Trobada del president de la Cecot, Antoni Abad, amb la premsa | ACN

patronals

Diàleg i negociació permanent contra una fiscalitat "injusta"

La Cecot demana acabar amb les reivindicacions cronificades a Catalunya, un "millor" finançament i consensos entre el món empresarial i la política

Nou Govern a l'Estat, nou any i (quasi) mateixos problemes i reivindicacions cronificades. El 2020 ha començat de manera diferent per a la Cecot, que estrenava el 2019 a un pas per signar la pau amb Foment del Treball, però les relacions ja estan més que assentades i, de fet, el president de la patronal vallesana, Antoni Abad, n'és el vicepresident des del maig de l'any passat. Ara, les dues patronals sumen forces amb l'objectiu de reinvidicar al nou Govern espanyol diàleg i negociació permanent que desemboquin en acords i consensos. Pactes que acabin amb la manca de finançament per a Catalunya que, encara avui, i segons denuncia Abad, és la responsable de l'increment de la pressió fiscal. "Preferim tenir Gobierno i tenir Govern", ha assegurat durant el tradicional esmorzar nadalenc amb la premsa, mentre ha aprofitat l'ocasió per reclamar, una vegada més, que hi hagi pressupostos tant a Catalunya com a Espanya. "Ha arribat el moment de tranquil·litzar la política, de posar-la al servei del progrés econòmic i d'homologar-la en termes d'internacionalització", reitera.

Més info: Una carta als Reis, un desig i revés al 'sorpasso' per al 2020

Amb la qüestió política visiblement més estable, torna l'esperança per a l'economia, per les inversions en infraestructures a Catalunya i per l'impuls de les pimes. Tot i que aquest 2020 no serà l'any del gran creixement econòmic, és cert que el ritme no para i que l'economia catalana creixerà per damunt de la mitjana europea. Però per ser competitius calen molts més ingredients i això vol dir inversions. "Per què la distribució territorial de les inversions és des de fa dècades tan insuficient per als interessos dels catalans?", es pregunta Abad, que ell mateix s'ha respost reiterant-se en la importància del diàleg i la negociació per pactar i avançar.

Abad: "Hem d'acabar amb el finançament insuficient i discriminatori que patim des de fa dècades"

De moment, la cosa sembla anar al mateix ritme que els anys anteriors. L'estrena de la variant de Vandellòs era un repte estratègic del Corredor Mediterrani molt esperat, però el primer Euromed en fer el trajecte Barcelona-València va arribar mitja hora tard, és a dir, que va trigar el mateix que si no hagués anat per la nova variant. "Això d'ahir és esperpèntic", lamenta el president de la Cecot. I és que, tot i que per fi es feia realitat una possibilitat contemplada fa gairebé 22 anys, la manca d'inversions evidencia els problemes de sempre. I no només això. També ha comportat que, després de sis anys, Madrid faci el sorpasso a Catalunya en PIB. Abad sap quin és el camí a seguir per revertir aquesta situació i "poder competir de tu a tu amb els territoris més competitius" i això passa per acabar amb les desigualtats en termes de fiscalitat, així com per acabar amb el "finançament insuficient i discriminatori que patim des de fa dècades". "No té cap sentit que s'hagi de tributar i que hi hagi aquestes diferències tan grans", assenyala.

Equitat contra les grans dualitats

En aquest sentit, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ja alertava sobre les "diferències abismals" entre la pressió fiscal a Catalunya i Madrid. Després de demanar al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i a tots els grups parlamentaris que corregeixin el "plantejament confiscador" de l'avantprojecte de pressupostos, Llibre arrmetia contra els nous impostos i considerava que, si els comptes tiren endavant, la pressió fiscal a Catalunya "arribarà a ser insuportable" i cada vegada "ofegarà" més l'economia productiva catalana.

Més info: Foment del Treball: "Prou d'apujar impostos!"

