• Economia
  • Barcelona, 'smart city' de referència per al Banc Mundial

Barcelona, 'smart city' de referència per al Banc Mundial

L'organisme internacional obrirà una "petita oficina" a la ciutat comtal

L'alcalde Xavier Trias amb la vicepresidenta del Banc Mundial per al Desenvolupament Sostenible, Rachel Kyte
L'alcalde Xavier Trias amb la vicepresidenta del Banc Mundial per al Desenvolupament Sostenible, Rachel Kyte
Marc Arcas
16 de Maig de 2013
Act. 16 de Maig de 2013

L'esforç de Barcelona per alçar-se en una ciutat moderna, eficient i sostenible ha estat reconegut aquest dimecres pel Banc Mundial, que l'ha situada com un "referent" internacional de les conegudes com ciutats intel·ligents. I no només això: l'organisme internacional ha anunciat que hi enviarà una delegació perquè estudiï com funciona el model per exportar-lo a la resta del planeta.

Per signar l'acord entre la ciutat i l'organisme financer internacional, l'alcalde, Xavier Trias, s'ha desplaçat a la seu central de l'entitat, a Washington. Hi ha reivindicat "sinèrgies i col·laboracions" amb les altres ciutats que aposten per aquest model, lluny de la vella lògica competitiva i en línia amb l'objectiu exportador del Banc Mundial.

Una "petita oficina" a la ciutat comtal
Per fer efectiu l'acord de col·laboració entre Barcelona i el Banc Mundial, en els propers mesos es desplaçaran a la ciutat uns quants treballadors de l'ens financer, que s'establiran de manera permanent en una "petita oficina", tal i com l'ha descrit el propi alcalde.

"D'entrada, vénen a Barcelona amb poca gent", ha explicat Trias, que ha assegurat que aquesta oficina no tindrà cap cost per a les arques municipals perquè s'instal·larà dintre d'espais que ara mateix ja utilitza l'ajuntament barceloní, i suposarà un fet beneficiós per a la ciutat donada la voluntat de "col·laboració" del Banc Mundial.

Ciutat intel·ligent (smart city, en anglès) és com s'anomena aquell nucli de població que, mitjançant l'aplicació de les noves tecnologies, procura millorar l'eficiència i la sostenibilitat dels serveis que ofereixen als ciutadans, ja sigui a través de l'enllumenat públic, el tractament dels residus, l'atenció mèdica, els recursos educatius i culturals i, fins i tot, la pròpia planificació urbana.

"Una ciutat tractora" al món
Reconeguda ja com una de les primeres de la classe en aquesta matèria, ara l'objectiu de Barcelona passa, segons Trias, per promoure i fomentar el seu model al món, de manera que altres ciutats s'emmirallin en la capital catalana i aquesta esdevingui "una ciutat tractora" en l'oferta de serveis innovadors, eficients i sostenibles per al ciutadà. "Ja som la capital del mòbil, ara volem ser un referent de les ciutats intel·ligents", s'ha fixat com a meta l'alcalde.

Des del Banc Mundial, la vicepresidenta per al Desenvolupament Sostenible, Rachel Kyte, ha lloat l'exemple de Barcelona, en el qual l'ens es vol fixar per "aconsellar altres ciutats", donat que, al seu entendre, "el futur del desenvolupament" a les vil·les de tot el planeta passa per proveir serveis bàsics "de manera intel·ligent".