La trobada del conseller Sàmper amb els presidents dels clústers | Departament d'Empresa i Treball

Economia

Els clústers catalans agrupen 3.000 empreses, un 30% més que fa cinc anys

La facturació ja és superior a 80.000 milions d'euros i, en total, els clústers representen el 36% dels ingressos i dels llocs de treball de la indústria

Els 27 clústers catalans agrupen 3.000 empreses, un 30% més que fa cinc anys, i facturen de manera agregada més de 80.000 milions d'euros. Són dades compartides aquesta setmana pel conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, en una trobada amb els presidents dels clústers, que també va remarcar que aquestes entitats representen el 36% de la facturació i dels llocs de treball de la indústria.

Més info: Harvard estudiarà la política de clústers catalana com a cas d’èxit global

És el primer cop que el total d'empreses dels clústers superen el llindar de les 3.000 firmes. A més, els membres dels clústers catalans han impulsat un centenar de projectes col·laboratius, mentre que 180 empreses han rebut 2 milions d’euros en ajuts a les iniciatives grupals de reforç a la competitivitat per a projectes de clústers (dades tancades el 2023), mentre que aquest 2024 s’han incrementat en un 60% els projectes de reforç competitiu que s’han presentat a aquesta línia d’ajuts.

El conseller Sàmper ha defensat la "interconnexió" entre companyies i ha assegurat que això els permet "avançar" alhora que els aporta "més valor". Sàmper també s'ha fixat com a objectiu que l'ecosistema clúster "tingui el màxim impacte possible en la competitivitat" de l'economia i ha apostat per polítiques públiques "robustes".

Una aposta de 30 anys

El conseller ha destacat també l'aposta que es va fer per la política de clústers fa més de 30 anys. "Al llarg dels anys, hem sabut mantenir intacte el seu caràcter pioner i, alhora, incorporar noves eines i conceptes que permeten als clústers avançar i aportar més valor a les empreses”, ha afirmat.

En aquest sentit, també ha recordat que bona prova del bon funcionament de la política de clústers catalana és el fet que “una escola de negocis de la talla de Harvard Business School l’hagi estudiat com un cas d’èxit global en l’impuls de la competitivitat”. Així mateix, el conseller Sàmper ha subratllat que “per fer front als nous paradigmes i als grans reptes que tenim sobre la taula, cal més que mai una acció conjunta basada en la col·laboració publicoprivada, com la que es produeix en la política de clústers”.