Ser dona i autònoma al nostre país suposa un doble repte, ja que implica una càrrega laboral més gran | iStock

Economia

El cost ocult que assumeixen les dones autònomes

A Catalunya, les dones autònomes ja representen el 36,7% del total, situant la comunitat com la vuitena amb més presència femenina al RETA dins la Unió Europea

Ser dona i autònoma al nostre país suposa un doble repte, ja que implica una càrrega laboral més gran. A més de fer front a llargues jornades de treball, moltes d’aquestes professionals han d’assumir també la gestió de la llar i la cura familiar. Segons l'estudi L’organització i la gestió del temps de treball en les dones autònomes de Catalunya, promogut pel Departament d'Igualtat i Feminismes i Pimec, una gran part de les dones autònomes treballa més de 40 hores setmanals. El 42% declara treballar entre 40 i 49 hores, mentre que el 29,9% supera les 50 hores. A més, el 31,5% d'aquestes també s'encarrega de cuidar persones dependents. Aquesta doble responsabilitat laboral i domèstica agreuja la situació de moltes autònomes. És sostenible aquesta desigualtat en el món laboral per a les dones emprenedores?

L'emprenedoria femenina ha experimentat un fort creixement, amb cada vegada més dones decidint emprendre i crear el seu propi negoci. En l'últim any, el creixement de l'ocupació autònoma s'ha concentrat principalment en dones. En els darrers cinc anys, l'augment ha estat destacable: des de 2019, 73.092 dones s'han incorporat al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), arribant a un total d'1.226.607 afiliades. A Catalunya, les dones autònomes ja representen el 36,7% del total, situant la comunitat com la vuitena amb més presència femenina al RETA dins la Unió Europea, just darrere de França i per sobre dels Països Baixos. Aquesta modalitat laboral ofereix una flexibilitat que facilita la conciliació entre la vida professional i personal, fent-la una opció cada cop més atractiva per moltes dones.

A Catalunya, les dones autònomes ja representen el 36,7% del total, situant la comunitat com la vuitena amb més presència femenina al RETA dins la Unió Europea

Segons l'estudi anterior, les dones enquestades treballen llargues jornades, però menys que els homes. Més de la meitat dels homes autònoms (52,2%) fan més de 50 hores setmanals, mentre que un 30,1% supera les 40 hores. "La diferència rau en el fet que les dones gaudeixen de menys vacances i treballen més durant els caps de setmana. Això és conseqüència del seu rol en les responsabilitats familiars; com que el dia només té 24 hores, si han de cuidar els fills, no poden dedicar tantes hores a la feina durant la setmana. Per tant, compensen treballant els caps de setmana i prenent menys dies de vacances", explica l'Elisabet Bach, presidenta de PIMEC Autònoms, a VIA Empresa.

En aquesta mateixa línia, l'Elisabet Solé, correctora i traductora autònoma, comparteix la seva experiència en una entrevista amb VIA Empresa. Solé afirma que "la pressió per aconseguir nous clients i complir amb els terminis em deixa poc temps per gaudir de la meva família o fer esport". Segons dades de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), els autònoms dediquen, de mitjana, 24.420 hores més a la seva feina que els treballadors assalariats. Només un 16% d'ells gaudeixen d'una jornada laboral estàndard de vuit hores, i la majoria no aconsegueix ni tan sols vint dies de vacances a l'any. Les dones autònomes, a més, es troben davant d'una doble càrrega, ja que, a més de les seves responsabilitats laborals, han de gestionar les necessitats de la llar, cuidar els fills i atendre persones dependents. Aquesta situació és conseqüència d'un sistema social que sovint assigna a les dones una responsabilitat major en el paper de cuidadores.

Una doble càrrega que redueix ingressos i pensions

Maternitat i èxit professional, el sacrifici invisible que afronta la dona | iStock

En consonància amb això, Bach explica que en moments decisius, com durant una baixa maternal, les dones autònomes sovint es troben amb dificultats per mantenir el negoci en funcionament al 100%. "Les dones solem adaptar-nos a les circumstàncies; si tinc els nens petits a casa, treballo des de casa, però això implica que he de repartir la meva atenció entre la família i la feina", comenta. Aquesta doble responsabilitat pot resultar en una disminució de la facturació, ja que no es pot dedicar tota l'atenció al negoci. A més, si els ingressos són menors, també es redueixen les cotitzacions, la qual cosa té repercussions a llarg termini. Això significa que, en el present, les dones poden tenir menys ingressos, però aquest fet també les perjudica en el futur, amb pensions més baixes a causa de les cotitzacions inferiors.

Un informe de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) revela que les dones autònomes tenen una renda neta anual mitjana de 12.500 euros, la qual cosa suposa 3.500 euros menys que els homes, que arriben a una mitjana de 16.000 euros. Aquesta desigualtat de gènere es fa evident també en el camp de les pensions. Actualment, la pensió mitjana d'una dona autònoma és de 736,25 euros, mentre que la dels homes s'eleva fins a 1.002,55 euros. En el cas de les pensions de jubilació, la discrepància és més marcada: la mitjana per als homes és de 1.070,75 euros, en contraposició als 801,43 euros que perceben les dones, una diferència que representa un 25% menys.

Actualment, la pensió mitjana d'una dona autònoma és de 736,25 euros, mentre que la dels homes s'eleva fins a 1.002,55 euros

Canvi cultural urgent

La presidenta de PIMEC Autònoms ha compartit les iniciatives que proposa l'organització per equilibrar la càrrega laboral entre homes i dones autònomes. Subratlla la necessitat de mesures immediates, ja que persisteix una desigualtat notable entre els gèneres. És essencial fomentar un canvi cultural que desafiï la idea que les tasques laborals i de cura són responsabilitat exclusiva de les dones. Encara que algunes famílies ja han trobat solucions, moltes altres encara lluiten amb aquesta problemàtica.

Mentrestant, és imprescindible implementar suport per a les dones, com la creació de més llars d'infants i serveis d'atenció per a persones grans, de manera que puguin centrar-se en els seus negocis. A més, es proposa fomentar l'ús d'eines digitals que permetin treballar de manera més flexible.

És essencial fomentar un canvi cultural que desafiï la idea que les tasques laborals i de cura són responsabilitat exclusiva de les dones

Amb una mirada més a mitjà termini, l'objectiu de l'organització és garantir que les dones rebin la formació adequada i que els seus negocis tinguin la demanda necessària per generar ingressos suficients. Això els permetrà subcontractar serveis de suport, en comptes de dependre únicament de xarxes familiars o d’amics. A més, és crucial que les dones ocupin llocs de decisió en el món empresarial per assegurar que les seves perspectives i necessitats siguin considerades.