Els bancs ja tenen el seu rival: el crowdfunding. I no només com a font de finançament, sinó també en la inversió. A través de préstecs, accions i recompenses, els tres models bàsics que ofereix aquesta alternativa als bancs i que s'adapta a tot tipus d'emprenedor i inversor.
Arboribus i els préstecs
"Tenim comissió d'apertura, com els bancs, però també una estructura de costos més senzilla i oferim la possibilitat de cancel·lar el préstec sense penalització". Així distingeix el co-fundador d'Arboribus, Carles Escolano, el servei d'aquesta plataforma basada en el crowdlending. Una alternativa als tradicionals serveis bancaris que està disponible per totes les empreses amb dos anys d'activitat i solvents.
Les companyies, amb préstecs entre els 10.000 i els 100.000, surten a subhasta i els inversors escullen en quina volen contribuir, quant i sota quin tipus d'interès, normalment entre el 4 i el 15% i fixe. Pel que fa al que es queda Arboribus, representa només l'1% del capital aportat.
Tot i que es tracta d'un projecte atraient per usuaris amb coneixement sobre finançament empresarial, Escolano sempre fa una recomanació de vital importància: "Diversificar la inversió per minimitzar l'impacte d'un possible impagament".
De moment, han col·laborat amb èxit amb sis empreses i s'han recaptat un total de 160.000 euros. Uns diners que, de manera general, demanen empreses del sector industrial per a comprar maquinària o finançar les vendes als seus clients.
The Crowd Angel i les accions
La iniciativa està destinada a persones que, en paraules del seu CEO, Ramon Saltor, "no invertien perquè les regles del joc no li servien, ja sigui per falta de temps o de patrimoni".
La seva particularitat és que converteix en business angel tot aquell que compri per 3.000 euros un dels tiquets que dóna dret a participar en la propietat de l'empresa. "És una xifra petita i que s'allunya dels 50.000 euros habituals per aquest tipus d'inversor", assegura Saltor. La col·laboració, a més de ser monetària, consisteix en trobar especialistes amb experiència o ganes d'involucrar-se i formar part del projecte.
The Crowd Angel està integrat dins d'un grup de capitalrisc on reben una mitjana de 600 projectes per any. Ells, tal i com detalla el CEO, s'encarreguen de les start-up del sector de les TIC que es troben en fase inicial. "La qüestió és donar una oportunitat a totes les iniciatives amb potencial que els bancs rebutjarien perquè no tenen actius amb què avalar un crèdit", afegeix.
Des que la iniciativa va començar fa dos anys, ja s'han tancat set rondes de finançament amb un capital privat de 1.700.000 euros del total de 5.000.000 recaptats amb ajudes i altres entitats.
Goteo i les recompenses
Per recompensa s'entén serveis o productes que es reben a canvi de la donació, el que podria ser entès com una pre-venda. Goteo és una de les múltiples plataformes que treballa sota aquest model, però amb una especificitat única: "Tot el coneixement que genera un projecte es puja sota llicència perquè sigui d'accés lliure", explica la responsable d'atenció als usuaris i campanyes, Mercè Moreno.
L'únic requisit per a obtenir finançament és ser una iniciativa "viable, realista i que hi hagi motivació, encara que estigui en els seus inicis", detalla Moreno. Alhora, aconsella arribar amb un pressupost ajustat i suficient per engegar la idea. Malgrat tot, assegura que "la bona rebuda d'aquest tipus de finançament ha fet que es puguin completar peticions de 10.000 euros".
El percentatge que la plataforma es queda és del 8%, superior al 5% majoritari. El pro que contraresta això està en els serveis d'assessorament que ofereix Goteo i en la col·laboració que tenen amb una fundació, a través de la que es canalitzen les donacions i que deixa exempt de fer factura i d'aplicar l'IVA.
'Crowdfunding', l'alternativa als bancs
Préstecs, accions i recompenses són les tres possibilitats d'aquest model atractiu per a inversors i emprenedors
20
de Gener
de
2014
Act.
21
de Gener
de
2014