• Economia
  • "Brussel·les farà pujar impostos després d'eleccions"

"Brussel·les farà pujar impostos després d'eleccions"

El professor comenta les declaracions de Rajoy sobre el final de la crisi i les perspectives de consum nadalenc

Gay de Liébana conversa després de la ponència
Gay de Liébana conversa després de la ponència
Aiats Agustí
16 de Desembre de 2014
Act. 13 de Gener de 2015
El professor de la Universitat de Barcelona i catedràtic en economia Josep Maria Gay de Liébana ha comentat al programa Els Matins de TV3 les previsions de consum per aquest Nadal. Segons el professor, la gent per aquestes dates voldria consumir més però "la baixada de sous i del poder adquisitiu" frenen aquestes intencions. Tot i això, Liébana ha apuntat algunes dades que poden fer que hi hagi un cert repunt del consum aquestes festes com ara "la baixada de preus del petroli, les noves retencions d'IRPF i les pagues extres". Aquests factors poden fer que el consum es noti aquest Nadal.

Recuperació a la venda
El professor universitari també ha comentat les paraules del president del Govern, Mariano Rajoy, que va assegurar que "la crisi ja és història", tot i que després va matisar que no es notaria aquest final fins que "es noti a les butxaques de tots i cadascun dels espanyols". Liébana creu que Rajoy té ganes de vendre la seva política pel 2015, donat que és un any electoral. Liébana ha assegurat que "hem tocat fons, però la recuperació no vol dir que la gent treballi, sinó que tinguin bons sous", per això ha subratllat que s'està venent massa optimisme i que a finals del 2015, quan es tanqui el cicle electoral, "hi haurà una pujada d'impostos perquè Brussel·les així ho vol". "Des d'Europa no es creuen que els pressupostos de Rajoy es puguin aguantar baixant la càrrega impositiva", ha dit Liébana.

Per aquest motiu, el catedràtic d'economia troba que la notícia de l'acord pel nou subsidi per aturats de llarga durada és "una bona notícia però un senyal que la situació és desesperada" i a més creu que "el Govern està fallant en la promoció de la recuperació de l'economia".

Liébana també ha opinat sobre la confusa situació que han creat les diferents lleis d'horaris comercials i afirma que "no entenc aquest calendari, la descoordinació és molt probable que acabi perjudicant a la venda a peu de carrer".

E-Commerce
Gay de Liébana confessa no ser un gran fan del comerç electrònic, però que tot i això és una opció que s'ha de tenir molt present. El professor ha comentat les xifres d'aquest tipus de comerç, que a l'Estat espanyol al 2013 va facturar uns 14.400 milions d'euros i ha experimentat un augment del 17% enguany arribant als 16.800 milions. Es preveu que l'any vinent l'e-commerce a Espanya arribi a facturar uns 26.200 milions, augmentant així un 56% el total de vendes per internet.

Liébana ha apuntat que per Nadal les vendes per internet també creixen, i ho faran entre un 20 i un 25% enguany. El professor creu que tot i les dades positives i les perspectives, encara hi ha molt de recorregut a fer en comparativa amb altres països d'Europa, "però segur que allà fa pitjor temps i per això compren més des de casa", ha bromejat.

Els percentatges de població que compren per internet disten molt, per exemple, a Espanya, 31%, o Catalunya, 52%, dels de països com ara Regne Unit, on un 77% de la població són compradors per internet, o a Dinamarca, on aquesta xifra arriba al 75%.