Precisament per això, Abad, després de subratllar que "l'origen de tot això és la falta del finançament correcte als comptes de Catalunya", ha volgut fer calar la idea que "no volem que ens apugin els impostos a Catalunya ni que tinguem tots aquests diferencials que fan que tributar aquí sigui més feixuc i car". Però això només canviarà si "fem alguna cosa perquè hi hagi equitat" que acabi amb les "grans dualitats" que equiparin "els pactes internacionals de les grans corporacions sobre els impostos que paguen" als de les petites i mitjanes empreses, que són la majoria del teixit productiu català. "Som d'empreses mitjanes i petites i aquesta és la realitat que hem de servir des de la política, sindicats i organitzacions empresarials", recorda.

El tradicional esmorzar nadalenc de Cecot amb la premsa

Servir realitats i arribar a consensos. També per això, Cecot reclama que s'inclogui tots els actors empresarials a les taules de debat. Això, segurament, revertiria en un "millor finançament" per a Catalunya, que donaria pas a un territori encara més competitiu. "Esperem diàleg, negociació, acords i consensos i ens situem en aquesta posició d'interlocució permanent, de negociació continua", fa saber Abad. I és que entre els objectius per al nou any de la Cecot s'hi troben "continuar apostant i contribuint al creixement econòmic per reduir desigualtats i aportar cohesió social".

Emergències diverses

Com ja va dir durant la 25a Nit de l'Empresari de la patronal, Abad ha insistit que des de Cecot "posarem l'èmfasi en l'emergència climàtica, en aspectes directes de competitivitat i en generació de teixit empresarial". Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són la guia que la patronal vallesana segueix per caminar cap a un futur sostenible: d'energia no contaminant, indústria, ciutats sostenibles, producció i consum responsables, acció pel clima... són alguns dels punts on tenen la mirada posada. Però amb el nou any volen anar un pas més enllà i passar "d'estar a la grada a situar-se en el terreny de joc" acompanyant l'empresariat a fer aquesta transició d'acord amb l'Agenda 20/30.

Més info: Abad: "És el moment de dir prou i fer un gran acte en favor de Catalunya"

També comença a córrer pressa la reforma (o la derogació) de la reforma laboral, tot i que la patronal no ha volgut entrar a definir quins aspectes voldrien que s'eliminessin i quins es quedessin instaurats. Això sí, tenen clar que "no defensarem l'immobilisime", que la motxilla austríaca seria un dels models ideals a seguir i que el debat sobre el Salari Mínim Interprofessional (SMI) s'ha de centrar en la lluita per sectors perquè, recorda Abad, "el salari d'entrada de gairebé tots els convenis és superior al SMI". "Hi ha molts països al món capdavanters que no tenen ni el concepte de salari mínim perquè on hem de posar l'èmfasi és en la negociació col·lectiva".

Abad: "Hi ha molts països al món capdavanters que no tenen ni el concepte de salari mínim perquè on hem de posar l'èmfasi és en la negociació col·lectiva"

L'FP Dual també s'ha fet el seu espai durant l'esmorzar de la patronal terrassenca. Com ja es posava de relleu durant la presentació de l'estudi Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2019, existeix una "dualitat d'un aparent índex d'atur juvenil elevadíssim i de perfils joves que tenen feina i bones retribucions". A això, s'hi suma el fet que, com alerta el secretari general de la Cecot, David Garrofé, "vivim en un país amb una taxa d'abandonament d'estudis molt alta, de les més altes d'Europa, fruit de no tenir ben definit l'encaix dels estudis amb l'empresa" i, justament per acabar amb aquesta situació, cal "corregir aquesta taxa i fer més contractes formatius". Per això, altra vegada, és essencial la negociació col·lectiva.

"Tenim 11 mesos i mig per endavant, el que compta és que les coses passin i posar bondat a les intencions", conclou Abad, que torna a mostrar-se optimista assegurant que "l'economia també és un estat d'ànim" i, per això, és important "vigilar amb les paraules" perquè "no hi ha desacceleració", sinó que "continuarem creixent i sobre uns exercicis anteriors en què ja vam créixer". I, això, són bones notícies.