• Economia
  • Crítiques a Pimec i “petició de joc net” a la recta final de les eleccions de la Cambra de Barcelona

Crítiques a Pimec i “petició de joc net” a la recta final de les eleccions de la Cambra de Barcelona

Eines de País – Un Pas Més eleva el to durant els últims dies de campanya i critica l’estratègia de la candidatura impulsada per Santacreu, que defuig dels debats públics

El membre de la candidatura Eines de País a les eleccions a la Cambra de Barcelona, Toni Fitó | EP
El membre de la candidatura Eines de País a les eleccions a la Cambra de Barcelona, Toni Fitó | EP
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
14 de Setembre de 2023

La campanya de les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona del 2023 és una de les més tenses que es recorden. Amb crítiques cap al “nul debat públic” que hi ha hagut per part de la candidatura Va d’Empresa, impulsada per exconseller delegat de DKV, Jose Santacreu, els membres d’Eines de País reclamen “joc net” i critiquen la “poca neutralitat” de Pimec, enfront del paper adoptat per Foment i Femcat. També busquen un objectiu ambiciós: doblar la participació de les eleccions respecte al 2019.

 

Així ho ha fet constar Toni Fitó, vicepresident primer de la Cambra de Barcelona i membre destacat de la candidatura independentista Eines de País, que en una trobada amb els mitjans de comunicació, ha fet una valoració “molt positiva” de la campanya amb més de 20 actes a la demarcació i “sense comptar amb un elevat pressupost”. De fet, confessa que ha sigut autofinançada per tots els membres que participaven en cada epígraf. Demà preveuen un acte conjunt amb les candidatures d’Eines de País que es presenten a Terrassa i Manresa.

Crítiques a la “poca neutralitat” de Pimec

El president de Pimec, Antoni Cañete | ACN
El president de Pimec, Antoni Cañete | ACN

Qui si ha rebut crítiques ha estat la patronal Pimec. Els membres d’Eines de País creuen que el paper que ha de tenir les patronals a les eleccions de les cambres de comerç ha de ser neutral, ja que "compten amb el 10% de les vocalies que són escollides i determinades a proposta de les mateixes patronals". Fitó considera que "tothom és lliure de presentar-se a les eleccions" i agraeix el paper de Foment i Femcat, amb membres a cada candidatura.

 

Tanmateix, el vicepresident de la Cambra afegeix que "no pot dir el mateix de Pimec", a qui considera taxativament que ha pres un determinat posicionament. L'empresari ho exemplifica amb el favoritisme que té la presidència de l'entitat cap a la candidatura Va d'Empresa i situacions inèdites de candidats que expliquen que "no coneixen personalment a Santacreu, però que van a la llista de Pimec". I ho ha qualificat d'aquesta forma: "Pimec vol controlar la Cambra".

Élite Taxi es mulla

El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, durant una assemblea de taxistes | ACN
El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, durant una assemblea de taxistes | ACN

Una altra de les qüestions abordades té a veure amb Élite Taxi. En aquesta ocasió no té a veure amb cap manifestació al centre de Barcelona, sinó amb el suport que ha donat a la candidatura Va d'Empresa a les eleccions de la Cambra. El portaveu Tito Álvarez diu que estar a l'ens ha de servir per "millorar la vida de l'autònom i la petita i mitjana empresa".

Álvarez ha lamentat que els 10.521 autònoms del sector del taxi "no s'han assabentat de res". "No pot ser, cal potenciar un òrgan tan important com el de la Cambra", ha comentat el portaveu d'Elite Taxi, que ha remarcat que fa quatre anys la seva candidatura va guanyar en l'epígraf del Transport. No obstant això, el dirigent de l'entitat ha expressat el seu respecte per l'altra candidatura que concorre a les eleccions i ha deixat clar que no va en contra seu. "No es pot estar en dos llocs i cal escollir", ha justificat.

Élite Taxi dona suport a la candidatura Va d'Empresa a les eleccions de la Cambra

Fitó remarca que des d'Elite Taxi afirmen "que es presenten de la mà de Pimec", sense menció a Santacreu ni Va d'Empresa. El dirigent afegeix que "Pimec, lluny de mantenir la neutralitat, participa activament a la campanya electoral”. I detalla: “La patronal no ha plantejat mai cap oferta ni s’ha dirigit a cap dels 9 membres d'Eines de País que també són de Pimec i que tenen drets, juntament amb els altres que van a la candidatura". També ha criticat els "bastons a les rodes" que ha mostrat Pimec amb la futura Llei de Cambres que ha estat consensuada per totes cambres catalanes.

La sorpresa d’Agbar

El president d'Agbar, Ángel Simón, en una imatge d'arxiu |EP
El president d'Agbar, Ángel Simón, en una imatge d'arxiu | EP

Precisament aquests escenaris de futur complexos, juntament amb la politització de les candidatures, són darrere la decisió que han pres aquesta setmana Agbar de retirar la candidatura a la vocalia del seu sector de l’aigua. Segons ha avançat La Vanguardia, fonts de l'empresa asseguren que la companyia se sentia incòmode amb la dinàmica que havia adquirit la campanya, molt polititzada per totes dues candidatures. El president d’Agbar, Ángel Simón, ha preferit deixar que sigui Foment del Treball qui exerceixi la seva representació a l’organisme.

Perspectives de futur

La presentació de la candidatura d'Eines de País | Cedida
La presentació de la candidatura d'Eines de País | Cedida

Els resultats de les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona es donaran a conèixer el pròxim dimecres 20 de setembre a la tarda, a la Llotja de Mar. Finalment, la constitució del ple tindrà lloc el 15 de novembre.  

Fa quatre anys ni la candidatura Eines de País s’esperava una victòria tan àmplia: van aconseguir 32 representants dels 40 en votació. Aquesta vegada, les eleccions que comencen divendres també tenen un resultat incert. La llista independentista es nega a donar el nom de la persona que aconseguirà la presidència si guanyen els comicis, malgrat que VIA Empresa ha conegut per avançat que es podria dividir entre l’actual president Mònica Roca i el mateix Fitó. L’altra candidatura, la liderada per Josep Santacreu, si que el situa com el presidenciable, però manté un perfil comunicatiu baix.

Eines de País no s'esperava aconseguir una victòria tan àmplia el 2019: van aconseguir 32 representants dels 40 en votació

Finalment, el complex sistema d’elecció de la Cambra dificulta aventurar un guanyador clar. El ple està format per 60 vocals. D’aquests, sis són nomenats per les patronals Foment i Pimec, dos són per a empreses que aporten recursos i les 52 restants s’elegeixen en votació. Però el que es vota no és un candidat, sinó les empreses de cada d’un dels 14 sectors definits.