Diverses cooperatives han demanat a l’Institut Català de Finances (ICF) la creació d’una nova eina com la Societat Catalana d'Inversió en Cooperatives (Sicoop) per ajudar-les a incrementar els fons propis. Així ho han posat de manifest aquest dilluns en una taula rodona sobre finançament de les cooperatives organitzat per Acció. Segons el director d’Abacus, Miquel Àngel Oliva, la Sicoop va desaparèixer fa anys però era “una eina molt útil pel món cooperatiu”.
L’ICF ha remarcat que aquest instrument en part es va acabar perquè no hi havia prou demanda, però que es podria tornar a plantejar la creació d’una eina similar. Això si, sempre i quan els projectes que es presentin tinguin viabilitat.
Per a Oliva, d’Abacus, una societat de capital risc que ajudés a incrementar els fons propis de la cooperativa donaria un gran impuls als projectes incipients, que són els que tenen més dificultats per accedir al finançament. “No tenim una eina més enllà del sector bancari tradicional pe dotar de fons propis a les empreses cooperatives”, ha assenyalat.
D’altra banda, la codirectora de Femmefleur, Eva Polío, ha destacat que als projectes nous com el seu els falta una bona base de gent que cregui en el projecte, pel que una eina com la Sicoop seria molt interessant per iniciar el negoci sense endeutar-se.
La Sicoop es va constituir com a societat de capital risc a finals del 2008 fruit d'un conveni entre l’ICF, el grup Clade, Caixa Catalunya, Caixa Manresa, Caixa Sabadell, Crédit Coopératif i Esfin. La societat tenia com a finalitat invertir en projectes d’inversió per creixement, expansió i generació de noves activitats, mitjançant un préstec participatiu d’entre 150.000 i 1.500.000 euros. No obstant això, el Govern va autoritzar la seva dissolució el 2016.