L'edifici de la Comissió Europea a Brussel·les

Economia

Brussel·les assenyala Espanya per la morositat 

La Comissió Europea pren mesures també contra Grècia, Itàlia i Eslovàquia per incomplir la normativa comunitària

La Comissió Europea està prenent mesures contra Grècia, Itàlia, Eslovàquia i Espanya per garantir-hi la correcta aplicació de la Directiva sobre la morositat (Directiva 2011/7/UE) i evitar que en aquests estats membres les empreses i, molt especialment les pimes, pateixin cap pèrdua.

La Comissió ha assenyalat directament Espanya, Grècia, Itàlia i Eslovàquia perquè esmenin la seva legislació. En el cas espanyol, apunten que la seva legislació hi prorroga sistemàticament el termini legal de pagament de trenta dies i adverteixen que la Comissió hi ha enviat una carta d'advertiment.

Amb d'aquestes actuacions la Comissió Europea vol que els estats membres apliquin correctament la Directiva europea; es facin responsables del puntual pagament de les administracions públiques i creïn un entorn empresarial fiable, la qual cosa es traduirà en un canvi decisiu que eradicarà la morositat.

Ara aquests quatre estats membres disposen de dos mesos per notificar a la Comissió les mesures que hagin adoptat per corregir la situació. Altrament, la Comissió Europea podrà dur Itàlia, destinatària d'un dictamen motivat, davant el Tribunal de Justícia de la UE.

"La morositat és un problema molt greu per a les empreses europees i, molt especialment, per a les més petites. Poder cobrar a l'hora és el que necessiten les empreses per poder fer la seva feina, prestar servei als seus clients i pagar als seus treballadors. Demanem als estats membres que compleixin la normativa sobre la morositat per protegir les empreses i donar una empenta a la competitivitat europea", ha declarat aquest dimecres la comissària responsable de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Elżbieta Bieńkowska.

La morositat té un impacte molt negatiu per a les empreses perquè afecta la seva liquiditat, el seu flux de caixa i la seva gestió financera i, a més, els impedeix d'expandir-se. La Directiva sobre la morositat dota els creditors de més drets perquè imposa uns terminis màxims de pagament a les empreses i a les administracions públiques que contractin béns o serveis. Si no es respecten aquests terminis, la Directiva europea preveu una compensació justa per a les empreses. Per desincentivar la cultura de la morositat, les administracions públiques han de predicar amb l'exemple i pagar puntualment els seus proveïdors.