• Economia
  • Catalunya recapta 82,3 milions d'euros amb la taxa turística

Catalunya recapta 82,3 milions d'euros amb la taxa turística

La recaptació per l'estada als hotels catalans arriba als 32,6 milions d'euros, la més elevada dels allotjaments

Having offices around Glòries is becoming only within reach of the wealthiest companies
Having offices around Glòries is becoming only within reach of the wealthiest companies
EFE
10 d'Abril de 2015
Act. 10 d'Abril de 2015
La Generalitat ha recaptat un total de 82,3 milions d'euros des de la posada en marxa de la taxa turística, al novembre del 2012, dels quals ja ha transferit 26,7 milions d'euros als municipis i ens locals perquè millorin la seva oferta turística. La recaptació de l'any 2014 va ser de gairebé de 41 milions d'euros, un 6,5% més que el 2013, quan el govern autonòmic va ingressar per aquest impost 38,4 milions d'euros.

Però, en els dos últims mesos del 2012 en què es va aplicar la taxa turística els ingressos per aquest concepte van ascendir a 2,8 milions d'euros. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha explicat aquest divendres que tot el procés de cobrament de la taxa s'ha dut a terme sense incidències destacables i que en aquests moments hi ha un 10% del total recaptat pendent d'assignar. La taxa turística grava amb entre 0,45 i 2,25 euros per persona i nit, amb un màxim de set dies, l'estada en els diferents allotjaments turístics de Catalunya.

Per tipologia d'establiments, la majoria de la recaptació s'obté per les estades als hotels, amb 32,6 milions d'euros només el 2014, el 80,6% del total, seguits pels càmpings (2,5 milions d'euros), els habitatges d'ús turístic (2,3 milions d'euros) i els apartaments (1,3 milions d'euros).

Més apartaments llogats per la polèmica encesa
Precisament, la recaptació dels habitatges d'ús turístic ha augmentat un 18,2% l'últim any, un increment que Puig ha atribuït a l'aflorament de l'oferta d'aquest tipus d'allotjaments gràcies al procés de regulació del sector que està duent a terme la Generalitat.

El conseller ha assenyalat, en aquest sentit, que actualment hi ha regularitzades uns 40.000 habitatges d'ús turístic, però que la Generalitat mantindrà la seva pressió perquè l'objectiu és doblar la xifra actual d'allotjaments en regla. Puig ha avançat, a més, que el Govern català actualitzarà i ampliarà la seva oferta turística per incorporar nous models de negocis que avui dia no estan regulats, com l'anomenada economia col·laborativa.

Augment de la recaptació a quasi tots els territoris
Quant a les diferents marques turístiques de Catalunya, la recaptació de la taxa va augmentar el 2014 a totes elles, a excepció de les Terres de Lleida (-4,47%), les de l'Ebre (-1,1%) i la Costa Daurada (-1%). Les marques que van generar una major recaptació l'any passat van ser Barcelona, amb 21,4 milions; la Costa Brava, amb 7 milions; la Costa Daurada, amb 5,4 milions, i la Costa de Barcelona, amb 4,6 milions.

La Generalitat destina els diners procedents d'aquest impost a l'impuls de la promoció turística, el desenvolupament d'infraestructures vinculades al turisme, la creació i millora de productes turístics i el reequilibri territorial. Així, per exemple, el Govern ha destinat 5,6 milions a infraestructures com el Circuit de Catalunya, les pistes d'esquí de Vallter i el Tren dels Llacs, i ha invertit dos milions d'euros més a donar suport a esdeveniments com la Volta ciclista, el Ral·li Catalunya Costa Daurada o la candidatura a la Ryder Cup de Golf 2022.

El conseller Puig ha assegurat, en aquest sentit, que "la taxa turística està aconseguint els resultats per a la qual va ser creada" i que "té un recorregut a l'alça", de manera que s'ha mostrat confiat que la recaptació creixerà els anys vinents, en paral·lel amb la recuperació de l'economia mundial.