el segon trimestre del 2017 s'ha tancat amb una taxa del 17,22%. A més, ha recordat que el Tribunal Constitucional va dictar una sentència el passat 20 de juliol –en resposta a un recurs del govern basc- que disposa que l'execució i gestió de les ajudes econòmiques d'aquest pla és competència de les comunitats autònomes i, per tant, que l'Estat no les pot centralitzar. 

Segons Báñez, en aquest període el seu executiu ha treballat per buscar una solució a través de la convocatòria d'una Conferència Sectorial d'Ocupació que ha de tenir lloc les pròximes setmanes, on espera que les CCAA s'avinguin a cedir temporalment la gestió a l'Estat a l'espera dels nous plans de prestació per als desocupats que s'han de negociar i aprovar a la Mesa del Diàleg Social.

El pla PREPARA es va posar en marxa el 2011 per fer front al gran nombre de persones que es quedaven sense prestacions. Inclou una sèrie d'accions de polítiques actives i d'ocupació i la percepció d'una ajuda econòmica de 400 i 450 (en cas de càrregues familiars) per a persones que estan sense feina i han esgotat les prestacions o no han arribat a cotitzar un temps suficient per cobrar l'atur. 

El programa, que té una durada de sis mesos, s'ha prorrogat en diverses ocasions i, a partir del 2013, es va decidir que es faria de manera automàtica (també cada sis mesos) fins que la taxa d'atur es situa per sota del 18%. Els beneficiaris només la poden demanar una vegada. 

Segons Báñez, fins ara s’han beneficiat del pla 952.000 persones, un 80% dels quals –ha dit- durant el mandat de Mariano Rajoy. “Hem donat continuïtat de bona fe al que va néixer per un període limitat”, ha afirmat la ministra, que ha recordat que l’atur ja se situa per sota del 18% estipulat i, per tant, el programa havia de quedar esgotat el 15 d’agost d’aquest any.