• Economia
  • Blackman: "L'ISE serà més gran que el MWC a Barcelona"

Blackman: "L'ISE serà més gran que el MWC a Barcelona"

El director general de l'ISE defensa que "si la fira audiovisual més gran del món té èxit, Barcelona també"

Mike Blackman és el director general de l'ISE. | Cedida
Mike Blackman és el director general de l'ISE. | Cedida
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
14 de Febrer de 2021
Act. 27 de Febrer de 2021

Mike Blackman és director general de l'ISE (Integrated Systems Events). Avui fa tot just un any que es va celebrar l'última edició de l'ISE a Amsterdam i que va tancar amb el lema #HolaBarcelona. El 2021 ha de ser l'any de la gran estrena de la fira audiovisual més gran del món a la capital catalana. Per als que encara no coneguin Blackman, apuntin nom i cognom. Nascut a Guyana (Sudamèrica), va créixer al Regne Unit i viu a Munic (Alemanya). És tecnòleg per vocació, domina el màrqueting per interès i una de les seves primeres feines va ser al Financial Times. També és un gran defensor del poder de l'educació i un apassionat del motor i de Barcelona, ciutat que ja va trepitjar per fer negocis l'any 1991.

 

VIA Empresa fa un cafè virtual amb Blackman per parlar de la seva trajectòria més vital i tecnològica, l'ISE, el Mobile Word Congress (MWC), la seva relació amb Fira de Barcelona i John Hoffman (CEO de GSMA), la pandèmia o la capital catalana. El director general de l'ISE ja va inaugurar a finals del 2020 la Setmana del Talent Audiovisual del Clúster Audiovisual de Catalunya a través d'un holograma.

Un futur català de pel·lícula de ciència ficció que ni la pandèmia podrà aturar. Hola ISE Barcelona, Hello Mister Blackman. 

 

Com ha viscut aquest últim any marcat per la COVID-19?

El 2020 ha sigut un any molt trist. Vam ser molt afortunats de poder celebrar l'edició de l'ISE 2020, coincidint amb l'inici de la pandèmia i els primers anuncis de contagis a Europa. Va anar de poc! El MWC que se celebrava tot just un parell de setmanes després, es va cancel·lar. Érem molt optimistes programant l'edició d'enguany amb la confiança de clients i directius, però a mesura que la pandèmia evolucionava, el sentiment va canviar.

Volíem fer l'ISE aquest febrer, però per falta de seguretat el vam posposar d'acord amb Fira de Barcelona i el MWC. Vam prendre una bona decisió. No hi ha tantes reserves com el 2020, molts dels nostres clients estan patint en facturació i vendes, participaran a la fira però hem hagut de reduir l'espai dels expositors. Encara tenim més de 700 empreses que han contractat espai d'exhibició. La gent vol coneixes en persona, forma part de la nostra naturalesa humana.

Cara a cara. 

És visual, és àudio i ho has de viure en primera persona! Tocar-ho amb les mans i experimentar com és de bona la solució. La gent es vol veure cara a cara i estem treballant en això, encara tenim un gran repte al davant. 

"Aquesta no serà l'última pandèmia que veurem"

Què hem après de la pandèmia?

Aquesta no serà l'última que veurem. Vam tenir el SARS-2002 que era també COVID, vam aprendre del SARS per experiència però el que no esperàvem és l'extensió i la duresa de la COVID-19. Ens hem adonat que val la pena tenir presència digital per aprendre i educar. És complicat organitzar esdeveniments promocionant que la gent vingui, però que ho faci digitalment. El focus sempre ha sigut que la gent estigui al lloc. 

Estem al corrent de possibles solucions i mirem d'adoptar noves estratègies digitals com a part d'allò que oferim. Però, la millor experiència de l'ISE és ser-hi en persona. Les indústries s'estan adaptant i molta gent està teletreballant. La meva organització està descentralitzada i tenim gent a Londres, Amsterdam, Munic, Barcelona o Malta. Tenim la infraestructura per treballar online i és fàcil adaptar-s'hi. 

Ens hem transformat digitalment i ens hem hagut d'adaptar. Els governs animen a la gent a teletreballar, però això implica que la infraestructura hi ha de ser. Fa unes setmanes vam tenir una presentació interessant de Microsoft sobre l'educació digital i com adaptar-te a una nova manera de treballar en equip. Tenim una futura generació de treballadors que aniran als llocs de feina amb habilitats bàsiques com el Word, l'Excel o el Powerpoint. Hi haurà noves coses que aprendrem en els pròxims mesos. 

Vostè va néixer a Guyana però ha crescut al Regne Unit i viu a Munic. 

Vaig néixer a Guyana, a Sudamèrica. Concretament, a sota de Veneçuela i a prop de Brasil. Vaig marxar d'allà quan tenia sis anys i vam anar al Regne Unit on em vaig educar i treballar. Vaig aconseguir la nacionalitat alemanya i em vaig quedar a Europa. Inicialment, em veia com un britànic i ara, de fet, em considero més europeu. 

