Joan Laporta, nou president del Barça, després de conèixer els resultats de les eleccions | Europa Press

Economia

El Barça ja té president: davant d’una nova renaixença?

Laporta i els seus 15 directius juguen un partit titànic a Can Barça

Després d’una campanya electoral inusualment llarga, per fi el passat 7 de març els socis del Barça van poder exercir el seu dret a vot per escollir el qui dirigirà el club durant els propers sis anys. Dues coses van quedar clares: que els barcelonistes volien Joan Laporta com a president (58%) i que reneguen de tot allò que pugui recordar el període de Rosell-Bartomeu (Freixa es va quedar al 9% dels sufragis). Enmig, el meritori resultat de Víctor Font, que tot i ser una marca nova de trinca, va aconseguir convèncer gairebé 17.000 socis, prop d’un terç dels votants, de la seva proposta. En aquest sentit, sembla que Font té a les seves mans constituir-se en un element per tenir en compte dins l’univers barcelonista, amb tot el que això comporta de fiscalitzador del poder i eventual alternativa a la presidència.

Tret que un accident difícilment imaginable amb els avals ho frustri, ben aviat Laporta podrà agafar-se fort al volant del club blaugrana per dirigir l’entitat cap a la seva esperada renaixença. La tasca resultarà titànica a jutjar per la situació de descomposició en que es troba el Barça després de la nefasta administració de Bartomeu, que ha deixat en herència un club ofegat pels deutes, amb la competitivitat esportiva molt minvada i amb diverses causes obertes a la justícia. Si analitzem el programa electoral de la candidatura Estimem el Barça, tindrem les pistes clau del que pot ser aquest mandat naixent de Laporta.

A l’àmbit esportiu no hi ha sorpreses, perquè el producte perfecte ja el sabíem fer i només es tracta de reconstruir-lo: estil de joc cruyffista i Masia. Dos pilars que formen part indestriable de l’ADN culer i alhora dos ingredients bàsics per tornar a l’excel·lència. Un altre punt interessant és el propòsit d’incrementar la rendibilitat de les seccions professionals, que actualment són competitives, però que es troben molt lluny de cobrir els seus pressupostos. I pel que fa a les seccions amateurs, les grans oblidades del barcelonisme, precisament destaca la voluntat de donar-los visibilitat, a més d’un projecte interessant i de justícia, com és la recuperació de la secció de beisbol, una de les històriques del club, indignament eliminada per Rosell.

Més info: La voladura d'un club

Però on tothom té els ulls posats és a la situació financera, perquè és de tothom conegut que el balanç que ha deixat Bartomeu en herència és una zona catastròfica molt difícil de revifar. Per un cop, els aficionats a la pilota han desviat la seva mirada cap els sempre avorrits números, i allà han vist la magnitud de la tragèdia. La tasca de capgirar els comptes blaugranes serà complexa i sense solucions màgiques, no cal enganyar-se. El projecte de Laporta preveu una sèrie d’estacions inevitables en el viacrucis de la recuperació: reducció i reestructuració del deute, moderació de la massa salarial i recerca de noves fonts d’ingressos. I des d’un punt de vista filosòfic, fugir dels artificis comptables tan habituals als balanços de Bartomeu i evitar l’obsessió de fer rècords de facturació a qualsevol preu. En els aspectes concrets, hi destaquen la mesura molt prudent de pensar-s’ho bé abans de vendre el Barça Corporate, així com la voluntat d’internacionalització i digitalització del club. Com no pot ser d’una altra manera, l’Espai Barça també estarà sota la lupa de la nova junta directiva.

Fidels i debutants

Entre les persones que Laporta ha seleccionat per dur a terme el seu projecte hi podem distingir dos blocs, els fidels i els debutants. Al primer grup hi ha el pinyol laportista, els cinc que en algun moment ja van formar part del projecte 2003-2010. Són els següents: Elena Fort Cisneros (advocada, membre d’una llarga nissaga de socis del club, sòcia número 8.711), Alfons Castro Sousa (de la família dels fundadors de la cadena hotelera Hesperia, vinculada críticament a la història del club; 45.514), Josep Cubells Ribé (advocat, 39.055), Josep-Ignasi Macià Gou (procedent del sector bancari, 13.260) i Rafael Yuste Abel (directiu del sector de ferreteria i electrònica, 10.430).

La tasca de capgirar els comptes blaugranes serà complexa i sense solucions màgiques, no cal enganyar-se

El segon grup, el dels debutants, està format per Josep Maria Albert Turcó (CEO de l’empresa de comerç de material electrònic ErsaxTrade i vinculat històricament a MediaMarkt; 94.785), Xavier Barbany Canaleta (empresari d’obra pública i energia eòlica, 98.973), Miquel Camps Font (directiu d’una empresa d’instal·lacions i vicepresident de la patronal Pimec; 33.976), Antonio Escudero Martínez (empresari turístic vinculat al PSC i expresident del Girona FC, precisament just abans del mandat de Jordi Roche Puigdevall; 65.203), Jaume Giró Ribas (pes pesant de la candidatura en l’apartat econòmic, amb una llarga trajectòria al grup de La Caixa; 21.285), Juli Guiu Marquina (membre de la tercera generació de la firma Ediciones Musicales Clipper’s, dedicada a la producció musical i organitzadors del Festival de Cap Roig; 99.958), Jordi Llauradó Conejero (fill de l’excandidat Jaume Llauradó Gràcia i empresari immobiliari; 19.501), Aureli Mas Raldiris (empresari immobiliari, 49.023), Xavier Puig Hernández (advocat especialitzat en concursos de creditors, 67.212) i Joan Solé Sust (dentista, 17.065).

Tot aquest seguit de directius ja eren de domini públic durant la campanya electoral, però un nom que ha estat revelat un cop Laporta ha vençut en els comicis és el de Ferran Reverter Planet, alt directiu del grup MediaMarkt que s’incorporarà al club com a màxim executiu, això que avui en dia s’anomena chief executive officer, o sigui, CEO. Reverter (nascut el 1972) és un economista per la Universitat Pompeu Fabra que posteriorment va cursar formació complementària a l’IESE. La seva carrera ha estat vinculada al gegant alemany del comerç de productes electrònics des de molt jove. Substituirà en el càrrec Òscar Grau Gomar, que ha estat primer executiu del Barça des de 2016, sempre sota la presidència de Bartomeu. L’arribada de Reverter vindrà acompanyada d’un altre fitxatge en una posició clau, com és el cas de Mateu Alemany Font, que es desenvoluparà com a director de futbol, després de les seves experiències professionals al RCD Mallorca i al València CF.

Aquests executius, juntament amb el president i els seus 15 directius, seran els protagonistes principals del futur immediat del Barça a la recerca d’una nova renaixença. No serà pas un repte senzill.