La Cambra proposa un sistema gratuït d'escoles bressol i ampliar la prestació de 100 euros al mes
La Cambra demana una adaptació a l'horari laboral europeu i jornades intensives, horaris flexibles i fomentar el teletreball per afavorir l'equitat de gènere i la conciliació laboral i familiar
L'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç ha proposat un sistema públic gratuït i universal d'escoles bressol i ampliar la prestació de 100 euros al mes per a la criança d'infants fins als 3 anys. Són dos dels suggeriments que l'ens ha fet arribar als partits que concorren al 12-M en un document que aposta per un canvi de model economicoempresarial per dissenyar polítiques d'igualtat i suport a les famílies. La Cambra demana una adaptació a l'horari laboral europeu i jornades intensives, horaris flexibles i fomentar el teletreball per afavorir l'equitat de gènere i la conciliació laboral i familiar, entre altres mesures, com més inversió en els sectors sanitaris, educatius i de serveis personals i cures.
Segons l'observatori, un sistema públic d'escoles bressol a Catalunya faria que 16.000 dones no haguessin d'abandonar els seus llocs de treball i unes altres 20.000 no haguessin de sol·licitar una reducció de jornada. Traslladat en termes econòmics, les seves rendes de treball equivaldrien a un 0,3% del PIB i una recaptació fiscal de 150,3 milions d'euros, una xifra superior als 107 milions d'euros que costaria crear 50.000 places d'escola bressol.
Un sistema públic d'escoles bressol a Catalunya faria que 16.000 dones no haguessin d'abandonar els seus llocs de treball i unes altres 20.000 no haguessin de sol·licitar una reducció de jornada
Prestació de 100 euros al mes "insuficient"
Sobre la prestació universal de 100 euros al mes a les famílies amb fills a càrrec fins als tres anys, la Cambra la veu "insuficient" i creu que el pròxim Govern hauria de "reforçar i ampliar" aquesta mesura.
D'altra banda, el document també recull la necessitat d'adoptar l'horari laboral europeu i dotar de major flexibilitat el mercat de treball. Entre els beneficis, la Cambra cita un estudi de l'Observatori segons el qual el 78% de les empreses l'assumiria si canviessin les condicions de l'entorn i no augmentessin els costos laborals. En aquest sentit, apunta que els més beneficiats serien els nens perquè millorarien els seus resultats escolars i les dones perquè no haurien de renunciar a les seves carreres professionals.
El document també recull la necessitat d'adoptar l'horari laboral europeu i dotar de major flexibilitat el mercat de treball
La Cambra, a més, aposta per augmentar la inversió dels sectors sanitari, educatiu, de serveis personals i de cures, ja que ajudaria a reduir la bretxa en sous i condicions de treball respecte d'altres sectors més masculinitats com la indústria i la tecnologia. També, apunta a una major promoció de les vocacions STEM entre les noies des de l'escola des de Primària.
Un altre dels punts que l'Observatori demana promoure l'augment de la corresponsabilitat entre homes i dones en les tasques domèstiques i de cura. En aquest sentit, l'estudi Quantificació econòmica del treball domèstic i de cura de persones no remunerat a Catalunya xifrava en 50.321 milions el valor del treball domèstic i de cura. Si es consideressin, el PIB català augmentaria almenys un 23,4% i si s'equiparessin les taques les dones podrien obtenir uns ingressos bruts un 25% superiors als actuals.