Els assistents a l'acte unitari dels representants del sector de la restauració a la Llotja de Mar | ACN

restauració

Canya al Govern, la revolta de la restauració i una nova decepció

Clam unitari del sector de la restauració de Catalunya, que celebra un acte conjunt a la Llotja de Mar per mostrar el rebuig a les mesures de l'Executiu català

Nova galleda d'aigua freda per a la restauració. Després de 40 dies sense poder obrir portes, i d'haver subscrit amb els grans xefs catalans el nou Pacte del Majestic en què rebutjaven una obertura de les terrasses dels locals entre les 13 i les 16 hores, avui el Govern s'ha tornat a coronar i, sense haver parlat amb els protagonistes de la situació, els Departaments de Salut i d'Interior han tirat pel dret amb un esborrany que s'ha filtrat a tot arreu d'un pla de desescalada que no convenç gens els afectats. I, el que és pitjor, els restauradors altra vegada s'han assabentat per la premsa dels propòsits de l'Executiu català, justament mentre celebraven a la Casa Llotja de Mar un acte unitari històric del sector per mostrar el rebuig a la pròrroga de les mesures de tancament de la restauració i, al mateix temps, exigir la reobertura dels locals, també d'aquells que no tenen terrasses, a partir d'aquest dia 20 o 23 de novembre.

"No ens agrada ser governats a 600 quilòmetres de distància, però tampoc no ens agrada un Govern que no tingui la capacitat real de dirigir els sectors del país". El president de la Cambra de Comerç de Barcelona i també del Consell General de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, ha lamentat que "avui és un dia trist per a les cambres perquè necessitem un Govern que sigui proper a l’empresariat, que som qui generem la riquesa d’aquest país". Ho ha fet després que els diferents representants del sector de tot el territori català sumessin forces i s'unissin per llegir un manifest comú amb una queixa clara: "El Govern no té sensibilitat amb el sector".

De fet, les intervencions dels diferents ponents han anat totes en la mateixa línia. Mentre que el president de l'Associació d’empresaris d’hostaleria de la província de Tarragona, Francesc Pintado, ha clamat als quatre vents que "necessitem un Govern que estigui a l’alçada, que sigui valent" perquè "el sector de l’hostaleria mai no ha demanat res, però ara us necessitem", el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Antonio Escudero, ha posat damunt la taula que "els tancaments i restriccions que afecten els nostres empresaris han de venir acompanyats de compensacions i ajudes que permetin compensar les pèrdues, s’han d’impulsar des del Govern i des de l’Estat". En aquest sentit, ha demanat la condonació del pagament d'impostos fins que es reprengui l'activitat turística i ha exigit "ajudes directes per a tot el teixit empresarial i no més endeutament".

Canadell: "No ens agrada ser governats a 600 quilòmetres de distància, però tampoc no ens agrada un Govern que no tingui la capacitat real de dirigir els sectors del país"

Els mesos de desesperació i desànim d'un sector del qual també en depenen molts altres no han servit perquè els nostres representants es posin les piles en aquesta línia i els esforços de la restauració semblen haver estat en va. I, precisament per això, Canadell s'ha mostrat molt contundent amb les actuacions dels mandataris catalans fent-los saber que "el manifest d’avui ha deixat clar aquesta llunyania del nostre Govern, no s’hi ha dialogat, en poques ocasions se’ls ha escoltat i no s’ha tingut la resposta que s’esperava". A parer seu, "calen menys discursos i més recursos", tal i com han fet altres països europeus.

Àustria i Alemanya, el model més just

Països europeus com Àustria o Alemanya, que han donat el 80% i el 75% respectivament de la facturació de l'any passat a les empreses afectades. Però, tot i ser aquest "el model que més ens agrada", Canadell es conformaria amb, encara que fos, "ser un país de segona" i que els sectors afectats rebessin un 50% del que van facturar el 2019. "La solució és la transferència de diners que compensi la pèrdua de les empreses, si no som de primera com Alemanya i Àustria, almenys de segona amb el 50%", ha insistit.

