Barcelona impulsa parc de tecnologia marítima i centre de ciència marina per 86 milions | ACN

Economia

Barcelona impulsa un parc de tecnologia marítima i centre de ciència marina per 86 milions

Les dues noves infraestructures se sumen al BlueTechPort del Port de Barcelona per "culminar" la "revolució blava"

Barcelona impulsarà un parc de tecnologia marítima i un centre de divulgació marina com a nous projectes per "culminar" la "revolució blava" de la ciutat. En l'acte Un nou impuls a l'economia blava a Barcelona celebrat a la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat les dues noves infraestructures, que se sumaran al BlueTechPort impulsat pel Port de Barcelona. El Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona tindrà un cost de 56 milions d'euros i concentrarà activitats relacionades amb la recerca, la formació, el mercat empresarial i l'emprenedoria relacionada amb l'economia blava, mentre el Barcelona Mar de Ciència tindrà un cost de 30 milions d'euros i estarà destinat a la divulgació marina.

La inversió per posar en marxa aquests nous espais, que es preveu que estiguin enllestits el 2028, serà de diferents institucions. L'Ajuntament preveu haver de buscar finançament per a uns 80 milions d'euros, segons ha especificat el tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, per al Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona i el Barcelona Mar de Ciència.

Hi haurà infraestructures tecnològiques com una piscina hidrodinàmica, un simulador de navegació i maniobra i un canal de remolc

Pel que fa al Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona, amb una inversió de 56 milions d'euros, serà un centre de recerca, formació, mercat empresarial i emprenedoria que s'ubicarà a la Nova Bocana del Port i es desplegarà amb la UPC, el Port de Barcelona i la Generalitat i serà gestionat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Serà un laboratori marítim i empresarial basat en l'enginyeria marítima i nàutica per fer front als reptes que suposa el canvi climàtic. Hi haurà infraestructures tecnològiques com una piscina hidrodinàmica, un simulador de navegació i maniobra i un canal de remolc, entre d'altres.

Segons ha explicat el tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, la UPC aportarà 10 milions d'euros per equipar els laboratoris i es buscaran altres fonts de finançament com els fons NextGenerationEU o la mateixa Generalitat. La superfície construïda serà de 15.600 metres quadrats i es preveu que les obres comencin l'any que ve i estiguin acabades el 2028.

D'altra banda, el Barcelona Mar de Ciència estarà situat al moll de la Marina del Port Olímpic i serà un centre de divulgació marina, on hi haurà exposicions audiovisuals i immersives, tallers, debats i formació, entre d'altres. És un equipament impulsat pel CSIC, tindrà una superfície construïda de 3.000 metres quadrats i es desplegarà amb el suport del Port Olímpic. La inversió necessària és de 30 milions d'euros. La previsió és que les obres comencin el 2026 i estiguin acabades el 2027.

Els dos nous projectes se sumen al BlueTechPort, impulsat pel Port de Barcelona i gestionat pel World Trade Center. El BlueTechPort, amb un cost de 56 milions d'euros que assumeix el Port de Barcelona, vol ser un hub dinàmic d'innovació centrat en l'economia blava i situat al moll de Sant Bertran. L'espai ja té una primera fase en funcionament i tindrà una superfície construïda de 25.000 metres quadrats.

"Culminar" la revolució blava

En la presentació de les noves infraestructures, Collboni ha apuntat que els projectes volen "culminar" la revolució blava que, ha dit, viu la ciutat. L'alcalde ha apuntat que els nous espais volen que "la ciència, el coneixement i l'emprenedoria tinguin el seu espai", així com l'esport amb el Pavelló Blau, el macroespai per a la pràctica esportiva al Front Marítim.

Collboni ha reivindicat que la Copa Amèrica de Vela ha estat un "revulsiu" per a l'economia blava a la ciutat i també ha assegurat que els nous equipaments demostren que "la ciutat encara no està acabada" i que "hi ha espais a la ciutat" per impulsar noves activitats.