Mike Blackman ISE 2020

Blackman a l'edició de l'ISE 2020 a Amsterdam. | Cedida 

Va començar a treballar al Financial Times. 

Sí, va ser una de les meves primeres feines i també treballava en magazins sobre ordinadors. Allà és on vaig descobrir i em va interessar molt per la tecnologia. Després, vaig canviar les revistes pel Personal Computar World Show i altres esdeveniments. Al WindowsWorld també hi vaig conèixer Bill Gates. M'he passat tota la carrera desenvolupant nova tecnologia per exhibir. L'any 1991 vaig estar a Barcelona i Madrid per congressos. 

Just ara fa 20 anys!

Ja havia estat abans a Espanya, però l'any 1991 va ser el primer cop que hi venia per fer negocis. Vaig dirigir la meva primera exhibició a Fira de Barcelona. Va ser una gran època on vaig fer de consultor de tecnologies per a grans empreses com Microsoft o Apple. Era una gran transformació tecnològica d'Internet que s'estava convertint en una plataforma. Quan la gent va entendre què era Internet, vaig decidir estudiar màrqueting per explicar i comunicar tots aquests canvis i com utilitzar-los. 

Canviar de segle i comunicar Internet. 

Un company d'Alemanya em va dir que hi havia una feina que havia de ser per a mi. Era el Nadal del 2002 i li vaig dir que m'envies la informació, em va semblar interessant i vam llançar el nostre primer ISE Europe l'any 2004 a Ginebra (Suïssa). En aquell moment, em vaig adonar que això tindria futur, que seria una gran fira però el que encara no sabia era com creixeria de ràpid. La indústria volia una plataforma i nosaltres vam fer la plataforma que volia la indústria. Afortunadament per a Barcelona, hem crescut i ho hem fet cap aquí presentant l'ISE.  

"Barcelona és una ciutat molt més acollidora ara per als negocis internacionals que l'any 1991"

Per què vau triar Barcelona?

Hem tingut relació i hem parlat amb Fira de Barcelona durant anys abans de portar-hi l'ISE. Es va fer un estudi independent per explorar diferents opcions perquè això és com una botiga de llaminadures. Abans d'agafar-les, has de pensar quina és la ciutat que realment t'agrada. Vam fer una enquesta entre els nostres expositors i assistents per si hi havia alguna preferència. 

Què va ser el que més va influir en la decisió? 

La ciutat havia de ser accessible i posar-ho fàcil per moure's, l'allotjament havia de tenir un preu raonable amb una oferta variada, el transport havia d'estar bé i la part social havia d'incloure gastronomia, oci i altres oportunitats d'entreteniment. L'única cosa on Barcelona no puntuava del tot bé és en la comunicació. Recordo que l'any 1991 no podies anar enlloc si no parlaves una mica d'espanyol, ara quan agafes un taxi saps que la gran majoria de conductors tenen una comprensió raonable per parlar amb clients internacionals. Això és una millora. Passa el mateix si vas a un bar o a un restaurant de la ciutat. 

Barcelona és una ciutat molt més acollidora ara per als negocis internacionals que llavors. La llengua és un tema... Però, per exemple, la gastronomia, l'oci i el preu de Barcelona tenien les notes més altes de la nostra enquesta. El carisma, l'entorn... Barcelona va quedar per davant de qualsevol altra ciutat. Quan tu intentes portar algú a un congrés, principalment vol fer negocis però si això s'hi suma un bon entorn, llavors també tornarà.

"Què hi ha millor que asseure's al final del dia i beure vi amb amics?", es preguntava James Joyce. 

Un dels nostres grans reptes és mantenir l'èxit de l'ISE i això implica convertir-ho en més que un congrés. Això depèn de l'activitat dels expositors, els clients o els congressistes dins el recinte de l'ISE però també fora. Ja sigui amb un dinar, un sopar o una festa a la ciutat. 

"Quan tu portes algú a un congrés, principalment vol fer negocis però si té un bon entorn d'oci i grastronomia, llavors tornarà" 

Va parlar amb John Hoffman (GSMA) abans de triar la capital catalana? 

El Mobile World Congress i John Hoffman ens han ajudat molt i s'han mostrat sempre amb els braços oberts. És una gran organització, tenen l'experiència de treballar amb Fira de Barcelona i per a la ciutat que nosaltres encara no tenim. Vam portar la decisió de venir a Barcelona molt en secret perquè hi havia moltes negociacions en joc.

Vam parlar molt amb Fira, l'associació d'hotels i també les autoritats com Turisme de Barcelona que ens va explicar com funcionava i treballava la ciutat. Ens van presentar l'alcaldessa Ada Colau i el seu equip amb qui vam parlar de com podíem fer que l'ISE triomfés a Barcelona. Si l'ISE té èxit, Barcelona tindrà èxit. 

