Innovació
Barcelona, capital del turisme científic 2023
SciTech DiploHub aplicarà un pla d'acció amb el CERN i el Consell Internacional de la Ciència per impulsar l'atractiu dels equipaments de la ciutat
El hub de diplomàcia científica i tecnològica de Barcelona SciTech DiploHub ha presentat el seu nou Pla d'Acció de Turisme Científic i Tecnològic de Barcelona. Segons l'organització, el projecte, elaborat amb el suport del Consell Internacional de la Ciència i l'Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), té com a objectiu fer de Barcelona "la capital mundial del turisme científic 2023".
L'entitat de diplomàcia científica de la ciutat pretén, amb el seu programa, "posicionar els principals equipaments científics de la ciutat com a atraccions de referència per a visitants". Així, SciTech DiploHub posarà el focus en espais com el Barcelona Supercomputing Center, el Sincrotró Alba, Tech Barcelona, el Parc de Recerca biomèdica de Barcelona o el Parc Científic de Barcelona per "constituir un nou paradigma" per al sector.
Des de l'entitat es valora el potencial de Barcelona com a centre internacional d'innovació sobre la base del seu ric ecosistema de fires professionals centrades en el sector tecnològic, com el Mobile World Congress, l'ISE o el congrés de la Societat Europea de Cardiologia. Amb aquestes estructures, segons SciTech DiploHub, el sector científic i tecnològic barceloní ha esdevingut "un actiu de primer ordre".
El programa és "un clar exemple del creixent rol de la ciència en la societat i la internacionalització de les grans ciutats"
Les expectatives passen per la captació de fins a 100.000 visitants en els pròxims cinc anys. SciTech DiploHub pretén impulsar la visibilitat de la ciutat mitjançant una campanya de promoció internacional i una proposta de visites a les infraestructures científiques de la ciutat centrades en les principals tendències tecnològiques, des de la fotònica o la supercomputació a l'acció climàtica i les smart cities. Per a assolir-ho, el programa comptarà amb un pressupost de dos milions d'euros, i el suport institucional de l'Ajuntament i la Generalitat, així com diverses entitats i fundacions privades, entre les quals destaquen Banc Sabadell i La Caixa.
El director executiu de SciTech DiploHub Alexis Roig ha celebrat el fet que Barcelona esdevingui la primera gran capital amb un pla específic per a la promoció del turisme científic. L'organització espera fer de Barcelona "un ecosistema on iniciar col·laboracions científiques de llarg abast, obrir centres de recerca o educació superior internacional o engegar projectes tecnològics".
Per al director en funcions del Consell Internacional de la Ciència, Matheu Denis, la campanya és "un clar exemple del creixent rol de la ciència en la societat i la internacionalització de les grans ciutats". Per la seva banda, l'assessora en cap de relacions amb organitzacions internacionals del CERN Arshana Sharma ha celebrat la "creativitat i la curiositat humanes" que es troben en el centre de l'activitat científica i que es promocionaran a Barcelona amb aquest pla.