MEDI AMBIENT
El canvi climàtic encarirà la cervesa
Un estudi sosté que les sequeres i les onades de calor més extremes i prolongades representen una amenaça per a les plantacions d'ordi
El preu de la cervesa s'encarirà amb el canvi climàtic. Així es desprèn d'un estudi de la revista Nature, que sosté que les sequeres i les onades de calor més extremes i prolongades representen una amenaça per a les plantacions d'ordi, cosa que podria afectar a la producció de cervesa i, per tant, al seu cost.
Aquesta és la primera vegada que els científics avaluen la vulnerabilitat de la cervesa en aquests escenaris extrems. L'estudi, protagonitzat per la Universitat de Califòrnia Irvine als Estats Units i la Universitat d'East Anglia al Regne Unit i amb el suport de la Universitat de Pequín i el Centre Internacional de Millora del Blat de Mèxic, ha analitzat, doncs, el comportament futur dels cultius d'ordi i el seu efecte sobre la producció i el subministrament de la beguda alcohòlica més consumida del planeta.
Fruit de la investigació, els científics han descobert que la producció del cereal, que és el principal ingredient de la beguda, oscil·larà entre el 3% i el 7%, segons el grau d'inclemència del clima previst en el seu model. La disminució del rendiment dels cultius d'ordi provocarà reduccions proporcionalment més grans en les quantitats de cereal, que es podrà destinar a l'elaboració de la cervesa perquè la comunitat internacional donaria prioritat a productes més essencials per a la població.
L'impacte del canvi
En aquest escenari, cauria el consum de cervesa al mateix temps que pujaria el seu preu, en major o menor relació segons els factors culturals i econòmics de cada país. Un dels països més afectats serà Irlanda, on el preu de la beguda es pot encarir entre un 43% i un 338% a finals de segle en cas que es produís la situació més servera prevista a l'estudi.
Steven Davis, un dels coautors de la investigació, subratlla que "el món s'enfronta a molts impactes de canvi climàtic que posen en perill la seva vida, motiu pel qual, el fet que algú hagi de pagar una mica més per beure cervesa sembla trivial". Ara bé, també recorda que la cervesa té "un fort atractiu intercultural" i afegeix que, a més, "no poder-se prendre una pinta freda després de dies cada vegada més calorosos empitjora les coses".
L'estudi ha analitzat com les temperatures extremes han afectat al cultiu d'ordi durant els últims 80 anys i com això ja ha afectat a la producció i al preu de la cervesa.