Què pensa de l'ecosistema barceloní?

És fenomenal. No vam tenir aquest suport en cap altra ciutat. Vam veure que tot l'ecosistema de Barcelona treballava braç a braç, s'ajudaven els uns als altres i això era just el que necessitàvem. 

Què espera de la primera edició de l'ISE a Barcelona? 

L'any 2020 vam tenir més de 1.500 expositors i més de 56.000 metres quadrats d'espai contractat a Amsterdam. Vam deixar la ciutat holandesa amb reserves per a 60.000 metres quadrats d'espai per a Barcelona. La COVID-19 ens afectarà segur i aquesta edició serà més petita que la de l'any passat però seguirem sent la fira audiovisual més gran del món. No sé quants congressistes vindran, però si mirem la història recent hi observem una correlació directa entre el nombre d'expositors i congressistes. La fòrmula funciona. 

"Hi ha molts factors positius que apunten que l'ISE es farà al juny. Hi creiem, som positius i tenim esperança... Si l'ISE té èxit, Barcelona tindrà èxit"

En xifres?

Hauríem d'esperar una edició marcada per la COVID-19 amb unes 40.000 persones, poden ser més o menys. No sabrem tampoc com serà la situació per viatjar entre països. Encara hi ha poca presència local a l'ISE i sabem com de gran és el mercat espanyol. Ens hi volem dirigir, fer promocions i màrqueting. Les associacions de negoci tant a Catalunya com Espanya ens estan ajudant, augmentarem la presència local i volem mantenir la presència internacional. 

En intangibles?

Les xifres són més concretes, però la qualitat és el focus més gran. L'any passat pel COVID-19 vam tenir una reducció dels assistents a Amsterdam, però tots ens van dir que la qualitat de la fira era la millor que havien vist mai. Això és el que esperem que passi aquest juny a Barcelona, que tota aquella gent que vingui vegi que es tracta d'una fira rellevant i on val la pena ser-hi. 

L'any passat, el MWC es va cancel·lar i l'ISE es va celebrar. 

La nostra decisió es va prendre en funció dels fets, de les recomanacions de l'OMS i de les associacions locals dels Països Baixos. Havíem de prendre la decisió correcta i ho vam fer. Fins on jo sé no hi va haver evidències de contagis de COVID-19 a l'ISE. Però, el que sí que vam veure és un dramàtic augment de contagis que va escalar arreu del món. Vam ser uns afortunats, si hagués passat tres setmanes després com el MWC ho hauríem hagut de cancel·lar. 

L'ISE pot ser més gran que el MWC?

Segur [Riu]. Ho serà. Quan vam deixar Ginebra i vam anar a Amsterdam, l'IBC era la fira més gran de la ciutat però ens vam proposar superar-lo. Ja ho vaig avisar llavors que l'ISE seria més gran que l'IBC, al final tothom coincidia i així va ser. Tenim el potencial per fer aquest creixement, avui en dia tot inclou temes audiovisuals. Si vas a l'aeroport de Barcelona o al barri de Gràcia... La tecnologia, les pantalles i les càmeres estan per tot arreu. Les solucions tecnològiques i digitals estan relacionades amb la nostra vida. El nostre potencial de creixement és gegant.  

"Els negocis han de continuar si no volem que hi hagi un col·lapse econòmic. Estem preparats per fer negocis amb mascareta"

Quines són les noves tendències del sector audiovisual? 

El que més m'agrada d'aquest negoci és que evoluciona de forma constant. L'altre dia vaig veure un anunci de pantalles flexibles, t'ho imagines en l'arquitectura o l'art? Tot més flexible, tot està evolucionant. Fixa't en el cinema, abans miraves una pel·lícula i ara en formes part i estàs al mig. 

Se celebrarà l'ISE Barcelona al juny, sí o sí? 

Ho espero. Hi tenim confiança, m'agradaria tenir una bola de vidre per saber-ho. Si m'haguéssis preguntat l'any passat, t'hauria dit al febrer. Ningú es podia imaginar que aquesta pandèmia duraria tant. Un any després, encara és molt dramàtic. Hi ha molts factors positius que apunten que l'ISE es farà al juny. Hi creiem, som positius i tenim esperança. 

"A Fira de Barcelona ja veiem el final del túnel", assegurava el director general de Fira, Constantí Serrallonga, en una entrevista a VIA Empresa

Fira de Barcelona ho ha intentat tot i ha fet tot el possible per intentar crear un ambient segur per als congressistes i els seus negocis. Estem preparant juntament amb Fira diferents estratègies de la mateixa manera que Alimentària o el MWC. Ens estem preparant tant per fer-ho segur com per al pitjor dels escenaris amb mascareta i distància social. Hem de recordar que els negocis han de continuar si no volem que hi hagi un col·lapse econòmic.

Per entendre'ns, estem preparats per fer negocis amb la mascareta i adaptar-ho a una nova manera de fer. Però, hem de continuar fent negocis.