Però si el Govern no veu clar el camí, els restauradors sí i ja han proposat el seu propi model de reobertura dels establiments. Aquest es basa en tres fases i, la primera, que aniria del 23 de novembre fins al 8 de desembre, consistiria en obrir els interiors dels bars i restaurants amb un aforament que aniria del 30% al 50%, sempre i quan es puguin mantenir les distàncies, i del 100% a les terrasses amb la mateixa condició.

Els restauradors fan la seva pròpia proposta de desescalada, tot i que, pel que sembla, no ha estat escoltada pel Govern

Acompanyant l'obertura, també dels interiors dels locals perquè n'hi ha molts que no tenen terrasses, s'haurien de mantenir portes i finestres obertes, controlar la temperatura, posar-se la mascareta entre plat i plat, prohibir el consum de peu a la barra i no admetre grups més grans de sis persones, entre moltes altres coses. L'horari de tancament seria a les 23 hores i el tiquet de la consumició serviria de "passaport" per poder tornar a casa en ple toc de queda, com ha subratllat el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias

La segona fase ballaria entre el 9 de desembre i el 6 de gener i incrementaria l'aforament entre el 50% i el 75%, els grups de persones fins les 10 i l'horari d'obertura fins la 1 de la matinada. Finalment, durant la tercera fase, que començaria a partir del 7 de gener, s'eliminarien les restriccions d'aforament, tot i que es mantindrien la resta de mesures, com la ventilació i la distància de seguretat. És un pla ben treballat i respectuós amb les mesures de seguretat, però de nou no se'ls ha escoltat.

La unió fa la força?

l no se'ls ha escoltat perquè, mentre feien totes aquestes peticions i reclamaven tot el que ja s'ha exposat, el Govern ja havia fet la seva feina sense tenir-los en compte amb un pla de desescalada que contempla la reobertura de la restauració al 30% de l'aforament i només fins les 17 hores. "Necessitem treballar a la nit", ha recordat Chias, al mateix temps que s'hi ha sumat Pintado carregant contra la manera de governar i posant de relleu que "ja no és que no siguin empresaris, és que no ens escolten" perquè, ha recordat, "aquest tema l’hem parlat i és fer quatre números amb una calculadora. És una decepció més", ha sentenciat.

La conclusió de tota la restauració és clara i gens alentadora: "Cadascú treballa per al seu propi partit, no treballen per a tots, quan tenen la responsabilitat de governar-nos a tots", ha criticat el president de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme, Pere Santos, mentre que el president del Clúster Foodservice, Raimon Bagó, ha reiterat la idea que "nosaltres hem fet els deures, hem buscat noves fórmules", però, altra vegada, "no hem tingut cap resposta més enllà que cal esperar". "Això és un foc que crema", ha lamentat".

Chias: "Ja no és que no siguin empresaris, és que no ens escolten, perquè aquest tema l’hem parlat i és fer quatre números amb una calculadora. És una decepció més"

Més contundent encara s'ha mostrat el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, que, mentre se celebrava l'acte unitari a la Llotja, exigia la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a TV3. "Tothom toca de peus a terra menys la consellera", ha assegurat per lamentar que la proposta del Govern "és  una proposta de fireta, no es pot reactivar el sector amb condicions de mínims. Sota l'aparença d'obrir es manté un tancament encobert que arruïna encara més les empreses". "Faria bé de presentar la dimissió i deixar pas a persones que tinguin més capacitat per gestionar la doble crisi, econòmica i sanitària", ha perseverat.

Sigui com sigui, l'esborrany del pla de desescalada del Govern només contempla l'obertura de la restauració tant a les terrasses com a l'interior amb un 30% de l'aforament i, això sí, oblidant-se de la tarda i de la nit amb un horari molt limitat: de 6 a 17 hores. Canya al Govern, la revolta de la restauració i una nova decepeció marcada per la falta d'escolta i la manca d'accions.