• Home
  • Economia
  • Article title

Cecot demana una treva legislativa de dos anys per aportar estabilitat a l'empresa

Xavier Panés, president de Cecot: "La incertesa es combat amb estabilitat"

Per
Elena Busquets
Directora de VIA Empresa
17 de Gener de 2023
El secretari general de Cecot, Oriol Alba, I el president de la patronal, Xavier Panés | Europa Press

Si la inflació i els preus de l'energia són els dos mots que han marcat l'economia del 2022, la incertesa és, de moment, el terme que està protagonitzant la gran majoria de previsions que publiquen aquests dies els diferents organismes i entitats, tant públics com privats. Aquest dimarts ha estat el torn de Cecot, amb Xavier Panés debutant en la seva primera trobada anual amb els mitjans de comunicació com a president de la patronal, que ha estat marcada per la seva apel·lació a les administracions: "Demanem una moratòria de dos anys que ens permeti agafar aire i respirar", ha demanat.

Segons Panés, "la incertesa es combat amb estabilitat", tant política com pressupostària i normativa. I aquesta estabilitat no arriba ni al teixit empresarial ni a la societat si constantment s'estan aprovant nous tràmits i normatives de difícil aplicació, redactats amb ambigüitats o que són inconcrets. De fet, entre el 1979 i el 2021 s'han aprovat 411.804 normes a Espanya, volum que el president ha qualificat "d'excessiu". "Aquesta proliferació de tràmits limita el desenvolupament de l'activitat empresarial i té repercussions negatives en el PIB", ha assegurat.

Panés: "La incertesa es combat amb estabilitat"

"Quant fa que demanem tranquil·litat administrativa?", ha recalcat, afegint: "Demanem als governants legisladors dos anys de tranquil·litat perquè l'activitat empresarial es desenvolupi amb certeses".

Amb unes eleccions municipals a la cantonada i unes generals a finals d'any, amb certes inestabilitats polítiques que romandran presents o s'incrementaran al llarg del 2023 (com la tensió entre els EUA i la Xina), i amb uns preus de l'energia que seguiran a l'alça, la patronal ha assenyalat com a necessària la "coordinació entre administracions" i l'empatia a l'hora de legislar.

__relacionada__

Hi ha mesures necessàries per combatre la inflació, com la darrera modificació de l'IVA. Però la seva aplicació, assenyala Enric Rius, assessor fiscal de Cecot i president de l'Autcat, va ser "poc empàtica, exigint la seva aplicació d'un dia per l'altre". Un altre exemple: l'impost pel plàstic reutilitzat: "Ni l'administració tributària té clars els protocols i estan improvisant dia a dia".

La patronal també ha posat l'accent en l'estabilitat pressupostària. A 17 de gener, els diferents grups polítics del Govern no han arribat encara a un acord que permeti tancar els pressupostos de la Generalitat. En aquest sentit, Panés ha demanat deixar enrere les "discrepàncies polítiques": "Exigim com a societat civil que es posin d'acord, que aprovin uns pressupostos, perquè com a país ho necessitem".

Com superar l'endeutament?

A l'hora de dibuixar les perspectives econòmiques del 2023, Panés ha tingut present "la bufetada de la covid-19". Als seus efectes, encara presents en el teixit empresarial, s'hi van sumar una tempesta perfecta: amb desproveïment de material, increment desmesurat del preu de l'energia, el conflicte geopolític entre Rússia i Ucraïna, la inflació...

Però Panés ha fugit de lectures pessimistes: "No tot és negatiu. El 2022 acabarà amb increments positius del PIB". Amb una desacceleració evident, el president de Cecot ha remarcat una fita positiva: "Hem aconseguit abaixar la inflació", que ha passat del 10,8% al 5,7% en acabar l'any. Això sí, és necessari que es produeixi més enllà de l'escala estatal, ja que la inflació dels països veïns repercuteix en els tipus d'interès establerts pel BCE.

Rius: "Els ICO van protegir a les entitats financeres, no a la pime"

"La covid-19 es va superar a base de crèdit, que va fluir gràcies a l'aval dels ICO, però hem de tenir clar que -especialment en l'àmbit de la petita i mitjana empresa- aquests avals a qui van protegir és a les entitats financeres, no a la pime", ha assegurat Rius. Per tant, aquest nivell d'endeutament encara és present i "només es podrà superar obtenint benefici". "No hi ha altra forma de refutar aquest endeutament", ha afirmat.

A més, aquest benefici hauria de superar el percentatge d'inflació. És a dir, ha de superar el 5,7%. Per aconseguir-ho, i tornant a la demanda principal de la patronal, el teixit productiu necessita un panorama fiscal estable, empàtic, que eviti que la principal preocupació de les empreses esdevingui el compliment normatiu. "Les empreses s'han de poder dedicar al seu negoci", afirma Rius. I seria senzill si no hi hagués canvis normatius constants i si la fiscalitat no s'hagués convertit en una arma política entre comunitats i partits. "No pot ser que tinguem una tributació que es basi en criteris polítics o partidistes", ha denunciat l'assessor fiscal de la Cecot.